Καμπότζη: εργαζόμενοι στον κλάδο της ένδυσης διαδηλώνουν στο σπίτι του πρωθυπουργού

Καμπότζη: εργαζόμενοι στον κλάδο της ένδυσης διαδηλώνουν στο σπίτι του πρωθυπουργού

 

Διαμαρτυρόμενοι  εργαζόμενοι στον κλάδο της ένδυσης στην Καμπότζη συγκρούστηκαν με την  αστυνομία με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες από τη μεριά των εργατών. Οι εργαζόμενοι που  απασχολούνται στην εταιρεία μεταποίησης ενδυμάτων SL Garment – που φτιάχνει ρούχα για τη  Nike, H&M, και Gap – διαδήλωσαν στον Πρωθυπουργικό οίκο, απαιτώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Τους υποδέχθηκαν βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να ασκήσουν βία, χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Μια γυναίκα η οποία πωλούσε ρύζι στο πλάι του δρόμου  πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αδιάκριτους πυροβολισμούς των δυνάμεων  ασφαλείας.

Ένας εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ένωσης Εργαζομένων της Καμπότζης (Cambodian Apparel Workers Democratic Union), δήλωσε ότι:

Απόσπασμα:

”Η καταστολή από την αστυνομία σήμερα το πρωί σε βάρος των εργαζομένων ήταν πολύ σκληρή και απαράδεκτη. Οι εργαζόμενοι ήταν  άοπλοι, γιατί η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά για να τους πατάξει;” 

Πολλοί αυτόπτες  μάρτυρες και δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι είδαν την αστυνομία να συγκεντρώνεται και να επιτίθεται σε όλους όσους ήταν στο δρόμο της – συμπεριλαμβανομένου και κόσμου που δεν συμμετείχε στην πορεία, πωλητές του δρόμου, και προσευχόμενους Βουδιστές μοναχούς – οι οποίοι απάντησαν ρίχνοντας τούβλα στους μπάτσους.

Η βιομηχανία ένδυσης της Καμπότζης απασχολεί περισσότερα από 500.000 άτομα και είναι ο μεγαλύτερος τομέας στην οικονομία της χώρας,  αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80% του ΑΕΠ. Πολλά από τα εργοστάσια που  ανήκουν σε ξένες πολυεθνικές απειλούν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να πάνε αλλού, όταν οι εργαζόμενοι ζητούν καλύτερους μισθούς – σε κατάσταση παρόμοια με αυτή στο Μπαγκλαντές. Μισθοί φτώχειας, έλλειψη ασφάλειας και περίθαλψης, καθώς και η παιδική εργασία είναι σύνηθη φαινόμενα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διαμαρτυρία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιομηχανία ενδυμάτων της χώρας μιας και ενθαρρύνονται οι εταιρίες να  μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στη Μιανμάρ, το Λάος και την Ινδία, όπου το κόστος εργασίας είναι ακόμη φθηνότερο.

Ας ελπίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα του ενδύματος σε όλα τα μέρη, θα ξεκινήσουν να συνδέουν τους αγώνες μεταξύ τους. Αλληλεγγύη σε όλους τους συμμετέχοντες.

http://www.youtube.com/watch?v=32kKdvFuE78

πηγή: http://libcom.org/blog/cambodian-garment-workers-march-prime-ministers-house-12112013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *