Έχεις Twitter; Συγχαρητήρια, μόλις απέκτησες και FBI!!

Το γνωρίζω πως ίσως γινόμαστε εκνευριστικοί σε όσους πανηγυρίζουν για την… μεγαλειώδη νίκη που σημειώθηκε τις προάλλες κατά του ACTA από τους ευρωβουλευτές (τους λεβέντες, κλπ-κλπ) και έτσι θα έχουμε ακόμα ελεύθερο διαδίκτυο, ιδιοτικοτητα και όλα αυτά τα καλά που (νομίζετε) πως έχουμε.
Για εμάς η λέξη ελευθερία ειναι συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται άλλες ερμηνείες η παρερμηνείες. Για άλλους όμως όχι. Αν οι τρομονόμοι η αστυνομοκρατία, οι δημόσιες κάμερες, οι εκκλήσεις των αρχών για ρουφιάνεμα και πολλά ακόμα, συνθέτουν την εικόνα μιας υγιούς και ελεύθερης κοινωνίας, τότε θα βρείτε μια χαρά και την παρακάτω σκέψη του FBI η οποία έτσι κι’ αλλιώς αφορά το παγκόσμιο διαδίκτυο και τους απανταχού χρήστες του.

Να κανουμε πρώτα έναν μικρο πρόλογο και να θυμίσουμε κάτι που επανειλημμένως έχουμε γράψει στο osarena:ΟΛΕΣ οι social ιστοσελίδες και με προεξέχοντες τις πιο διάσημες και πιο παλιές (του GooglePlus), καταγράφουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Αυτό γινεται ακόμα και εν άγνοια τους, καθώς αυτές οι ιστοσελίδες συνεχίζουν την παρακολούθηση στις δικτυακές προτιμήσεις των χρηστών, ακόμα και αν αυτοί ειναι αποσυνδεδεμένοι (log-out) από αυτές τις σελίδες.
Και μόνο ότι αυτό έγινε γνωστό εκ των υστέρων και αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν οι εν λόγω εταιρείες/ιστοσελίδες (χωρίς ωστόσο να το διακόψουν) εκ των ύστερων , σαφώς και λέει πολλά.
Το πως σε αυτές τις ιστοσελίδες, λόγω του τεράστιου αριθμού χρηστών που συγκεντρώνουν, έχουν διεισδύσει οι μυστικές υπηρεσίες με προεξέχουσες FBI και CIA, μα και αστυνομίες και ασφάλειες όλων των κρατών η πως ότι εξ’ ανάγκης (η άλλων λόγων) οι ιδιοκτήτες αυτών συνεργάζονται κυρίως με το FBI και πάλι είναι κοινό μυστικό, ασχέτως αν δεν έχει γίνει επισήμως παραδεκτό.
Τα γεγονότα άλλωστε σε πολλές χώρες του Δυτικού κόσμου η μη, μας έχουν αποδείξει πως εξιλαστήρια θύματα για εκφοβισμό βρίσκονται πάντα και μάλιστα όπως λένε, προκειμένου φυσικά να σπείρουν στις συνειδήσεις των ανθρώπων την αναγκη για έλεγχο και “ασφάλεια” ο νέος τρόπος τρομοκρατίας έρχεται από το διαδίκτυο και μέσα από ιστοσελίδες όπως το Facebook και Twitter, τα οποία και χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες και αυτοί που θέλουν να σπείρουν το χάος και τον όλεθρο (αυτοί τα λένε, όχι εγώ).

Facebook-Tracking

Και για να περάσουμε στο θέμα μας, θα (ξανα) κανουμε μια ερώτηση: Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ανεβάζοντας κάποια φωτογραφία, βίντεο η ένα staus, σχόλιο σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να μπλέξετε άσχημα, αν αυτό εμπεριέχει λέξεις κλειδιά που θεωρεί “κόκκινες” το FBI (και συνεπώς άπασες οι μυστικές υπηρεσίες της Γης)?
Να, ας πούμε για παράδειγμα πως γράψατε για πλάκα: F@@k USA η Death to America η dirty bomb προφανώς αστειευόμενοι και κυρίως αφού δεν είσαστε τρομοκράτες, Ταλιμπάν, Πειρατές, Σαμουράι, κλπ…
Από το τέλος Ιανουαρίου (2012) το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έχει ζητήσει από την ΙΤ να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί μια open-source social-media εφαρμογή που θα παρέχει μια πανοραμική πραγματικού χρόνου εικόνα για το τι συμβαίνει με δημοσιεύσεις χρηστών στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, σε κάθε κρίσιμο συμβάν, όπως: κάποια κρίση (επανάσταση, εξέγερση), φυσική καταστροφή, η κάποιο άλλο σημαντικό συμβάν (πολίτικο, αθλητικό, κοινωνικό η οτιδηποτε).
Αυτή η εφαρμογή δηλαδή, θα κάνει μια ταχύτατη σάρωση στα δίκτυα και μέσω των δεδομένων που θα συλλέγει θα μπορεί να ενημερώνει άμεσα (και σε κάποια φάση, μελλοντικά, να “προβλέπει”) για τέτοιες καταστάσεις το FBI.

Ας δούμε αυτό το θέμα από την προγραμματιστική άποψη: Για να γίνει αυτό που ζητάει το FBI, o προγραμματιστής θα πρέπει να δημιουργήσει ένα script για να “αντλεί” το περιεχόμενο των δημοσίων προφίλ του Facebook αλλά και του Twitter.Όταν ολοκληρωθεί η συλλογή δεδομένων, θα μπορεί εύκολα να γίνει αναζήτηση για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.Το επόμενο βήμα θα είναι το Γεωγραφικό Μαρκάρισμα (Geotagging), το να απομονώνονται ανά γεωγραφικό τομέα συγκεκριμένες δημοσιεύσεις.Αλλά η συγκεκριμένη “εφαρμογή” θα προσπερνά τον στενό όρο των λέξεων-κλειδιών.
Το ιδανικό για το FBI σενάριο είναι να δημιουργηθεί ένα “Ευρετήριο Απειλών” (Threat Index) που θα συνδυάζει πολλά δεδομένα (τοποθεσίες, υπερσύνδεσμοι αλλά και κοινωνικά δίκτυα) σε μια παντοδύναμη μηχανή αναζήτησης (κάτι σαν το Klout αλλά αναβαθμισμένο σε επίπεδο… Εθνικής Ασφάλειας).

Με μια πρώτη ματιά, το σχέδιο φαίνεται αρκετά ευαίσθητο. Δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός πως οι ΗΠΑ πάντα ήθελαν να βρίσκονται πιο μπροστά από τις εξελίξεις, με όποιον τρόπο αυτό είναι εφικτό σε περίπτωση που μια τέτοια κρίση λάβει χώρα είτε εντός είτε εκτός των συνόρων της. Επίσης, επειδή το πρόγραμμα θα στοχεύει σε δημόσια προφίλ [που σημαίνει πως οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες προς τον κάθε ένα] κανένας δεν θα μπορεί να επικαλεστεί την παραβίαση της ιδιωτικότητας ή προσωπικών δεδομένων.
Ακόμα κι έτσι όμως, η ιδέα του Μεγάλου Αδελφού που παρακολουθεί ποιόν έκανες φίλο στο Facebook ή το πότε είδες εκείνο το ντροπιαστικό βίντεο που ανέβασες στο Youtube να φαίνεται “τραβηγμένη” ακόμα και για τους υπέρμαχους των πολιτικών ελευθεριών. Ωστόσο τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σύννομες σύμφωνα με την Rebecca Jeschke, αναλύτρια ψηφιακών δικαιωμάτων στο Electronic Frontier Foundation, ωστόσο είναι και “ανατριχιαστικές”.

Φυσικά το FBI γνωρίζει τις ανησυχίες που εκφράζονται. Σε δήλωση που απέστειλε προς το περιοδικό Mother Jones το FBI τονίζει πως δεν αναζητά κάποιο πρόγραμμα που να συλλέγει ιδιωτικά/προσωπικά δεδομένα ή να στοχεύει σε συγκεκριμένα άτομα/ομάδες.Αντίθετα, το πρόγραμμα θα ερευνά “δραστηριότητες που παραβιάζουν τους Ομοσπονδιακούς Νόμους ή ενέχουν κίνδυνο για την Εθνική Ασφάλεια”. Για να γίνει και πιο συγκεκριμένο, το FBI έδωσε και παραδείγματα λέξεων που η εφαρμογή λογικά θα ξεχώριζε όπως “βόμβα”,”ύποπτο πακέτο”,”άσπρη σκόνη”,”ενεργή λήψη (active shoot)” και “κλείδωμα (lockdown)”.
Κλείνοντας η ανακοίνωση του FBI τονίζει πως, ενώ το ίδιο προσαρμόζεται στις τεχνολογικές αλλαγές, το γράμμα του νόμου και οι πολιτικές ελευθερίες είναι η πρώτη του προτεραιότητα.
Πέραν των ζητημάτων της ιδιωτικότητας όμως, η εγκυρότητα των παρουσιαζόμενων αποτελεσμάτων παραμένει μετέωρη.

Το σημαντικό λοιπόν, είναι να μην αποπροσανατολιζόμαστε και να είμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση. Να δημοσιεύουμε και να διαδιδουμε αυτά που μας κρύβουν και πάνω απ’ όλα να αντιδρούμε.
Οι επαναστάσεις και οι σηκωμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας γινόντουσαν και πριν τα Twitter, Facebook κλπ, πριν το διαδίκτυο.
Γιατί να ζούμε σε μια κοινωνία φόβου? Ποιοι την επέβαλαν και γιατί?
Γιατί να δίνουμε σε άγνωστους το δικαίωμα να αποφασίζουν για το τι είναι καλό για εμάς και για τι όχι?
Δεν το αντιλαμβανόμαστε ότι μας βάλουν από κάθε πλευρά? Δεν αντιλαμβανόσαστε ότι σκοπός είναι ο έλεγχος και η υποταγή?

 

 

 

To άρθρο γράφτηκε από το σύντροφο Κωνσταντίνο με τη βοήθεια και του Διονύση από το σαιτ osarena.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *