Ιστάνμπουλ, Τουρκία: Τί είναι η κατάληψη; Ανακοίνωση ενός κατειλημμένου κοινωνικού χώρου.

 

Είμαστε μια συνέλευση αλληλεγγύης από την Τουρκία. Συγκροτήσαμε την ομάδα στη γειτονιά Γιαλντεϊρμένι ύστερα από την κατάληψη του πάρκου Γκεζί.

 

Είναι ένα αλληλέγγυο εγχείρημα γειτονιάς στην περιοχή του Καντίκιοϊ της Ιστάνμπουλ.

Πριν από δυο μήνες περίπου, καταλάβαμε ένα κτήριο στη γειτονιά μας. Είναι μισοτελειωμένο, κι έμενε αδειανό τα τελευταία είκοσι χρόνια, έστεκε ερείπιο μπροστά στα μάτια όλων που περνούσαν απ’ το δρόμο. Έτσι, αποφασίσαμε να καταλάβουμε το κτήριο και να το μετατρέψουμε σ’ ένα δημόσιο χώρο, ανοίγοντας ένα κοινωνικό κέντρο. Έχει πέσει μπόλικη δουλειά, και μένει να γίνει πολλή ακόμα, αλλά δεν είχαμε κοινοποιήσει κάτι σχετικό πρωτύτερα.

Την περασμένη Παρασκευή, 18 Οκτώβρη 2013, φοιτητές της σχολής τεχνών του Άμστερνταμ πραγματοποίησαν ένα εργαστήρι για όλη τη γειτονιά. Το σκεπτικό ήτανε «1 κτήριο, 1 μέρα, 40 φοιτητές». Σκέφτονταν να φτιάξουνε έργα όλη μέρα μέσα στο κτήριο κι έπειτα να κάνουν πάρτι εγκαινίων για τους γείτονες.

Yeldeğirmeni-Dayanışması

Kadiköy

Μόλις συναντηθήκαμε και βαλθήκαμε να δουλεύουμε μες στο χώρο, μας την πέσανε ξαφνικά μια δεκαριά περιπολικά και πολλοί μπάτσοι. Δεν πλασάρανε αληθοφανή αιτιολογία για την έφοδο, αλλά καταλάβαμε ότι είχανε μπουκάρει στο κτήριο με την πρόθεση να μας συλλάβουν όλους (γι’ αυτό και είχανε κατεβάσει τόσα αστυνομικά οχήματα).

Αρκετός κόσμος διέδωσε την είδηση στα γρήγορα, κάποιες εφημερίδες δημοσίευσαν σχετικά άρθρα, και πολλοί άνθρωποι και ομάδες αλληλέγγυων σπεύσανε να μας υποστηρίξουν. Οι μπάτσοι μάς κρατούσαν εντός του κτηρίου, διεξάγοντας εξακριβώσεις. Καθώς όμως γνωστοποιήθηκε η κατάσταση και λάβαμε στήριξη, η αστυνομία αποχώρησε ύστερα από λίγο. Το βράδυ της Παρασκευής πολύς κόσμος πλαισίωσε την κατάληψη με φυσική παρουσία.

Δυστυχώς στην Τουρκία δεν υπάρχουνε άλλες παρόμοιες καταλήψεις, κατειλημμένα σπίτια που να χρησιμοποιούνται σαν δημόσιοι χώροι. Αυτή είναι η πρώτη κατάληψη με αυτά τα χαρακτηριστικά, και δεν πρόκειται να μας σταματήσει τίποτα. Θα δημιουργήσουμε ένα ελεύθερο κοινωνικό κέντρο. Σχεδιάζουμε να διαμορφώσουμε μια γενική αίθουσα (για εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συνελεύσεις, χορό, ό,τι θελήσει ο καθένας), ένα στούντιο εικονοληψίας και φωτογραφίας, κουζίνα, βιβλιοθήκη, προβάδικο, ανταλλακτήριο διαφόρων ειδών, παιδικό στέκι και ένα μικρό κήπο στην ταράτσα. Η βασική μας ιδέα είναι «Μια άλλη Γη είναι εφικτή». Ελπίζουμε αυτή η αντίληψη να εξαπλωθεί σε όλη την τουρκική επικράτεια, και ν’ αρχίσει ο κόσμος κι άλλες καταλήψεις.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=W6w19R8DohA

Αναδημοσίευση από : gr.contrainfo.espiv.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *