Το κεφάλαιο δολοφονεί και σακατεύει εργάτες //Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΕΛΠΕ

Οι ανακοινώσεις των σωματείων  μετά το εργοδοτικό έγκλημα:

Με 24ωρη απεργία το Σάββατο 9 Μάη απάντησαν οι εργαζόμενοι στο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, ενώ αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους.

 

elpe-apergiaΑπόφαση για απεργία, σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα 11 Μάη πήρε ομόφωνα το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, που συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου, Νωρίτερα, είχε γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στους εργολάβους που απασχολούνται με τη συντήρηση στα ΕΛΠΕ, στον Ασπρόπυργο. Ύστερα από την πρόταση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η συνέλευση αποφάσισε απεργία τη Δευτέρα.

Η Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του Σαββάτου των εργαζομένων, ενέκρινε το πλαίσιο δράσης που πρότεινε το Συνδικάτο, το οποίο απαιτεί άμεσα:

  • Να καλύψουν τα ΕΛΠΕ όλα τα έξοδα, όλων των τραυματιών, σχετικά με την περίθαλψη και τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων

  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση των εξαντλητικών ωραρίων

  • Να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση της δουλειάς

  • Να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζόμενους η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εκτάκτων της Σιδηροβιοτεχνίας (όπως σε προηγούμενα έργα των διυλιστηρίων).

Παράλληλα η ΓΣ αποφάσισε την περιφρούρηση της απεργίας τη Δευτέρα από τις 6 π.μ. και νέα απεργιακή συγκέντρωση και ΓΣ στις 7 π.μ. στη πύλη των εγκαταστάσεων στα ΕΛΠΕ.

Παρά την προσπάθεια από διάφορους κύκλους της εργοδοσίας να μην υπάρξει το Σάββατο συγκέντρωση των εργαζομένων και συμμετοχή στη ΓΣ, πολλοί εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου και συμμετείχαν στη ΓΣ, η οποία ήταν πολύ ζωντανή και οι τοποθετήσεις των εργαζομένων ιδιαίτερα φορτισμένες από το εργοδοτικό έγκλημα της Παρασκευής που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 6 συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι μίλησαν για τις άθλιες συνθήκες εργασίας, για τα μεροκάματα, για τις πιέσεις από πλευράς εργοδοσίας να προχωρήσει γρήγορα η δουλειά, για όλες τις συνθήκες που δημιουργούν προϋποθέσεις να γίνονται εργατικά «ατυχήματα».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας.

Σε ανακοίνωσή του για το εργοδοτικό έγκλημα το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας σημειώνει:

«Το Συνδικάτο μας, εκ μέρους των χιλιάδων μελών, εκατοντάδες εκ των οποίων εργάζονται και στο shut down των ΕΛΠΕ στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου, εκφράζουμε τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των έξι συναδέλφων, που τραυματίστηκαν σοβαρά στο νέο εργοδοτικό έγκλημα. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είμαστε στο πλευρό τους με κάθε τρόπο.

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ για το νέο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στον Ασπρόπυργο και 6 συναδέλφους μας στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Το νέο αυτό εργοδοτικό έγκλημα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατ’ επέκταση και των ίδιων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο μας έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για το μεγάλο κίνδυνο που υπήρχε για ατύχημα. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, ο μικρός χρόνος που προσδιορίζουν τα ΕΛΠΕ για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, μαζί με τα εξαντλητικά 12ωρα και τη συνεχή πίεση για να βγει η δουλειά πιο γρήγορα, ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε εδώ.

Δεν τους νοιάζει αν θα γυρίσουμε σπίτι μας, στις οικογένειες μας και στα παιδιά μας, παρά μόνο να βγαίνει γρήγορα και φθηνά η δουλειά και να αυξάνουν αυτοί τα κέρδη τους.

Οι εργολαβίες, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι με εξευτελιστικά μεροκάματα, η δουλειά με το κομμάτι, έχουν γίνει καθεστώς.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα από τα μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει και η σημερινή. Αυτή είναι η ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται, που μεγαλώνει τα κέρδη των μονοπωλίων τα οποία όμως δε συμβαδίζουν με τα δικαιώματα των εργαζομένων και παίζουν ακόμη και τη ζωή μας κορώνα γράμματα.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ οφείλει να απαντήσει άμεσα στα ερωτήματα που υπάρχουν για αυτό το σοβαρό ατύχημα και τι μέτρα θα πάρει για να μην κινδυνέψουν ξανά εργαζόμενοι.

Απαιτούμε άμεσα τώρα:

  • Να καλύψουν τα ΕΛΠΕ όλα τα έξοδα, όλων των τραυματιών, σχετικά με την περίθαλψη και τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση των εξαντλητικών ωραρίων
  • Να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση της δουλειάς
  • Να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζόμενους η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εκτάκτων της Σιδηροβιοτεχνίας (όπως σε προηγούμενα έργα των διυλιστηρίων).

Η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, και να επανέλθει η εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα συνδικάτα μας μπορούμε με την οργάνωση της πάλη μας να βάλουμε φρένο στην πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα και να απαιτήσουμε μέτρα για την ασφάλεια της ζωής μας».

Σε ανακοίνωσή του το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους συναδέλφους μας στα ΕΛΠΕ. Ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές η σκέψη μας βρίσκεται στους 6 τραυματίες συναδέλφους που δίνουν τη δική τους μάχη.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Σήμερα, τώρα, πρέπει να οργανωθούμε απέναντι στην εργοδοσία. Να αντισταθούμε συνολικά στην πολιτική του κεφαλαίου που μας θέλει με σκυμμένο το κεφάλι, προκειμένου αυτό να κάνει την δουλειά του. Να αντισταθούμε σε κυβέρνηση – ΕΕ που θέλουν φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους. Να αντιμετωπίσουμε όλους όσους βάζουν πλάτη για να τσακίζουν τα δικαιώματά μας, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, που έχει στηρίξει όλα αυτά τα μέτρα ένα προς ένα».

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *