Αμερική: πρωτοφανής απεργιακή κινητοποίηση στην ταχυεστίαση για τις 15 Μαϊου με συμμετοχή 150 αμερικανικών πόλεων και την αλληλεγγύη 30 χωρών


may 15

 

 

Γράφει η blackgcat

24ωρη απεργία προγραμματίζουν, εδώ και αρκετό καιρό, οι εργαζόμενοι σε ταχυεστιατόρια σε 150 αμερικάνικες πόλεις, αλλά και κινηματικές διαμαρτυρίες σε 30 χώρες.

Ο βασικός κορμός της διαμαρτυρίας, στρέφεται εναντίον των McDonaldsκαι για αυτό και η διαμαρτυρία διαχύνεται εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, όπου αναμένονται αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις να πραγματοποιηθούν σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Δουβλίνο, Καζαμπλάνκα και αλλού.  Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι, προγραμματίζουν διαμαρτυρία και πορείες, που για πρώτη φορά θα δουν πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ενώ επίσης προβλέπονται: διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Auckland, πορείες έξω από πέντε μεγάλα καταστήματα της αλυσίδας στις Φιλιππίνες, και στρατηγικός αποκλεισμός του κεντρικού καταστήματος στις Βρυξέλλες.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Το 15 συμβολίζει ένα αίτημα που υπάρχει εδώ και καιρό στα ταχυφαγεία της Αμερικής και αφορά στο αίτημα για 15$/ώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι. εργαζόμενη μετά από 6 χρόνια εργασίας, αμείβεται με 7,75$/ ώρα.

Αμερικανικά καθεστωτικά ΜΜΕ υπολογίζουν ότι, στις ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην απεργία 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του κλάδου. Η επίσημη ανακοίνωση της απεργιακής κινιητοποίησης έλαβε χώρα, συμβολικά, έξω από ένα εστιατόριο της αλυσίδας McDonald’sστο Μανχάταν, και υποστηρίχτηκε από το FastFoodForwardπου εκπροσωπεί τους εργαζομένους του κλάδου στην πόλη της Ν.Υ. Είχε προηγηθεί η πρώτη παγκόσμια συνάντηση εργαζομένων και συνδικαλιστών του κλάδου, από δεκάδες χώρες,  που οργανώθηκε από το International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations.

 

Η κινητοποίηση στα socialmedia:

Twitter hashtag: #fastfoodglobal

https://www.facebook.com/events/697642586941018/?ref=ts&fref=ts

 

Πηγές:

http://americanlivewire.com/2014-05-07-fast-food-workers-plan-global-strike-may-15/

http://www.salon.com/2014/05/07/exclusive_fast_food_strikes_in_150_cities_and_protests_in_30_countries_planned_for_may_15/

http://www.usatoday.com/story/money/business/2014/05/07/fast-food-worker-strike/8803193/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *