Ο Αναρχοσυνδικαλισμός στη Σουηδία – Ανταπόκριση από την εκδήλωση της ΕΣΕ με συντρόφους από την αναρχοσυνδικαλιστική Ένωση SAC

Γράφει η blackgcat

 

Ο Αναρχοσυνδικαλισμός στη Σουηδία – Ανταπόκριση από την εκδήλωση της ΕΣΕ  με συντρόφους από την αναρχοσυνδικαλιστική Ένωση SAC

 

sac 1

 

Την Τετάρτη 30/4 πραγματοποιήθηκε στο Αυτόνομο Στέκι, εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) με την αδελφή οργάνωση την Κεντρική Ένωση Εργατών Σουηδίας (SAC). Οι σύντροφοι, Liv Marend, Γενική Γραμματέας της SAC, και ο Anders Widell μέλος της Διεθνούς Επιτροπής της SACκαι της τοπικής οργάνωσης στη Στοκχόλμη, μίλησαν για τη δράση της Ένωσης στο εργατικό κίνημα Σουηδίας, τη δομή και οργάνωση της Ένωσης, καθώς και για τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς και στους εργατικούς κλάδους.

Αρχικά να αποσαφηνίσουμε ότι η κρίση πλήττει και τη Σουηδία, που πόρρω απέχει από το κράτος πρόνοιας που προωθείται ως εικόνα, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στους ίδιους τους Σουηδούς. Πέραν από ένα ευνοϊκό καθεστώς για τις γονικές άδειες και τα παιδιά, που αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του γυναικείου κινήματος που πάλεψε μαχητικότατα, ουσιαστικά το κράτος πρόνοιας είναι ταυτόσημο με την υψηλότατη φορολόγηση των μισθωτών. Εξάλλου, όπως τόνισαν οι σύντροφοι από τη Σουηδία «η μισθωτή σκλαβιά παραμένει σκλαβιά».

Η συζήτηση βασίστηκε σε δύο σκέλη: στην οργανωτική δομή της SAC και στις πρακτικές και στις μεθόδους διεκδίκησης.

Η SAC ιδρύθηκε το 1910 και σήμερα αριθμεί στα 4.500 μέλη. Αποτελεί μια κλασσική αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση με δύο σκέλη: μια οργάνωση στον τόπο δουλειάς και μια τοπική. Σημειώνουμε ότι αρκούν τρία άτομα σε κάθε επιχείρηση για τη σύσταση σωματείου. Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα ο νόμος απαιτεί τουλάχιστον  20! Τα εργασιακά σωματεία αποτελούν κύριο κορμό της οργάνωσης. Ωστόσο, η Ένωση βασίζεται εξίσου και στις τοπικές της ομοσπονδίες, που φτάνουν τις 45 σε όλη τη Σουηδία, και που αυτές περιλαμβάνουν όλους τους εργατικούς κλάδους. Αυτό σημαίνει ότι σε τοπικό επίπεδο εκπροσωπούνται από την ίδια ομοσπονδία πχ τόσο γιατροί όσο άνεργοι. Η SAC έχει ισχυρές ομοσπονδίες στους εξής κλάδους, χωρίς να διαχωρίζουν δημόσιο και ιδιωτικό : μεταφορές, κοινωνικές υπηρεσίες και υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός, IT& Media, επισιτισμός – τουρισμός, δημόσιοι υπάλληλοί, κατασκευές και βιομηχανία.

Ανώτατο όργανο της SAC είναι το Συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και εκλέγει την Εκτελεστική Επιτροπή, την Κεντρική Επιτροπή, Γενικό Γραμματέα, Υπεύθυνο  Εσωτερικής Εκπαίδευσης, Υπεύθυνο Προπαγάνδας, Ταμεία, Συντονιστές νομικών θεμάτων.  Η συμμετοχή κάθε τοπικής στο Συνέδριο γίνεται ανάλογα το μέγεθος της, ωστόσο διευκρινίζεται ότι οι τοπικές διατηρούν την αυτοδυναμία τους και αποφασίζουν οι ίδιες για δράσεις κ.λπ.

Η SAC αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη μεγάλη αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση – με εξαίρεση κάποιες μικρές ομάδες τοπικής εμβέλειας- και σε διεθνές επίπεδο συμμετέχει στον Κοκκινόμαυρο Συντονισμό, του οποίου η τελευταία συνάντηση έγινε το 2013 στην Πολωνία, με τη συμμετοχή επίσης της ΕΣΕ, της CGT, της CNT Vignolles και της USI και τους IWWως παρατηρητές.  Επίσης συνεργάζεται με αδελφές οργανώσεις, όπως η ΕΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι, λίγους μήνες πριν είχαν προχωρήσει σε μία κίνηση οικονομικής ενίσχυσης του εγχειρήματος της ΒΙΟ.ΜΕ.

Όσον αφορά τις πρακτικές, αρχικά να σημειώσουμε ότι η SAC δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση. Η Ένωση εστιάζει σε υλικό για την προώθηση της εργασιακής συλλογικότητας και συνιστά στα μέλη της να παρακολουθούν τους κύκλους εκπαίδευσης, καθώς μαθαίνουν σε τεχνικές προσέγγισης συναδέλφων και προσέλκυσης μελών. Η SACπροωθεί κυρίως την πρακτική και τα εργαλεία και όχι την ιδεολογία. Όπως χαρακτηριστικά μας τόνισαν: «ιδεολογία μας είναι η πρακτική μας».

Σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής τους είναι η μη συμμετοχή στης συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η τακτική να μην υπογράφουν ΣΣΕ συνίσταται στο ότι ουσιαστικά με την  υπογραφή, απεμπολείς το δικαίωμα της διεκδίκησης, και κύρια το δικαίωμα στην απεργία. Υπάρχει ρήτρα που προβλέπει υψηλότατα ποσά ως πρόστιμο, σε περίπτωση που κάποιο συνδικάτο συμμετέχει σε απεργία, ενώ έχει συμφωνήσει σε ΣΣΕ, μια πρακτική αντίθετα που ακολουθεί το αντίπαλο ρεφορμιστικό γραφειοκρατικό συνδικάτο. Όσον αφορά τη γενική απεργία είναι μια τακτική που δεν την προτιμούν. Τα τελευταία χρόνια η μόνη γενική απεργία που έγινε, ήταν όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την οικονομική συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, θέτοντας ουσιαστικά δίλημμα στους εργαζόμενους τι να επιλέξουν να πληρώσουν: τη συμμετοχή στα συνδικάτα ή τη συμμετοχή τους για τα ταμεία ανεργίας – τα οποία σύντομα λόγω κρίσης αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστούν. Το μέτρο, ωστόσο, πέρασε και υπήρξαν απώλειες για όλα τα συνδικάτα και τη SAC.

 

sac cat mayday

 

Οι παρεμβάσεις που προτιμούν είναι των διαφόρων ειδών μπλοκαρίσματα, τα σαμποτάζ, η τήρηση των κανόνων κατά γράμμα, ή η επιβράδυνση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσης τους, είναι αυτό που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Σουηδία. Η δεξιά κυβέρνηση έχει προωθήσει μια πολιτική, ουσιαστικά παρακολούθησης, ενός προγράμματος αντίστοιχου με το Βοήθεια στο σπίτι. Έχει επιβληθεί, λοιπόν, όλοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα να έχουν προμηθευτεί έξυπνο τηλέφωνο, στο οποίο να έχουν εγκαταστήσει μια συγκεκριμένη εφαρμογή που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν. Η εφαρμογή αυτή, εκτός του ότι δίνει το στίγμα του εργαζόμενου μέσω GPS, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή πού αυτός βρίσκεται, επιβάλλεται και ο εργαζόμενος να δίνει συνεχώς reportγια το τι κάνει.  Οι μισθοί καθορίζονται βάσει ουσιαστικά απόδοσης, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη σημειωθεί απολύσεις και μειώσεις μισθών με διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες. Η SAC, ως απάντηση, προωθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πληροφόρησης για τις επιπτώσεις αυτής της εφαρμογής, και καλεί τους εργαζόμενους να επιβραδύνουν τους ρυθμούς προκειμένου να σαμπροτάρουν με αυτό τον τρόπο και στην πράξη αυτό το σχέδιο. Σημειώνεται δε, ότι το ρεφορμιστικό σωματείο είναι μέτοχος στην εταιρεία που παρέχει την εφαρμογή.

Για περισσότερες πληροφορίες για την αναρχοσυνδικαλιστική Κεντρική Ένωση Εργατών Σουηδίας SAC μπορείτε να επισκεφτείτε το blog του διεθνούς τμήματος: www.internationellsolidaritet.com

Επίσης η εκδήλωση της συζήτησης των συντρόφων της ΕΣΕ και της SA Cθα μεταδοθεί από τον αυτοδιαχειριζόμενο  ραδιοφωνικό σταθμό Ραδιοφράγματα http://radiofragmata.espivblogs.net/

 

Μπορείτε να κατεβάσετε και το ηχητικό με τη συζήτηση από τα ακόλουθα links:

μέρος πρώτο : https://files.espiv.net/file.php?h=Rgqty

μέρος δεύτερο: https://files.espiv.net/file.php?h=Rddfp

Photos από τις εκδηλώσεις της SAC για την εργατική πρωτομαγιά :
sac mayday4sac mayday sac mayday3

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *