Ουγγαρία: Απεργία πείνας προσφύγων στο κέντρο κράτησης στο Nyírbátor

μεταφραση: Athens Imc Translations Team

”Εφόσον έχουμε κάρτα ασύλου, γιατί δεν έχουμε ελευθερία;”
 Από την Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, οι πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης στο Nyírbátor το οποίο βρίσκεται βόρειο-ανατολικά της Ουγγαρίας είναι σε απεργία πείνας. Σύμφωνα με τη δήλωση ενός πρόσφυγα ο οποίος είναι υπό κράτηση στο Nyírbátor, περίπου 100 άνθρωποι – σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες που είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι στο Nyírbátor, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων από το Πακιστάν, την Αλγερία, τη Νιγηρία και το Κόσοβο – συμμετέχουν στην απεργία.
Από τη μια μεριά, οι  πρόσφυγες που είναι φυλακισμένοι στο Nyírbátor διαμαρτύρονται ενάντια στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους: Παραπονιούνται για την πολύ κακή,  χαλασμένη τρόφη – μερικές φορές με ζωύφια! – και νερό, για  την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ. Γενικά, οι πρόσφυγες απαιτούν  την ελευθερία τους, την άμεση απελευθέρωσή τους από το κέντρο κράτησης. Εκείνοι οι άνθρωποι που είναι στο Nyírbátor έχουν τεθεί υπό  κράτηση για παραπάνω από 1 μήνα παρόλο που οι περισσότεροι απ’ αυτους έχουν ήδη λάβει την κάρτα ασύλου (ρόζ κάρτα) τους από τις αρχές. Το μεγάλο ερώτημα που προκαλεί οργή στους πρόσφυγες είναι: ”Εφόσον έχουμε κάρτα ασύλου, γιατί δεν έχουμε ελευθερία;”
Οι  πρόσφυγες ανέφεραν ότι ακόμα και οι αστυνομικοί και οι φύλακες του  κέντρου κράτησης δεν καταλαβαίνουν γιατί οι άνθρωποι με κάρτες ασύλου πρέπει ακόμα να  μείνουν υπό κράτηση. Οι πρόσφυγες υποψιάζονται τον  προϊστάμενο του κέντρου κράτησης ότι παίρνει αυθαίρετα μέτρα ενάντιων τους. Αναφέρουν επίσης ότι οι φύλακες του κέντρου κράτησης προσφέρθηκαν να τους αγοράσουν καλύτερα τρόφιμα, μπάλα ποδοσφαίρου κ.λπ., εάν οι πρόσφυγες τους δίνανε κάποια χρήματα για αυτό – το οποίο είναι ειλικρινά μια πολύ παράξενη προσφορά για τους πρόσφυγες, καθώς, κανένας τους δεν έχει χρήματα υπό αυτές τις συνθήκες.
Σύμφωνα  με τη μαρτυρία ενός πρόσφυγα, η πλειονότητα των ανθρώπων που κρατούνται στο Nyírbátor έχουν συλληφθεί αμέσως μετά το πέρασμα των συνόρων προς την Ουγγαρία. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί τους έχουνε μεταφέρει  στο κλειστό στρατόπεδο φυλακής στο Nyírbátor, ενώ μερικοί από τους  φίλους τους μπόρεσαν να πάνε σε ένα ανοικτό στρατόπεδο. Μια μικρότερη  ομάδα ανθρώπων η οποία κρατείται στο Nyírbátor είναι άνθρωποι που έχουν απελαθεί από την Αυστρία στην Ουγγαρία βασει του κανονισμού περί δακτυλικών αποτυπωματών του ”Δουβλίνου ΙΙ”, οι περισσότεροι από αυτούς είναι Νιγηριανοί και μερικοί Πακιστανοί.
Ένας  από τους ανθρώπους που τίθενται υπό κράτηση στο Nyírbátor είναι ένας Πακιστανός ακτιβιστής από το κίνημα διαμαρτυρίας προσφύγων της Βιέννης, ο οποίος πρόσφατα είχε απελαθεί ως ένας από τους 8 πρόσφυγες ακτιβιστές της Βιέννης.
Οι  πρόσφυγες στο Nyírbátor λένε ότι με την απεργία πείνας, η κατάσταση  γίνεται όλο και πιο κρίσιμη γι αυτούς μέρα με τη μέρα. Οι κοινωνικοί  λειτουργοί προσπάθησαν να τους πείσουν να σταματήσουν την απεργία, υπόσχοντάς τους καλύτερο φαγητό και νερό, αλλά αρνήθηκαν,  επειδή χρειάζονται μια πραγματική λύση, που δεν είναι άλλη από την ελευθερία τους. Οι φύλακες είναι προσεκτικοί προς το παρόν –  φαίνεται ότι φοβούνται μήπως οι πρόσφυγες κατά την απεργία πείνας αυτοτραυματιστούν και δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση που κάποιους από αυτούς τιμωρηθεί από τους φύλακες.
Οι  πρόσφυγες στο Nyírbátor χρειάζονται επειγόντως ενεργή αλληλεγγύη,  καθώς επίσης τοπική και διεθνή προσοχή και δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης για την απεγνωσμένη τους κατάσταση. Απαιτούν ομάδες  αλληλεγγύης, οργανώσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δικηγόροι και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (UN) να τους επισκεφτούν στο Nyírbátor και να κάνουν κάτι για να τους υποστηρίξουν.
Ελευθερία για τους φυλακισμένους πρόσφυγες στο Nyírbátor!
Κλείστε το Nyírbátor και όλα τα κέντρα κράτησης!
Άμεση παύση των απελάσεων στην Ουγγαρία με βάση το Δουβλίνο ΙΙ
Σταματήστε τις απελάσεις και τις κρατήσεις των μεταναστών και των προσφύγων – ελεύθερη μετακίνηση, αγώνας ενάντια στην Ευρώπη φρούριο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *