αφίσα κατάληψης ορφανοτροφείου

Ξημερώματα δευτέρας, πραγματοποιείται αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης ορφανοτροφείου και συλλαμβάνονται 7 άτομα που βρίσκονται εντός της. Είναι η τρίτη εισβολή τα 2 τελευταία από τα 7 χρόνια που το κτήριο τελεί υπό κατάληψη. Η “ιερά” μητρόπολη θεσσαλονίκης, στην οποία έχει παραχωρηθεί το ορφανοτροφείο από το υπουργείο υγείας, σκοπεύει να κατεδαφίσει το κτήριο ώστε να χτίσει εκεί ένα κέντρο αποκατάστασης για χρόνια πάσχοντες. Και τι ειρωνία, λένε ότι θέλουν να το μεταφέρουν εκεί γιατί το άλλο οικόπεδο το οποίο προορίζονταν για αυτήν τη δουλειά είναι μπλεγμένο στη χαρτούρα του σκανδάλου της μονής βατοπεδίου.
Εν μέσω ποιάς συγκυρίας συμβαίνουν όμως όλα αυτά;
Τη στιγμή που συζητιέται ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας αποφασίζουν να συλλάβουν ανθρώπους που επέλεξαν να λύσουν το δικό τους πρόβλημα στέγασης μέσω της κατάληψης ενός παρατημένου κτηρίου. Μια πρακτική που μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων και των κινημάτων, όπως συνέβη και συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως την πορτογαλία, ισπανία, ιταλία, γερμανία κοκ.
Τη στιγμή που τον κρατικό μηχανισμό δεν τον απασχολεί πλέον να αποσπάσει τη συναίνεση χορτάτων πολιτών αλλά να πειθαρχήσει κοινωνικά κομμάτια που έρχονται αντιμέτωπα με τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και ως εκ τούτου τείνουν να κινηθούν πιο απρόβλεπτα. Μέσα σε ένα ολοένα και εντεινόμενο κλίμα ολοκληρωτισμού, όπου το εύρος της επίθεσης απλώνεται από το καθεστώς κατοχής στα χωριά της χαλκιδικής και την επιστράτευση των απεργών, μέχρι την επίθεση στον ευρύτερο αναρχικό αντιεξουσιαστικό χώρο και τις δομές του. Μόνο τον τελευταίο μήνα μετράμε 6 καταλήψεις που δέχθηκαν επίθεση σε γιάννενα, μεσολόγγι, θεσσαλονίκη και πιο χαρακτηριστικά στην πάτρα, οπού τρείς από αυτές εκκενώθηκαν σε μια νύχτα εν είδη μιας στρατιωτικής απάντησης στη δυναμική που αναπτύσσεται από την κινηματική καθημερινότητα και τον μαχητικό αντιφασισμό της πόλης. Μέσα στο κοινωνικό χάος που παράγεται οι καταλήψεις είναι μια πρόταση αυτοοργάνωσης, το άνοιγμα μιας συζήτησης για τη χειραφέτησή μας, μέσω της καταστροφής του κόσμου του κεφαλαίου.
Τη στιγμή που τα κυρίαρχα κοινωνικά στρώματα οργανώνουν τον κανιβαλισμό των υφιστάμενών τους και την εξόντωση των πιο επικίνδυνων από αυτά, μέσα στο ορφανοτροφείο επιχειρήσαμε να ορίσουμε τις ζωές μας με σχέσεις αλληλεγγύης. Συντηρούσαμε το χώρο, οργανώναμε κινήσεις για την οικονομική υποστήριξη φυλακισμένων αγωνιστών και πρόσφατα ετοιμάζαμε αυτοοργανωμένο γυμναστήριο και καφενείο με σκοπό να ανοιχτούν στη γειτονιά απευθυνόμενα σε ανθρώπους που δεν αφήνουν διαχωρισμούς φυλής και φύλου να καλλιεργούν μέσα τους ένα μίσος που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κυρίαρχων.
Για όλα αυτά συμμετέχουμε στην κατάληψη του ορφανοτροφείου και αν νομίζουν ότι με αυτή τους την κίνηση θα μας αποτρέψουν από το να συνεχίσουμε να οργανώνουμε τις ζωές μας προς αυτές τις κατευθύνσεις, έχουμε μόνο να δηλώσουμε ότι δε θα έπρεπε να βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα. “Δεν αρκεί πλέον να αποτελούμε τροχοπέδη στους σχεδιασμούς της εξουσίας, περιορίζοντας τη δράση μας σε μια απαντητική λογική. Πρέπει μαζί με την υπεράσπιση των παλιών, να ανοίξουμε νέα μέτωπα και να δημιουργήσουμε νέες δικτυακές δομές αυτοοργάνωσης και δράσης”.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης
στους συλληφθέντες του ορφανοτραφείου, Παρασκευή 6/9/13, 11:00, δικαστήρια
Πορεία στη γειτονιά της τούμπας
Παρασκευή 6/9/13, 18:00, συγκέντρωση μπροστά στο πολιτιστικό κέντρο τούμπας
Συγκέντρωση για τη συμμετοχή στην πορεία της ΔΕΘ
Σάββατο 7/9/13, 18:00, πλατεία αγίας σοφίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *