Ζητείται νέος/-α δημοσιογράφος, για σοβαρή εργασία. Μισθός 0 € / η αλλοιώς:πως ο Γιάννης Πολίτης προτρέπει τους φοιτητές των ΜΜΕ να δουλεύουν αμισθί

Παρέμβαση στο μάθημα “Ειδησεογραφία και Ρεπορτάζ” του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε το Στέκι ΕΜΜΕ. Μοιράστηκαν κείμενα που κατήγγειλαν την απαράδεκτη, αλλά συνήθη πρακτική της άμισθης εργασίας υπό τον μανδύα της πρακτικής άσκησης. Το μοίρασμα του παρακάτω διαφωτιστικού κειμένου ήταν η απάντηση των φοιτητών στα όσα απαράδεκτα πράγματα εκστόμισε ο γνωστός “συνάδελφος” Γιάννης Πολίτης σε προηγούμενη διάλεξη του στο συγκεκριμένο μάθημα. Μάλιστα, η επιλογή του συγκεκριμένου “δημοσιογράφου” να πείσει πως διαστρεβλώθηκαν όσα έλεγε και ότι δεν τα εννοούσε έτσι, αποδεικνύει ότι το ξεμπρόστιασμα τέτοιων λογικών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο γιατί, δυστυχώς, οι νέοι συνάδελφοί μας, είτε προέρχονται από πανεπιστημιακά ιδρύματα είτε από ιδιωτικές σχολές, γαλουχούνται με τη λογική “να δουλέψω τζάμπα για να μάθω τη δουλειά και να δικτυωθώ.

Θα το υπενθυμίσουμε για μια ακόμα φορά πως η άμισθη εργασία είναι υποτίμηση της εργασιακής μας αξίας, υποτίμηση των αγώνων που έχουν γίνει για την υπεράσπιση των μισθών μας, υποτίμηση των ανέργων συναδέλφων μας που δεν δέχονται να υποκύψουν και να δουλέψουν με μισθούς πείνας, στο κάτω κάτω, υποτίμηση της ίδιας μας της αξιοπρέπειας μπροστά στα “θέλω” του κάθε εργοδότη που επιθυμεί με το δυνατότερο μικρό κόστος να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γι’ αυτόν. Για αυτό, όποτε ο κάθε Γιάννης Πολίτης προβαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις, θα υπάρχει πάντα απάντηση από όσους επιλέγουν να υπερασπίζονται την τάξη τους και όχι την πάρτη τους.    Το κείμενο των συναδέλφων από το “Στέκι ΕΜΜΕ

Στις 3/3 στο μάθημα επιλογής ”Ειδησεογραφία και Ρεπορτάζ” που διεξάγεται κάθε Τρίτη 1-4, ο ”μεγαλοδημοσιογράφος” Γιάννης Πολίτης κατά τη διάρκεια της παράδοσης έθιξε το θέμα της άμισθης εργασίας στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο χώρο των media.

Η απλήρωτη εργασία για τον κ.Πολίτη συνεπάγεται μια αναγκαιότητα που πρέπει να ακολουθήσουν οι φοιτητές/-τριες , προκειμένου να αποκτήσουν εφόδια/ προϋπηρεσία για τον τρόπο που θα δουλέψουν μελλοντικά στον κλάδο , καθώς το Πανεπιστήμιο δε σε προετοιμάζει για το επάγγελμα σε αντίθεση με την εργασιακή εμπειρία.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα που χρησιμοποίησε ήταν πρώτα η ακραία περίπτωση της NESTLE όπου θεσμοθετήθηκε η δωρεάν απασχόληση 1000 εργαζομένων για 1 χρόνο , από τους οποίους θα προσλάμβανε τους 10, ενώ οι υπόλοιποι 990 θα προσέφεραν τζάμπα εργατικά χέρια για 365 μέρες και θα ανταμείβονταν με την εξοικείωση στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της μεγαλύτερης πολυεθνικής στον κλάδο του επισιτισμού (εδώ γελάμε).
Δεν έμεινε μόνο εκεί αλλά στη συνέχεια προχώρησε αναφερόμενος στη συνεργασία της εφημερίδας ”ΤΑ ΝΕΑ” , στην οποία εργάστηκε για 28 χρόνια και διετέλεσε προϊστάμενος της ηλεκτρονικής έκδοσής της, με τους σπουδαστές/-στριες της Παντείου. Πιο συγκεκριμένα , διαμαρτυρήθηκε για την ανάμειξη συνδικαλιστών που παρότρυναν τους εργαζόμενους/-μενες να διεκδικήσουν μισθό για την εργασία τους, ισχυριζόμενος ότι : ”Δε φτάνει που τους μαθαίνουμε τη δουλειά , μας πηγαίνουν και στα δικαστήρια”.
Δε μας εκπλήσσουν τα λόγια του κ. Πολίτη , καθώς πέρα από τη συμμετοχή του στη φυλλάδα ”TΑ ΝΕΑ” υπήρξε :
• μέλος της πρώτης δημοσιογραφικής ομάδας του ρουφιανοκάναλου MEGA channel επί 14 χρόνια ως πολιτικός συντάκτης και επικεφαλής του τηλεοπτικού ρεπορτάζ
• επί 9 χρόνια γενικός διευθυντής στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΒΗΜΑ fm , CITY και Αθήνα 9,84
• πολιτικός σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ από το 2004 έως το 2013
Πλέον είναι :
• αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής στη REAL NEWS και REAL FM του Χατζηνικολάου
• ιδρυτής του blog AdARTes που το στελέχωσαν και το συντηρούν πολλοί/- ές φοιτητές/- τριες απ’το τμήμα μας φυσικά δίχως χρηματικές απολαβές.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτη την εισαγωγή και την αναπαραγωγή του λόγου και της γραμμής των αφεντικών στη σχολή μας και γενικότερα στο Πανεπιστήμιο , από ανθρώπους που λειτουργούν ως φερέφωνα της εξουσίας.
Για εμάς, ο θεσμός της πρακτικής άσκησης δημιουργήθηκε για την κερδοφορία των αφεντικών πάνω στις πλάτες των νέων εργαζομένων, που είτε είναι απλήρωτοι είτε δουλεύουν με ψίχουλα.
Το όφελος της εργοδοσίας είναι διπλό , καθώς αφ’ ενός οι φοιτητές/ -τριες εργάζονται σκληρά και αφ’ ετέρου το κόστος για τα αφεντικά είναι μηδενικό, αφού η παραγόμενη εργασία είτε είναι δωρεάν είτε τα ελάχιστα λεφτά της αμοιβής τους προέρχονται από διάφορα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ.
Η μαθητεία στην πράξη θα πει άμισθη εργασία ή εργασία ανασφάλιστη με μισθό – χαρτζιλίκι σε κάτεργα με απλήρωτες υπερωρίες που υπάγεται μόνο στα πλαίσια της καπιταλιστικής ηθικής που προωθεί την ασύστολη κερδοσκοπία των αφεντικών σε βάρος των εργαζομένων.Το καθεστώς της άμισθης εργασίας προάγει τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την ανταγωνιστικότητα που καλλιεργείται τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην κοινωνία ευρύτερα.
Το Πανεπιστήμιο είναι ο χωροχρόνος όπου συχνά η ακαδημαϊκή μας φύση μετατρέπεται σε εργατοώρα, σ’ ένα σκλαβοπάζαρο με καριερίστικες αυταπάτες. Μέσω αυτής της ευκαιρίας και σε συνδυασμό με το προσκύνημα των αφεντικών , οι ενδιαφερόμενοι/ -ες φαντασιώνονται ότι μεταγενέστερα θα καταλάβουν μια υψηλόβαθμη θέση που θα τους προσφέρει φράγκα, αναγνώριση κι εξουσία, συμβαδίζοντας με τις μικροαστικές αντιλήψεις για την επιτυχία και την καταξίωση.
Η πραγματικότητα όμως διαφέρει. Πέρα απ’την καταπίεση και την αφαίμαξη που υφίστανται οι φοιτητές/ – τριες αποδέχονται παράλληλα ένα δουλικό ρόλο και συμφιλιώνονται με τις επιταγές κράτους και κεφαλαίου , εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των αφεντικών.
Εμείς από την πλευρά μας ως φοιτητές/-τριες κι ως κομμάτι του ευρύτερου κινήματος, αρνούμαστε να το βουλώνουμε στο θέμα της πρακτικής άσκησης, είτε είναι άμισθη, είτε κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη, είτε υποχρεωτική , είτε ”προαιρετική” , είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων , είτε από το γλύψιμο σε λαμόγια καθηγητές .ΘΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΟΤΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑ , ΕΙΝΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Όταν πρόκειται για μαύρη εργασία, έχουμε κάθε δίκιο με το μέρος μας να διαλύουμε τα πανηγύρια που πουλάνε ακριβές ψευδαισθήσεις για να κερδίσουν τα αφεντικά φθηνούς κι αναλώσιμους δούλους.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

katalhpsioshmoΣΤΕΚΙ ΕΜΜΕ 

ΠΗΓΗ:ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *