Βραζιλία: Αστυνομική καταστολή στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου το Βραζιλιάνικο Δικαστήριο αρνήθηκε μια πρόταση (εισήγηση) για την απελευθέρωση των ακτιβιστών Victor Ribeiro και Daniela Soledad. Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης δεν ακούστηκαν καν, αντίθετα οι δικαστές βασίστηκαν στην ειλικρίνεια της μαρτυρίας των αστυνομικών που έκαναν τις συλλήψεις από την Στρατιωτική αστυνομία του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η μαρτυρία των αστυνομικών λέει απλά ότι οι Ribeiro και Soledad ήταν πολύ κοντά με μια ομάδα που ισχυρίστηκαν ότι έβαλαν φωτιά σε μια καμπίνα προσωπικού κοντά σε μια στάση λεωφορείου.

 

Ούτε ο Ribeiro ούτε ο Soledad αναγνωρίστηκαν ως εμπρηστές, και όταν συνελήφθησαν, η αστυνομία δεν βρήκε κανέναν ενοχοποιητικό στοιχείο (όπως καύσιμο ή σπίρτα) σε κανένα από τα δύο άτομα.

 

Η εισήγηση για την απελευθέρωση των ακτιβιστών περιλαμβάνει ολοκληρωμένη τεκμηριωμένη αναφορά σχετικά με τους χώρους εργασίας και κατοικίας τους, όπως και αποδείξεις ότι ο καθένας τους δεν έχει ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με το Βραζιλιάνικο νόμο, αυτό θεωρείται αρκετό για την προσωρινή αποφυλάκισή τους. Ο υπεύθυνος δικαστής όμως για την υπόθεσή τους, διέταξε την προληπτική προφυλάκισή τους ”για να εγγυηθεί την διατήρηση της δημόσιας τάξης.”

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η προληπτική προφυλάκιση χρησιμοποιείται σε υποθέσεις όπου υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι κατηγορούμενοι προσπαθούν να διαφύγουν ή να απειλήσουν την δικαστική διαδικασία. Για παράδειγμα, η προληπτική προφυλάκιση κηρύχθηκε για στελέχη της στρατιωτικής αστυνομίας ύστερα από την έρευνα για το βασανισμό, την εξαφάνιση και τον υποτιθέμενο θάνατο του κατοίκου φαβέλας Amarildo de Souza, όταν οι αστυνομικοί αυτοί κατηγορούνταν για εξαναγκασμό των μαρτύρων. Στην υπόθεση των Victor Ribeiro και Daniela Soledad, όμως, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από μια αφηρημένη έννοια περί”δημόσιας τάξης” που υποστηρίζει ότι ο καθένας τους θα προσπαθήσει να παρέμβει στη δικαστική διαδικασία.

 

Οι δικηγόροι από το Ινστιτούτο Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DDH), παρουσίασαν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου ένα Habeas Corpus (έγγραφο που προστατεύει νομικά τον ύποπτο από αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση).

 

Ο Victor Ribeiro είναι κινηματογραφιστής ντοκυμαντέρ του οποίου η πιο πρόσφατη παραγωγή, ”Distopia 021”, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι καταχράζεται τον εκσυγχρονισμό της περιοχής του λιμανιού του Ρίο ντε Τζανέιρο εν αναμονή των διεθνών mega-εκδηλώσεων. Το φιλμ (στα πορτογαλικά) μπορείτε να το δείτε εδώ:

 

http://www.youtube.com/watch?v=87VXFGWGv0w

 

 

πηγή:https://linksunten.indymedia.org/en/node/98225

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *