Ανακοίνωση Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ σχετικά με την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων

Εδώ και ένα μήνα, από τις 2 Μαρτίου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια απεργία πείνας στις ελληνικές φυλακές, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατουμένων. Οι οποίοι χρησιμοποιούν το έσχατο μέσο που έχουν, την ίδια τους τη ζωή, για να διεκδικήσουν στοιχειώδη δικαιώματα, που στο πλαίσιο του κράτους δικαίου είναι αυτονόητα.

 

Αγωνιζόμενοι ενάντια στην εδραίωση ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που πλήττει τις ελευθερίες όλων μας, διεκδικούν: Την κατάργηση της ειδικής «αντιτρομοκρατικής» και κατασταλτικής νομοθεσίας, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA σαν αποδεικτικό μέσο, την παύση των πρακτικών παραβίασης των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων στην κατεύθυνση της εξόντωσής τους, την άρση της λογικής της συλλογικής ευθύνης που οδηγεί στη σύλληψη ακόμα και συγγενών κρατουμένων.

 

Η διεκδίκηση του σεβασμού στοιχειωδών δικαιωμάτων, η εναντίωση στην επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και εξαίρεσης που τείνει να μονιμοποιηθεί, είναι αυτονόητο καθήκον όλων μας. Εάν συναινέσουμε σήμερα στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και της αλληλεγγύης, θα έχουμε συναινέσει στο να απολέσουμε κάθε δυνατότητα πάλης, κάθε δικαίωμα διεκδίκησης.

 

Οι απεργοί πείνας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι άμεσος.

 

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, συμπεριλαμβάνοντας και τις τροπολογίες που θα ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων απεργών πείνας, στην κατεύθυνση της αναδιαμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος και του σεβασμού των δικαιωμάτων.

 

Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό. Γι’ αυτό καλούμε εκείνους που όλες αυτές τις μέρες έχουν αναλωθεί σε λογικές υπέρ του δόγματος «μηδενικής ανοχής» να πάρουν θέση απέναντι στο θεμελιώδες ζήτημα που τίθεται: το σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

Καλούμε συνδικαλιστικούς φορείς και συλλογικότητες να πάρουν θέση. Η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης συνεπάγεται και τη γνώριμη σε μας ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Χωρίς πλαίσιο πολιτικών ελευθεριών δεν υφίστανται ούτε κοινωνικές ούτε συνδικαλιστικές ελευθερίες.

 

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού

Πανεπιστημίου Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *