Μεννόγεια, ένα Κυπριακό κέντρο “φιλοξενίας

Η κατάσταση στη Μεννόγεια στην Κύπρο, άλλο ένα κέντρο “φιλοξενίας”, όπως μας την μεταφέρουν μετανάστες, πρόσφυγες, αιτητές ασύλου και μέλη της ΚΙΣΑ – Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό.
Μαρτυρίες μεταναστών:
(Patrick from Congo)

(Ali from Iran)

Οι κρατούμενοι στο Χώρο Κράτησης στη Μεννόγεια όχι μόνο δεν ενημερώνονται για το δικαίωμα τους να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ενάντια στην απόφαση για κράτηση και απέλαση και μάλιστα με νομική αρωγή από το κράτος, αλλά ακόμα και εάν το γνωρίζουν και το ζητήσουν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το δικαίωμα, διότι τα μεν κρατητήρια αρνούνται να τους μεταφέρουν στο δικαστήριο και ο δε πρωτοκολλητής αδυνατεί να μεταβεί στα κρατητήρια για να τους ορκίσει. Επομένως, δεν έχουν καμία πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Ταυτόχρονα, η ψυχολογική βία και η απάνθρωπη μεταχείριση χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για να υπογράψουν ότι θα επιστρέψουν «εθελούσια» στην πατρίδα τους. Ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχουν κάθε δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου ενώ ευρίσκονται στα κρατητήρια, το δικαίωμα αυτό καταστρατηγείται, αφού δεν παρέχονται αιτήσεις ασύλου στα κρατητήρια, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροφόρησε ψευδώς περί του αντιθέτου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, από τη μία πλευρά τα Κρατητήρια της Μεννόγειας αρνούνται να τους μεταφέρουν στην Υπηρεσία Ασύλου ή στην ΥΑΜ (Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) για να υποβάλουν αίτηση ασύλου, και από την άλλη η Υπηρεσία Ασύλου αρνείται να τους επισκεφτεί επικαλούμενη «έλλειψη» οδοιπορικών.
Οι κρατούμενοι υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο και τιμωρητική μεταχείριση, η οποία περιλαμβάνει το δέσιμο τους με χειροπέδες σαν να πρόκειται για εγκληματίες, ακόμη και όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα η στο χώρο επισκέψεων για να συναντήσουν τους δικούς τους. Επίσης τιμωρητική ήταν και η απομόνωση των 25 απεργών πείνας από την αστυνομία σε ξεχωριστό χώρο από τους υπόλοιπους κρατούμενους, καθόλη τη διάρκεια της τριήμερης απεργίας πείνας που είχαν πραγματοποιήσει τον προηγούμενο Ιούνιο.
Επιπρόσθετα, μερικοί κρατούμενοι υπόκεινται και σε φυσική βία, σε συνδυασμό με διάφορες άλλες μεθόδους, όπως τη διακοπή του τηλεφωνικού σήματος για αποκοπή της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Οι επισκέψεις γίνονται μόνο με την οπτική και ακουστική παρουσία των αστυνομικών, ενώ παράλληλα οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρειάζονται γραπτή έγκριση από τον ίδιο τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρου για να επισκεφτούν τους κρατούμενους.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των σκληρών και απάνθρωπων μέτρων, οι κρατούμενοι θεωρούν τις συνθήκες διαβίωσης ως απαράδεκτες και απαξιωτικές για την αξιοπρέπεια, τη φυσική τους επιβίωση ή ακόμα και για την ασφάλεια και την υγεία τους. Η ποιότητα του φαγητού είναι αρκετά κακή, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι κρατούμενοι να μένουν χωρίς φαγητό για μια ολόκληρη μέρα και να επιβιώνουν μόνο με νερό. Ούτε οι κρατούμενοι έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσοι χρειάζεται να επισκεφτούν γιατρό μπορεί να περιμένουν μέχρι και 2 εβδομάδες μετά από σχετική αίτηση για να δουν γιατρό, στον οποίο δεν δικαιούνται να απευθύνουν το λόγο, αφού ο αστυνομικός που τους συνοδεύει πρέπει να μιλάει για αυτούς.
Αύγουστος 2013
Βλ. επίσης:
    Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ)
    – Δελτίο Τύπου – 26 Ιουνίου 2013
    21 Σύριοι πρόσφυγες σε απεργία πείνας στα κρατητήρια Μενόγιας
    – Δελτίο Τύπου – Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013
Άμεση διερεύνηση καταγγελιών για κακοποίηση κρατουμένων στα κρατητήρια της Μεννόγειας
– Ανακοίνωση – Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013
Ο Φιλελεύθερος, Σάββατο, 06.07.2013, σελ.20: Άλλο ένα κατακριτέο άρθρο από την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, το οποίο προάγει τις διακρίσεις, τη ξενοφοβία και το ρατσισμό
    – Ανακοίνωση – Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013
    Επείγον κάλεσμα σε δράση! Χρειάζεται η αλληλεγγύη σας!
    Ανεξάρτητη Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων – Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως 
– Αρ. Φακ. ΕΜΠ 2.13 – 16/05/2013: Έκθεση αναφορικά με τις επισκέψεις που διενεργήθηκαν στο χώρο κράτησης μεταναστών στη Μενόγεια στις 14 Φεβρουρίου,3 και 19 Απριλίου 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *