Δράσεις Αλληλεγγύης σε όλη την χώρα γιά την κατάληψη Αντιβίωση-ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Κερατσίνι:

 

 

 

 

 

Ιωάννινα:Video αλληλεγγύης στην κατάληψη Αντιβίωση:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZMKNFIfBl1M[/youtube]

 

Π.Φάληρο και Ν.Σμύρνη:

 

 

 

Πάτρα:

 

 

 

Συγκέντρωση – μικροφωνική αλληλεγγύης στις καταλήψεις πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Αυγούστου στην πλ. Όλγας, με αφορμή και τις εκκενώσεις των καταλήψεων Βαλβείου στο Μεσολόγγι και Αντιβίωσης στα Γιάννενα.

Επόμενη συνέλευση για τη συνδιαμόρφωση κινήσεων αλληλεγγύης στις καταλήψεις, ενάντια στην κρατική καταστολή, τον νέο ολοκληρωτισμό και τον κοινωνικό εκφασισμό την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη στις 6 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

10, 100, χιλιάδες καταλήψεις
ενάντια σ’ έναν κόσμο οργανωμένης σήψης

 

 

Προσαγωγές και αστυνομοκρατία στα Γιάννινα:

Νωρίτερα το βράδυ έγινε επίθεση στη βίλλα του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη. Ειχε γιορτή ο άρχοντας της Ηπείρου και κάλεσε φίλους στο φτωχικό του για να γιορτάσουν. Κάποιοι πήγαν ακάλεστοι και αναστάτωσαν την γειτονιά. Μετά από αυτή την αναστάτωση οι μπάτσοι εξαπελυσαν ανθρωποκυνηγητό και ως ώρας εχουν προβεί σε μπόλικες προσαγωγές σε διάφορα σημεία της πόλης.

Αναμένουμε πληρέστερες πληροφορίες από τους σύντροφους Γιαννιώτες.

αναλυτικά εδώ:https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1488047

 

 

 

 

 

πανό από Cumulonimbus

 

 

 

 

 

 

 

μεσολογγι

 

Πέρασμα:

29 Aυγούστου. Μετά την εισβολή των μπάτσων στο Α.Π.Θ. και το Ε.Μ.Π, μετά τις εκκενώσεις των 3 καταλήψεων της Πάτρας (Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ) και της κατάληψης της Βαλβείου στο Μεσολόγγι, το κινούμενο μπατσοθέατρο συνεχίζει το έργο του στην εκκένωση των καταλήψεων στην δυτική ελλάδα, με επόμενο σταθμό τα Γιάννενα, την κατάληψη Αντιβίωση. Από τις 6:30, 6 συνολικά διμοιρίες περικυκλώνουν την Αντιβίωση και τους 60 περίπου συντρόφους-ισσες, οι οποίοι-ες βρίσκονται από το προηγούμενο βράδυ εκεί έχοντας καλέσει μικροφωνική και ολονύκτια περιφρούρηση του κτιρίου. Με τη συμβολή της πυροσβεστικής μπαίνουν στο κτίριο κόβοντας την κεντρική πόρτα και ξεκινούν τις εργασίες σφραγίσματος του κτηρίου καθώς και διπλανών στα οποία διέμεναν μετανάστες. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, εγκλωβίζουν μέσα σε σφραγισμένο κτήριο 3 σενεγαλέζους μικροπωλητές, τους οποίους, μετά από πιέσεις αλληλέγγυων, τους βγάζουν το βράδυ και τους συλλαμβάνουν!

Η κατάληψη Αντιβίωση στεγάζεται εδώ και 5 περίπου χρόνια σ’ ένα επί 15 χρόνια εγκαταλελειμμένο κτίριο του νοσοκομείου Χατζηκώστα στα Γιάννενα. Μετά από πολλές εργασίες των συντρόφων, ο ερειπωμένος και σχεδόν υπό κατάρρευση χώρος, γίνεται λειτουργικός και αποκτά ζωή. Πάντα με όχημα την αυτοοργάνωση, με αντιεραρχικά , αντιεμπορευματικά και αδιαμεσολάβητα χαρακτηριστικά, η κατάληψη Αντιβίωση αποτέλεσε ένα σημείο πολιτικών ζυμώσεων και αυτοοργανωμένης δημιουργίας και έκφρασης. Στα 5 χρόνια λειτουργίας της διοργανώνει και φιλοξενεί πλήθος πολιτικών εκδηλώσεων με ποικίλες θεματικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, συλλογικές κουζίνες, θεατρικά δρώμενα, πολιτικά καφενεία και πολλά άλλα. Στην Αντιβίωση λειτουργούν η κατάληψη στέγης και ο κοινωνικός χώρος, στον οποίο στεγάζονται πολλές πολιτικές ομάδες, συνελεύσεις, εγχειρήματα και κινηματικές υποδομές.

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου αστυνομικές δυνάμεις κάνουν έφοδο στο κατειλημμένο κτίριο της Βαλβείου βιβλιοθήκης στο Μεσολόγγι, κατάσχουν όλα τα πανό και σφραγίζουν το χώρο. Να σημειώσουμε εδώ ότι η έφοδος γίνεται παρουσία υπαλλήλων του ΤΕΙ, τσιράκια του προέδρου Καπλάνη, ο οποίος ευθύνεται και για την εκκένωση του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΤΕΙ Πάτρας, Ν. Γύζη 33. Αργότερα την ίδια μέρα, άτομα της αυτόνομης κίνησης βαλβείου ξανανοίγουν το χώρο συνεχίζοντας την προσπάθεια που γινόταν επί 2,5 μήνες να λειτουργεί ο χώρος ως ανοιχτό ελεύθερο κοινωνικό κέντρο. Στις 21.30 με μια εκ νέου επιχείρηση της αστυνομίας προσάγονται 12 σύντροφοι και ο χώρος ξανασφραγίζεται.

Με ένα στρατηγικά στοχευμένο σχέδιο και με φόντο την καλοκαιρινή περίοδο και τα μειωμένα κινηματικά αντανακλαστικά στις μεγάλες πόλεις, το κράτος συνεχίζει αμείωτα το έργο του. Η φτώχεια, ανεργία, η εξαθλίωση, οι απολύσεις, η δολοφονία του 19χρονου Θανάση Καναούτη για ένα εισιτήριο αξίας 1.20 €, οι θάνατοι των μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η καταστροφή ολόκληρων περιοχών στο βωμό της ανάπτυξης, το γενικευμένο πογκρόμ «ξένιος δίας» και γενικότερα η πολύπλευρη επίθεση που δέχονται οι από κάτω αυτής της κοινωνίας, σκιαγραφούν το ζοφερό τοπίο της λεηλασίας των ζωών μας. Το διακύβευμα είναι η πολυπόθητη συναίνεση μιας εν βρασμώ κοινωνίας, με σκοπό τη διάσωση του ντόπιου καπιταλισμού, παρά την ανελέητη αφαίμαξη που αυτή υφίσταται. Κι αυτή η συναίνεση πρέπει να παρθεί με κάθε τρόπο. Απ’ τη μια με επίθεση σε όσους καθημερινά τη δυναμιτίζουν, από την άλλη με το φόβο, τον παραδειγματισμό, την επιβολή της ησυχίας, της τάξης, της ασφάλειας.

Οι καταλήψεις είναι χώροι όπου οι έννοιες της ιδιοκτησίας, της διαμεσολάβησης από θεσμούς και media, η εμπορευματοποίηση της ζωής, καταργούνται στην πράξη . Ήταν και θα είναι εστίες αντίστασης, συνεύρεσης, πολιτικής ζύμωσης. Είναι χώροι ραδιουργίας και ανατρεπτικών σχεδίων. Είναι χώροι που θα επιλεγούν από όσους και όσες θελήσουν να στηρίξουν και να συμπορευτούν με έναν αυτοοργανωμένο αγώνα, χωρίς καθοδηγητές και κομματικές γραμμές. Εκεί που η έννοια της αλληλεγγύης δεν ξεφτιλίζεται μέσα από σφραγίδες και ψηφίσματα, η αλληλοβοήθεια δεν ταυτίζεται με την φιλανθρωπία… Οι καταλήψεις είναι πρόταση και πρόταγμα… Γι’ αυτό και για το κράτος δεν πρέπει να υπάρχουν (ειδικά σε μια περίοδο όπου είναι στα σκαριά η ψήφιση νόμου για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας). Η επίθεση σ΄ αυτές είναι επίθεση στους ριζοσπαστικούς αγώνες, λογικές και πρακτικές.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΤΕΡΓΑ…

…Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Πέρασμα, συλλογικό εγχείρημα λόγου και δράσης

Πάτρα:Απόψε το απόγευμα 30/8 στις 19:00  πραγματοποιήθηκε μικροφωνική αλληλεγγύης στις καταλήψεις Αντιβίωση και Βάλβειο στην πλατεία Όλγας .

Κατάληψη Σαχίνη:

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ

Το πρωί της 29ης Αυγούστου 2013 ένας στρατός 100 και πλέον αστυνομικών –όλων των σωμάτων, εισαγόμενος και από άλλες πόλεις- επικουρούμενος από την πυροσβεστική και συνεργεία λαμαρινάδων, κατέκλυσε τα κτίρια του παλιού νοσοκομείου Χατζηκώστα με σκοπό να τα εκκενώσει από τους χρήστες τους. Ο θλιβερός συρφετός είχε στην κεφαλή του την εισαγγελέα Σωτηρίου, τον αστυνομικό διευθυντή Ηπείρου Τρομπούκη και τον αστυνομικό διευθυντή Ιωαννίνων Παπιγκιώτη.

Εδώ και 5 χρόνια λειτουργούσε σε ένα από τα εγκαταλειμμένα κτίρια –ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας- η κατάληψη ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ. Η επιδίωξη των αρχών να αφαιρέσουν τα κτίρια από τους χρήστες τους δεν μπορεί να εξηγηθεί με καμιά προπαγανδιστική μπούρδα περί «εστιών ανομίας» και καμιά εξαγγελία περί αξιοποίησης. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν αυτοί που επιτίθενται στις καταλήψεις –στο όνομα του κοινού καλού υποτίθεται- είναι οι ίδιοι που με τις αποφάσεις τους αυξάνουν το εισιτήριο των νοσοκομείων από 5 σε 25 ευρώ, απολύουν γιατρούς, κλείνουνε νοσοκομεία και ευθύνονται για τη χειροτέρευση των όρων ζωής ολόκληρων κοινωνικών κομματιών.

Η πραγματική αιτία της εκκένωσης της κατάληψης ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ έγκειται ακριβώς στη φύση και στην ουσία του εγχειρήματος. Η ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ αποτελεί το γεωγραφικό τόπο κάλυψης αναγκών και επιθυμιών, αλλά και ανάπτυξης πρωτοβουλιών, ανθρώπων και συλλογικοτήτων της αντίστασης και του αγώνα. Ανθρώπων και συλλογικοτήτων που επιθυμούν να οργανώσουν τη ζωή τους ενάντια στο καπιταλιστικό και ιεραρχικό μοντέλο, εφαρμόζοντας την ισότητα, την ελευθερία, την αμεσοδημοκρατία, την αυτοοργάνωση, απορρίπτοντας παράλληλα τους νόμους της ιδιοκτησίας και της αγοράς, τους εθνικούς, ρατσιστικούς και σεξιστικούς διαχωρισμούς. Η ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ πρεσβεύει όλους τους εφιάλτες του κράτους και του καπιταλισμού, για αυτό και αναγνωρίστηκε ως εχθρική που χρήζει εκκένωσης από τους ένστολους υπαλλήλους των αφεντικών.

Μην ψάχνετε να βρείτε εξαγγελίες για αξιοποίηση των παλιών κτιρίων του νοσοκομείου Χατζηκώστα. Δε θα σας τις δώσουν ούτε ο φασίστας υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ούτε ο τεχνοκράτης διοικητής του Χατζηκώστα Φώτης Βάββας. Άλλωστε η πόλη μας βρίθει από παρατημένα κτίρια και ουδείς ενδιαφέρεται… Η πραγματική αξιοποίηση αυτών των κτιρίων ήταν ο κόπος, το μεράκι και οι αγωνίες των ανθρώπων που τα πήρανε γκρεμισμένα και σάπια και τα μετατρέψανε σε βιώσιμη κατοικία, σε μουσικό στούντιο, σε βιβλιοθήκη και αρχείο, σε χώρο συνεύρεσης και συζήτησης, σε χώρο πραγματοποίησης βιβλιοπαρουσιάσεων, εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, σε εργαστήρι μελισσοκομίας και απόσταξης. Κι όλα αυτά χωρίς κανένας να χρειάζεται να πληρώνει αντίτιμο για την ικανοποίηση των αναγκών του και των επιθυμιών του.

Η εκκένωση της ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ δε θα πρέπει να ιδωθεί ξεχωριστά από την επιλογή της εξουσίας να απελευθερώσει τις κατασχέσεις των σπιτιών. Σε μια κοινωνία που ο μοναδικός δρόμος για στέγη είναι το στεγαστικό δάνειο και οι εταιρίες real estate, με τα κύματα αστέγων να είναι προ των πυλών εξαιτίας των κατασχέσεων, η ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ –όπως και κάθε κατάληψη που καλύπτει στεγαστικές ανάγκες- είναι ένα κακό σπυρί για το κράτος. Και αυτό γιατί αποτελεί ένα ζωντανό και επιτυχημένο παράδειγμα πως η στέγη δεν είναι εμπόρευμα και πως με συλλογικούς αγώνες μπορούμε να πετύχουμε να μην υπάρχει άνθρωπος χωρίς σπίτι και σπίτι χωρίς ρεύμα.

Η ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ και όλοι αυτοί που τις επιτέθηκαν για να την εκκενώσουν αποτελούν τμήματα 2 διαφορετικών κόσμων που βρίσκονται σε σύγκρουση. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι το κράτος, τα ΜΜΕ, οι τράπεζες και οι μπασκιναραίοι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν, να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν τις υποδομές και τα εγχειρήματα του κόσμου του αγώνα, της αντίστασης και της αυτοοργάνωσης. Το ζήτημα είναι πως εμείς δε παύουμε να υπάρχουμε ως φυσικές παρουσίες και οι ανάγκες μας δε εξανεμίζονται επειδή έτσι αποφάσισε η κρατική δύναμη. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε και αύριο, με τα μυαλά και τα κορμιά μας να προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε τους χώρους μας και τις υποδομές μας, βασισμένοι στα προτάγματα και στις αρχές μας. Όσες τρικλοποδιές και να μας βάλουνε, εμείς οφείλουμε να σηκωνόμαστε και θα ξαναπερπατάμε!

ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ
ΦΤΩΧΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ-ΑΣΤΕΓΟΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ

ΡΕΣΑΛΤΟ:

Οι καλοκαιρινές εισβολές σε καταλήψεις από τις κρατικές συμμορίες συνεχίζονται. Μετά τις εισβολές στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, το ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΕΙΟ και το ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ στα ΤΕΙ στην Πάτρα στις 5/8 και στην κατάληψη της Βαλβείου Βιβλιοθήκης στο Μεσολόγγι στις 26/08, τα ξημερώματα της Τετάρτης 29/8 πραγματοποιήθηκε κατασταλτική επιχείρηση στα Γιάννενα στην κατάληψη ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ και στα διπλανά κτίρια (πρώην Χατζηκώστα) όπου στεγάζονται μετανάστες, από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, πολλές από τις οποίες μεταφέρθηκαν χθες από άλλες πόλεις.

Οι εκτεταμμένες επιχειρήσεις εκκένωσης αυτοοργανωμένων κατειλημμένων χώρων μέσα στον Αύγουστο επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι αστυνομικές εισβολές μόνο προσωρινά ανεστάλησαν τον περασμένο χειμώνα, μετά τις ογκώδεις, πολύμορφες και πανελλαδικής εμβέλειας δράσεις αλληλεγγύης.

Μέσα στο περιβάλλον της καπιταλιστικής κρίσης και αναδιάρθρωσης, της σαρωτικής ταξικής και κατασταλτικής επίθεσης και της επιβολής ενός καθεστώτος μόνιμης έκτακτης ανάγκης, η συντριβή των κοινωνικών-ταξικών αντιστάσεων και οι κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις στα εγχειρήματα του κόσμου του αγώνα αποτελούν επιλογή κομβικής σημασίας για την εξουσία. Ιδιαίτερα η απόσπαση των κατειλημμένων εδαφών που αποτελούν αφ’ εαυτού πεδία αμφισβήτησης του πολιτισμού της ιδιοκτησίας, της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης, της εξατομίκευσης. Κομμούνες αγώνα και καθημερινής ζωής στη βάση εξισωτικών-ελευθεριακών σχέσεων, προεικονίσεις ενός άλλου κόσμου έτσι όπως τον προσπαθούμε και τον ονειρευόμαστε, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς στη βάση των κοινωνικά κατασκευασμένων κατηγοριών της φυλής, του φύλου, τους έθνους, της θρησκείας.

Στην προηγούμενη φάση των αστυνομικών εισβολών και εκκενώσεων, τον περασμένο χειμώνα στον αθηναϊκό χώρο, είχε τεθεί ως προβληματισμός ότι ο χαρακτηρισμός «εστίες ανομίας» για τις αυτοοργανωμένες καταλήψεις μπορεί από τη μια να επιχειρείται από το κράτος να καταχωρηθεί ως αρνητικός στο πλαίσιο του ιδεολογικού πολέμου, από την άλλη όμως είναι ακριβής και έχει σημασία να τον αποδεχτούμε και να τον αντιγυρίσουμε αναδεικνύοντας το πραγματικό νόημα του συγκεκριμένου όρου.

Τα αυτοοργανωμένα αντιεξουσιαστικά εγχειρήματα δεν υπάγονται στη ρύθμιση του νόμου (κατοχύρωση της ατομικής ιδιοκτησίας και της κοινωνικής ανισότητας, ποινικοποίηση των αντιδράσεων «από τα κάτω» στο όνομα της ψευδεπίγραφης φιλελεύθερης «ισότητας των ευκαιριών» και της ισότητας απέναντι στο νόμο) και στα κανονιστικά πλαίσια των θεσμών (νομικά-ιδεολογικά-ηθικά πλαίσια κοινωνικοποίησης-ενσωμάτωσης στις κυρίαρχες κοινωνικές νόρμες). Πρόκειται για εγχειρήματα λόγου, δράσης, αντιδομών και δημιουργικότητας, πλήρως εναντιωματικά σε κάθε μορφή ιεραρχίας και κοινωνικής διάκρισης, που συγκροτούνται στη βάση της ελεύθερης συμφωνίας, στην αυτοθέσμιση. Στις συλλογικές, δηλαδή, διεργασίες της αλληλοκατανόησης, της αμοιβαιότητας, της συναπόφασης στη βάση της συνδιαμόρφωσης, της σύνθεσης, της απαραίτητης και κοινά αναγωρισμένης μετατόπισης-συναίνεσης.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση ο αγώνας ενάντια στην ολοένα σφοδρότερη καταστολή δε θα είναι ένας αμυντικός αγώνας διατήρησης των κινηματικών «κεκτημένων» αλλά θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε πεδίο συνολικής αντιπαράθεσης με το κράτος, το κεφάλαιο και τους υπερεθνικούς μηχανισμούς κυριαρχίας. Σε συνδυασμό με την απαραίτηση κατανόηση και ανάδειξη ότι αυτές οι κατασταλτικές επιχειρήσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο καταστολής όσων διαφεύγουν των συστημικών ρυθμίσεων και της αναδιατύπωσής τους, είτε λόγω των αγωνιστικών τους επιλογών είτε λόγω της κοινωνικής τους θέσης. Από τις επιτάξεις των απεργών σε διάφορους εργασιακούς κλάδους μέχρι τις δολοφονικές «εκπαραθυρώσεις» από τρόλεϊ λόγω έλλειψης εισιτήριου. Κι από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών μέχρι τις διαρκείς αστυνομικές εισβολές σε τσιγγάνικους καταυλισμούς.

Τα κυβερνητικά επιτελεία και οι κρατικοί αξιωματούχοι, που αποτελούν οργανικό τμήμα της άρχουσας τάξης, των συμφερόντων και των προνομιών της, ως ο πολιτικός και κατασταλτικός βραχιόνας του εξουσιαστικού-καπιταλιστικού συστήματος, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και εφαρμόζουν βήμα το βήμα τα σχέδια λεηλασίας και υποταγής που έχουν εκπονήσει.

Δε θα επιτρέψουμε να επιβληθεί κοινωνική σιγή νεκροταφείου. Η ανάγκη για εκτεταμένες και συντονισμένες κινήσεις αλληλεγγύης στις καταλήψεις σε όλες τις πόλεις του ελλαδικού χώρου είναι αυτονόητη.

Μέσα στην καπιταλιστική έρημο που εκτείνεται και βαθαίνει θα ανθίσει το όραμα για μια αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία ελευθερίας, ισότητας, αλληλοβοήθειας, κοινοκτημοσύνης. Κι εμείς είμαστε διατεθιμένοι να πράξουμε ως ακαταπόνητοι χειρονάκτες και διανοητές της προοπτικής της κοινωνικής και ατομικής απελευθέρωσης.

Οι σχέσεις και τα περιεχόμενα των καταλήψεων και κάθε αυτοοργανωμένου εγχειρήματος θα είναι για πάντα άβατο για το κράτος και τους λακέδες του.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση:   Γιάννενα. Πέμπτη 29/8 και λίγο πριν τις 7, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (από την Ήπειρο αλλά και τη Θεσσαλονίκη) εισέβαλλαν θεαματικά στους χώρους του παλιού νοσοκομείου «Χατζηκώστα», όπου στεγάζεται και η κατάληψη «Αντιβίωση». Έξι διμοιρίες διαφόρων ειδών και αποχρώσεων (ΜΑΤ, ΥΜΕΤ ) αναπτύχθηκαν επί της οδού Παπανδρέου και με συνοπτικές διαδικασίες εκκένωσαν την κατάληψη καθώς και δυο παρακείμενα κτίρια, όπου διέμεναν μετανάστες. Έξω από το χώρο της κατάληψης συγκεντρώθηκαν από νωρίς δεκάδες αλληλέγγυοι, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ μετανάστες.

            Η επιχείρηση εκκένωσης της επί πέντε χρόνια κατάληψης, στα κτίρια του νοσοκομείου «Γ.Χατζηκώστα», δεν αποτελεί παρά μία ακόμη πράξη του καθεστωτικού έργου νομιμοποίησης της αρπαγής του δημόσιου πλούτου και εκχώρησης του σε ιδιώτες για τη δημιουργία πόλεων – φυλακών, πόλεων του εμπορεύματος και της καταναλωτικής κανονικότητας.

Πρόκειται αναμφίβολα για επίδειξη καθεστωτικού τσαμπουκά από πλευράς του υπουργού Δημόσιας Τάξης Δένδια, τσαμπουκά ο οποίος σκοπεύει, ανάμεσα στα άλλα, να νομιμοποιήσει την παρουσία της ακροδεξιάς και του δόγματος «νόμος και τάξη» στον δημόσιο χώρο μιλώντας δήθεν για «εστίες ανομίας». Η «Αντιβίωση», όπως και δεκάδες άλλες καταλήψεις και ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι στην Ελλάδα, λειτούργησε ως τόπος παραγωγής αντισυστημικού λόγου, ως πείραμα μίας διαφορετικής, αυτοοργανωμένης διαχείρισης της ζωής, ως τόπος φιλοξενίας κι έμπρακτης αλληλεγγύης στις κοινωνικές ομάδες που η εξουσία στοχοποιεί. Παράλληλα, έθεσε δυναμικά το ζήτημα της στέγασης σε μια πόλη όπου οι «ευάλωτοι» στενάζουν από την ασυδοσία της αγοράς των ακινήτων, τα δυσβάσταχτα ενοίκια, τις πολιτικές φορολόγησης των τοπικών και κεντρικών αρχών, σε μια περίοδο όπου στα μεγάλα αστικά κέντρα ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά.

Οι εξαγγελίες περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μοιάζουν φαιδρές, τη στιγμή που εκπορεύονται από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που στο ιστορικό τους έχουν την εκχώρηση του «Ξενία» στα μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα, τη σκανδαλώδη εγκατάλειψη της Όασης, την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας με όρους αγοράς.

Εντολοδόχοι ενός κράτους έκτακτης ανάγκης, που ποινικοποιεί ό, τι εκφεύγει της κανονικότητας και αξιοποιεί «ξεπουλώντας» τη δημόσια περιουσία, ο διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα, Φώτης Βάββας κι ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, Ανδρέας Παπιγκιώτης, εφάρμοσαν τις ρητές εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων Γεωργιάδη και Δένδια. Αντιστοίχως υπεύθυνοι ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης που κάλυψαν πολιτικά την επίθεση, μεθοδεύοντάς τη μάλιστα με πομφόλυγες περί αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του κληροδοτήματος Χατζηκώστα, φυσικά χωρίς καμία διάθεση δημόσιας διαβούλευσης. Έστω και τώρα, ας ρωτήσουν τη γειτονιά για το πώς βίωσε τη σχέση της με την κατάληψη.

Ωστόσο, σήμερα που το κράτος εφορμεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί ως ρυθμιστική αρχή της συλλογικής ζωής, η κοινωνία έχει ήδη τις δικές τις απαντήσεις. Τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, τα δίκτυα αλληλεγγύης, οι καταλήψεις στέγης ριζώνουν κι αναπαράγονται ως πρακτικές παρά και εκτός του κράτους και της αγοράς. Η κυριαρχία προσπαθεί να μας πείσει πως πρόκειται για έναν ψίθυρο, ωστόσο εμείς ακούμε μια κραυγή.

 

               ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ

 

               ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΟΚΤΩ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

 

 

                ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΝΤΟΥ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

 

Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Θεσσαλονίκη στην ΚΑΜΑΡΑΠέμπτη 29 Αυγούστου 2013:

Μικροφωνική αλληλεγγύης στην Κατάληψη Αντιβίωση στα Γιάννενα που από τα ξημερώματα επιχειρείται η εκκένωσή της.

 

Γιαννενα: συγκεντρωση &μικροφωνικη
πραγματοποιηθηκε  μικροφωνικη συγκεντρωση στη νομαρχια Ιωαννινων τηνΠέμπτη 29 Αυγούστου 2013

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *