ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ”ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΡΟΥΚΙ” Xανιά //Είσαι αφεντικό και το παίζεις θύμα είμαστε εργάτες το ξέρουμε το ποιήμα

ΧΘΕΣ 2 -4 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ”ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΡΟΥΚΙ” .Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΕΜΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.
ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΗΤΑΝ

pano
Κάποιοι το βαφτίζουν κλοπή και αλητεία.
Να μάθει να πληρώνει η εργοδοσία

Είσαι αφεντικό και το παίζεις θύμα
είμαστε εργάτες το ξέρουμε το ποιήμα

Όσο περνάει η ώρα το μαγαζί αδειάζει
όσο περνάν οι μέρες ο κόσμος θα σας κράζει.

Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες
και στ’αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες.

Αγώνας ταξικός αποφασιστικός
θα είναι η απάντηση απο δώ και μπρος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

το μεζεδοπωλείο “το κουτουρούκι” αλλάζει…
εκτός από μεζέδες και ρακές
σερβίρει και ομηρία εργαζομένων

“Το κουτουρούκι” είναι μία επιχείρηση που χρόνο με το χρόνο αυξάνει το τζίρο της και αυτό το ξέρουμε καλά εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά και οι συχνοί πελάτες του, που είδαν την εξέλιξή του. Το ότι σε αυτήν την αύξηση συμβάλαμε τα μέγιστα εμείς οι σκληρά εργαζόμενοι, το γνωρίζουν και οι πέτρες. Παρόλα αυτά, η εργοδότρια προχώρησε τον Νοέμβριο που μας πέρασε σε αιφνίδια διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησής της, χωρίς να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας μας και χωρίς να μας καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Όσο για δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις κ.τ.λ., υπήρχε σιγή ιχθύος.
Κατά την διάρκεια της λειτουργίας του καταστήματος, δημιουργήθηκαν δεσμοί αλληλεγγύης και ισότητας μεταξύ των εργαζομένων, και μέσα από συλλογικές διαδικασίες έγιναν μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις, από τα πουρμπουάρ και το ίδιο μεροκάματο για όλους, μέχρι το δικαίωμά μας στην απεργία. Στην τελευταία μας συνάντηση, η εργοδότρια δεσμεύτηκε για την επιστροφή όλων μας στην εργασία, κατά την επαναλειτουργία του καταστήματος. Όσο για το δώρο Χριστουγέννων η απάντηση που πήραμε ήταν ότι πάει διακοπές με δανεικά…Κατά την περίοδο που το κατάστημα παρέμεινε κλειστό, επιχειρήθηκε με πολλούς τρόπους η επικοινωνία με την εργοδότρια για να διευκρινιστεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης, αλλά και για να μας καταβληθούν χρωστούμενα δεδουλευμένων, καθώς κανείς μας δεν δουλεύει από χόμπι, αλλά για να ζήσει. Αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς η εργοδότρια απέφευγε με κάθε τρόπο την επικοινωνία μαζί μας, ενώ ταυτόχρονα διέρρεε μέσω τρίτων, ότι δεν θα συνεχίσει να μας απασχολεί στην επιχείρηση της. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οδηγηθήκαμε για πρώτη φορά στην επιθεώρηση εργασίας, για μία συνάντηση μαζί της με σκοπό την δέσμευσή της για την συνέχιση της απασχόλησής μας στο Κουτουρούκι. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ αφού η ίδια έλειπε. Εντωμεταξύ η εργοδότρια μας και χωρίς προηγουμένως να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας μας καταβάλλοντας μας ταυτόχρονα και τις νόμιμες αποζημιώσεις μας, προχώρησε στην επαναλειτουργία του καταστήματος με άλλους εργαζόμενους που προσέλαβε στη θέση μας, αφήνοντας μας σε εργασιακή εκκρεμότητα, ενώ ούτε καν συζητά την εξόφληση των οφειλομένων αποδοχών μας. Μετά τη επαναλαμβανόμενη απαξίωση και κοροϊδία της, προσφύγαμε στην επιθεώρηση εργασίας, αυτή τη φορά για καταγγελία, διεκδικώντας όλα τα παρακάτω:

Την συνέχιση της απασχόλησής μας στην επιχείρηση.

Την άμεση εξόφληση των οφειλομένων δώρων εορτών, αδειών, επιδομάτων αδειών, προσαυξήσεων εργασίας Κυριακών, αργιών, νυχτερινής εργασίας και υπερεργασιακής απασχόλησης, καθώς και αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση.

Η διεκδίκηση των παραπάνω αποτελεί για εμάς ζήτημα αξιοπρέπειας αλλά και επιβίωσης. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα αφεντικό (εναλλακτικό και μη) να ‘απολύει’ εκδικητικά και καταχρηστικά εργαζόμενους για συνδικαλιστικούς λόγους. Σπάμε τη σιωπή και αντιδρούμε με δεσμούς αλληλεγγύης, μέσα από συλλογικές διαδικασίες για τα αυτονόητα.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Χανιά, Απρίλης 2015
οι 5 εργαζόμενες/οι

 

https://athens.indymedia.org/post/1542433/

3 απαντήσεις στο “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ”ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΡΟΥΚΙ” Xανιά //Είσαι αφεντικό και το παίζεις θύμα είμαστε εργάτες το ξέρουμε το ποιήμα”

  1. Ειμαι υπαλληλος και συμφωνω απολυτα εγω και οσοι παραμειναμε στην επιχειρηση με το παρακατω κειμενο της λιανας, οχι απο δουλεια αλλα γιατι το να φευγεις αυτες τις μερες με 60 ευρω στις τσεπες σου τη βραδια +ενσημα..ειναι νομιζω υπερκαρκετο . Αυτη η ανακοινωση απευθεινεται σε οσους Ανθρώπους , ξερουν και εχουν ζησει απο κοντα το Κουτουρουκι 3 χρονια τωρα. αλλα και σε οσους νοιαζονται για την αληθεια και την δικαιοσυνη, σαν βασικη αξια αυτης της αποδομημενης κοινωνιας!

    Τον Ιανουαριο, και ενω το μαγαζι ειχε κλεισει και βρισκομουν στους γονεις μου στη χιο, δεχτηκα τηλεφωνημα απο την λογιστρια μου οτι 3 απο τα παιδια που δουλευαμε μαζι στο μαγαζι, εχουν προθεση να μου δημιουργησουν προβλημα στο μαγαζι αν δεν ικανοποιησω καποια οικονομικα θεματα που εχουν μαζι μου. Προσπαθω αυθημερον να επικοινωνησω με την Ε.Β. για να καταλαβω τι ακριβως εχει γινει, χωρις καμμια τυχη. Αναγκαζομαι να στειλω μηνυματα, χωρις καμμια ανταποκριση. Επειτα απο περιπου 1 βδομαδα, δεχομαι τηλεφωνημα απο την πρωην φιλη μου και υπαλληλο του μαγαζιου Φ.Τ. , η οποια και μου αναγγελλει ευθαρσως οτι οι 3 γιναν 5 και με απειλουν οτι αν δεν τους δωσω μερδικο απο τον τζιρο του μαγαζιου, θα με καταγγειλουν στην επιθεωρηση εργασιας…σοκ, ψυχρος εκβιασμος, κουβεντες/μαχαιριες απο ανθρωπο που στηριξα και βοηθησα, περισσοτερο απο οσο μπορουσα…..
    Ολα στο μυαλο μου γυριζουν…..δεν ειναι δυνατον…..πως καποιος που εργαζεται σε ενα μαγαζι που τον ασφαλιζει, το καλοπληρωνει, του ικανοποιει ολες τις απατησεις και ιδιοτροπες σαν να ειναι δικο του, μπορει να ειναι τοσο αχαριστος και καιροσκοπος απο τη μια αλλα και τοσο κακος και ανεντιμος απο την αλλη.
    Μιλωντας με τα αλλα παιδια που δουλευαν επισης στο μαγαζι, αντιληφθηκα οτι η Ε.β. με υπονομευε καιρο τωρα και οσες φορες τολμησαν να κρουσουν το καμπανακι του κινδυνου, εγω αρνιομουν να το δεχτω και εκανα τα στραβα ματια……
    και οχι μονο τοτε αλλα και στο παρελθον, προκειμενου να ειναι αυτοι ευχαριστημενοι..Το συκεκριμμενο ατομο ομως, οπως πληροφορηθηκα προσφατως εχει συστημα τετοιου ειδους τακτικες και εχει βαλει λουκετο σε αντιστοιχα μαγαζια στην Αθηνα.
    Οι μονοι που εκαναν τον κοπο να με παρουν και εδειξαν λιγο διαφορετικο χαρακτηρα ηταν ο Γ.Ζ. και η Μ.Ζ. , στους οποιους και δηλωσα την προθεση μου να συνεργαστουμε παλι στην σεζον. Οστοσον ηταν πλεον αργα…ή ολοι ή κανεις τους…ηταν το τελεσιγραφο.
    Δυστυχως η συνεχεια ηταν ακομη πιο αηδιαστικη…..
    Χθες το βραδυ γυρω στις 10 και μετα την πορεια στοκεντρο για τους φυλακισμενους, εμφανιστηκαν και περικυκλωσαν το μαγαζι , μαζι με καμμια 40 ατομα του χωρου τους, με πανο, φλαιερς, συνθηματα και κειμενα, με σκοπο να τραμπουκισουν το μαγαζι και απειλωντας οτι θα το επαναλαβουν μεχρι να ικανοποιηθουν.
    Και τωρα πεφτουν οι μασκες και οι κυφηνες αποκαλυπτονται……
    μου καταλογιζουν κουβεντες και πραξεις που δεν ειπωθηκαν και δεν εγιναν ποτε, με τον πιο χυδαιο τροπο….και χωρις να εχουν ακουσει ποτε τη λεξη οχι απο το στομα μου ακομη και για τα πιο ανυκουστα που σκαρφιζονταν καθε φορα
    στην τελευταια μας συναντηση πριν 20 μερες με κατηγορισαν για λαθη στην οργανωση και λειτουργια του μαγαζιου, που οφειλονταν στην λανθασμενη κατα την γνωμη τους επιλογη του υπολοιπου προσωπικου, που αρνηθηκε να ταυτιστει μαζι τους.
    Οσοι δεν συμμετεχουν στην συμμορια τους πρεπει να φυγουν…. Εξοργιστηκα….τι ανθρωπους εμπιστευτηκα…?
    40 ευρω το 8ωρο συν 5 την ωρα η υπερωρια και στην σεζον 50 ευρω συν τις υπερωριες, τιπς, με ασφαλιση σε ολους, ελαστικα ωραρια, απολυτη ελευθερια στην καταναλωση και στα κερασματα, επιβεβλημενο 5ημερο για ξεκουραση, διακοπες ακομη και μεσα στη σεζον Ιουλιο μηνα, 2πλα μεροκαμματα στις αργιες, κλεισιμο μαγαζιου για συμμετοχη σε απεργιες , για αποκριατικα γλεντια και καζανια , επιδομα ανεργιας ακομη και με ασφαλιση για περισσοτερα μεροκαμματα απο τα πραγματικα, με προσληψη και απολυση , οπως στην περιπτωση της Ε.Β., μεσω αλλης επιχειρησης προκειμενου να παρει το επιδομα και….και….και….
    Δεν τους εξεθεσα ποτε και αντιθετως τους προστατεψα σε παρα πολλες περιπτωσεις , παρολο που καποιοι απο αυτους φερονταν με αναρμοστο τροπο σε συστηματικη βαση χωρις καμμια αισθηση ντροπης.
    ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΛΛΙΑ, ΑΡΒΙΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΕΥΦΙΟΛΟΓΗΜΑΤΑ…..

    Ελπιζω να ειμαι ο τελευταιος Μα……ας που εκμεταλλευονται και διασυρουν.
    Ευχαριστω για την υπομονη σας και την ενθερμη συμπαρασταση
    Λιανα

  2. Ρε σεις πάμε καλά 60 ευρώ μεροκάματο και ένσημο με φαί , μπιρόνια σημαίνει 1200€ τσέπη το μήνα …….
    Με 20 χρόνια συνεχόμενη δουλειά, πτυχείο και δύο παιδιά δεν τα φτάνω ούτε για πλάκα …..
    Μάλλον δεν έχουν δουλέψει ποτέ αυτοί

    1. Στην επιχείρηση δεν υπήρχε εργαζόμενος με το όνομα Στεφανής οπότε ή το αφεντικό προσπαθεί να διασκεδάσει της εντυπώσεις με κείμενα που δεν απαντάνε σε κανένα από τα αιτήματα των εργαζομένων ή αυτός που γράφει είναι ο φίλος της αφεντικίνας ο οποίος και στις δυο παρεμβάσεις εκφράστηκε με χυδαίους και σεξιστικούς χαρακτηρισμούς σε δυο εργαζόμενες καθώς και προκαλούσε τον κόσμο μπας και φαει καμία μπούφλα και επιβεβαιωθεί η θεωρία τους περι κλίκας και τραμπούκων. όσο για τον Δημήτρη που σχολιάζει όταν σου λένε πως ”θα πληρώνεσαι με 5ευρω την ώρα και τελος” αν αφαιρέσεις δώρα επιδόματα νυχτερινά άδειες κλπ αυτό που σου μένει στο χέρι είναι 2,25ευρω την ώρα (υπολογισμένα).
      Οπότε να μην συντασσόμαστε τυφλά με παραληρηματικά κείμενα της εργοδοσίας εκτός αν είμαστε τσουτσέκι της.

      υ.γ. μάλλον έχουμε παραδουλεψει και βαρεθήκαμε να μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *