Ιταλία: Επιχείρηση της αστυνομίας κατά του κινήματος No TAV

Επιχείρηση της αστυνομίας κατά του κινήματος No TAV: κατηγορίες για τρομοκρατία και ανατροπή

Στην κοιλάδα Susa και το Τορίνο, δεκάδες σπίτια και ακόμη και τα εστιατόρια που ανήκουνε σε ακτιβιστές από το No TAV από την ομάδα Comitato di Lotta Popolare έχουν ερευνηθεί σε μια ασυνήθιστη αντι-τρομοκρατική και υπονομευτική επιχείρηση της αστυνομίας. Η αστυνομία έψαχνε για “εκρηκτικά, αιχμηρά αντικείμενα, αντικείμενα κατάλληλα για την κοπή περιφράξεων και οπτικοακουστικών και ψηφιακών συσκευών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό πιθανών συνεργών”.

Έρευνες και συλλήψεις έλαβαν χώρα σύμφωνα με το άρθρο 280 του Ιταλικού Ποινικού Κώδικα κατά προτίμηση και όχι από τα άρθρα 270 και 270bis που συνήθως χρησιμοποιούνται. Αυτό απεικονίζει την σημαντικότητα μιας εκ νέου ενοχοποίησης του αγώνα No TAV από τη δικαστική εξουσία, με τα αποτελέσματα να κρίνονται από τις ενέργειες της αστυνομίας. Οι κατηγορίες που σχετίζονται με το άρθρο 280 («ανατροπή της δημοκρατίας») είναι πιο εύκολο να ασκηθούν από εκείνες που σχετίζονται με το άρθρο 270 («εγκληματική οργάνωση»). Για τις κατηγορίες του άρθρου 280 (το οποίο μπορεί να επιφέρει ποινές φυλάκισης έως και 30 ετών), ένας δικαστής χρειάζεται μόνο ένα-δυο τραυματίες αστυνομικούς. Οι κατηγορίες του άρθρου, από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να ασκηθούν σε αναρχικούς (που συχνά συμμετέχουν σε διαδηλώσεις), διότι δεν έχουν την τάση να συμμετέχουν σε μια επίσημη οργάνωση. Επιπλέον, η χρήση των βομβών βενζίνης (βόμβες μολότοφ) αντιμετωπίζεται πιο σοβαρά από το Ιταλικό δίκαιο.

Αυτές οι έρευνες και οι συλλήψεις σχετίζονται με τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στις 10 Ιουλίου, όταν πέτρες και κροτίδες πετάχτηκαν στο βαριά οχυρωμένα εργοτάξιο και πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν. Μετά τις συλλήψεις, πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες. Λίγες μέρες αργότερα, όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στις 19 Ιουλίου, άλλη μια διαδήλωση, μια πορεία μέσα στο δάσος στην περιμετρική περίφραξη του εργοτάξιου, κατέληξε να είναι πολύ άσχημη με 63 τραυματίες, δύο προφυλακισμένους και επτά συλληφθέντες. Ανάμεσά τους ήταν η Marta, ακτιβίστρια η οποία έχει αναφερεί παρενόχληση και εξευτελισμό από την αστυνομία. Έμεινε για τέσσερις ώρες με σχισμένο χείλος (παρά την εντολή ενός γιατρού της αστυνομίας για άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο), ενώ οι αστυνομικοί την φτύνανε και την προσβάλλανε.

Η ένταση μεγαλώνει στην κοιλάδα Susa. Τα τζιπ της αστυνομίας που μεταφέρουν αξιωματικούς έχουν παρατηρηθεί κοντά στη κατασκήνωση No TAV στην Venaus και άλλα οχήματα της αστυνομίας φρουρούν διάφορα μέρη της κοιλάδας. Οι ακτιβιστές του No TAV πιστεύουν ότι το νέο κύμα των ερευνών και των κατηγοριών δείχνουν την επιθυμία του δικαστικού συστήματος να αυξήσει το επίπεδο της καταστολής. Δεν υπήρξαν περισσότερες συλλήψεις, αλλά τώρα υπάρχει η απειλή να ασκηθούν πιο σοβαρές κατηγορίες, κατηγορίες που μπορούν να οδηγήσουν, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, σε μεγάλης διάρκειας προφυλακίσεις.

Ως υποσημείωση – η αναφορά του αγώνα No TAV, σε όλες τις μορφές του, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι εξαιρετικά μεροληπτική. Παρουσιάζοντας μερικώς την ιστορία στο κόσμο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (όπως το La Stampa, μια εφημερίδα με έδρα το Τορίνο), ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια συγκεκριμένη άποψη, χωρίς εναλλακτικές εκφράσεις.

Σχετικά άρθρα:

Πηγή: https://strugglesinitaly.wordpress.com/2013/08/01/en-police-operation-against-no-tav-charges-of-terrorism-and-subversion/

σχετικα:https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1485001

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *