Τουριστική ανάπτυξη σημαίνει: μαζικές απολύσεις, ατομικές συμβάσεις, αμοιβές πείνας και απλήρωτες υπερωρίες

 Αναδημοσίευση από EFSYN
Συντάκτης:Παναγιώτης Γεωργουδήςxenodoxeia_kriti
Μαζικές απολύσεις, ατομικές συμβάσεις, αμοιβές πείνας και απλήρωτες υπερωρίες αντιμετωπίζουν ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς ξενοδόχοι που δεν υπάγονται στην Ενωσή τους παρανομούν ασυστόλως ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών

Λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου κι ενώ στα πρώτα ξενοδοχεία που άνοιξαν στις αρχές Απριλίου για να καθαριστούν η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία έφτασε, σύμφωνα με τους ελέγχους, το 40%-50%, μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο προχώρησε σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Μάλιστα, πολλούς από τους εργαζόμενους που απέλυσε το ξενοδοχειακό συγκρότημα τους είχε απλήρωτους.

Ηδη έχουν παρέμβει εκπρόσωποι του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κερδίζοντας τα προσωρινά δικαστικά μέτρα. Αναφέρεται δε πως η διεύθυνση της επιχείρησης είχε κατηγορήσει εργαζόμενη για «κλοπή» στοιχείων, του καταλόγου των υπό απόλυση συναδέλφων της, η ίδια όμως κατήγγειλε πως την παγίδευσαν για να την απολύσουν.

Οπως μας είπε ο γραμματέας του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, «στα πρώτα ξενοδοχεία που άνοιξαν αρχές Απριλίου πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν για καθαρισμούς, οι εργαζόμενοι που δούλεψαν ήταν ανασφάλιστοι σε ποσοστό 40% έως 50%. Τώρα, επειδή αυτό το στοιχείο έγινε γνωστό και λόγω των ελέγχων που πραγματοποιούμε με το σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το ποσοστό έπεσε στο 15% έως 10%».

Ο κ. Κοκολάκης ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα με τους ξενοδόχους οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην Ενωσή τους και δεν δέχονται να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τόνισε μάλιστα πως αναμένουν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την προεκλογική της υπόσχεση για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από όλους τους ξενοδόχους.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι οι ξενοδόχοι φέρνουν ως ασκούμενους ανειδίκευτους από τρίτες χώρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν κανονικές θέσεις εργασίας με αμοιβή 300-400 ευρώ, δουλεύοντας τουλάχιστον 12 ώρες και παραβιάζοντας τον νόμο, ο οποίος καθορίζει πως οι μαθητευόμενοι πρέπει να είναι μέχρι το 17% του συνόλου των εργαζομένων και ποτέ πάνω από 40 άτομα.

Τόνισε, πάντως, πως υπάρχει έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, ζητώντας την επανασύσταση του ελεγκτικού μηχανισμού ανασφάλιστης εργασίας. Τέλος, οι εργαζόμενοι στον κλάδο θέλουν ο Οργανισμός Μεσολάβησης Διαιτησίας να αποκτήσει και πάλι τον χαρακτήρα και την ισχύ που είχε προ μνημονίου,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *