Βουλγαρία: φασίστες πραγματοποιούν βραδυνές περιπολίες με στόχο τους μετανάστες

METAΦΡΑΣΗ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ:Athens Imc Translations TeamΒουλγαρία-φασίστεςΣτην Βουλγαρική πρωτεύουσα, την Σόφια, ομάδες φασιστών με παραστρατιωτικές στολές διεξάγουν αυτό που περιγράφουν ως ”αστικές περιπολίες”. Σκοπός των περιπολιών είναι να σταματούν ανθρώπους στο δρόμο και στη συνέχεια να απαιτούν να δουν την ταυτότητά ή τα έγγραφα μετανάστευσής τους. Ο Boyan Rasate, ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος National Union Party ισχυρίστηκε ότι το δημοτικό συμβούλιο και οι αστυνομικές δυνάμεις γνωρίζουν πολύ καλά τις περιπολίες και δεν έχουν αντιρρήσεις σε αυτές.

Οι περιπολίες ήρθαν στη δημοσιότητα όταν οι φασίστες ανέρτησαν ιστορίες γι’ αυτές στο διαδίκτυο, περιγράφοντας τους τρόπους που σταματούσαν τους ανθρώπους στο δρόμο, φωτίζοντας με φακούς τα πρόσωπά τους, απαιτώντας να επιθεωρήσουν τα  έγγραφά τους και απειλώντας τους ότι θα ασκήσουν βία αν δεν συμμορφώνονταν.

Ένας τοπικός δημοσιογράφος ανέφερε ότι:
Απόσπασμα:
”Πριν από δέκα ημέρες, οι εθνικιστικές περιπολίες άρχισαν να διέρχονται από το κέντρο της πρωτεύουσας. Ένας από τους ηγέτες τους είπε ότι είχαν λάβει άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Υπάρχουν τέτοιες περίπολοι μόνο στις ολοκληρωτικές χώρες – στην  Αφρική και τη Λατινική Αμερική – περπατουν στους δρόμους και ζητούν από τους ανθρώπους τις ταυτότητες τους. Τους βλέπω καθώς σταματούν αλλοδαπούς και τους ζητάνε τα έγγραφά τους. Ποιοι είναι αυτοί και ποιος τους δίνει αυτά τα δικαιώματα;  Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι.”

Ο Boyan Rasate και το κόμμα του έχουν υποδαυλίσει φυλετικές εντάσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κάνοντας συγκεντρώσεις και πορείες, απαιτώντας να απελαθούν όλοι οι πρόσφυγες και ζητώντας την απαγόρευση πώλησης γης σε μη Βούλγαρους.

Υπάρχουν πάνω από 9.000 πρόσφυγες που ζουν σήμερα στη Βουλγαρία, με τουλάχιστον το 70% να προέρχεται από τη Συρία. Πολλοί από αυτούς ζουν σε μικρούς χώρους και σε ανθυγιεινές συνθήκες με ελάχιστα τρόφιμα ή χρήματα. Οι βίαιες επιθέσεις σε πρόσφυγες αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Την τελευταία εβδομάδα, μια οικογένεια Ρομά καθώς περπατούσε δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα νεοναζί. Επίσης ένας Νιγηριανός μετανάστης δέχτηκε επίθεση σε  ένα λεωφορείο και ένας εργαζόμενος καταστήματος μαχαιρώθηκε από μια ομάδα φασιστοσκινάδων οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε ”Θάνατος στους πρόσφυγες”.

Ο ρατσισμός τροφοδοτείται από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης που έχουν δημοσιεύσει μια σειρά από εμπρηστικές δηλώσεις και από βουλευτή της Σόφιας ο οποίος περιγράφει τους μετανάστες ως ”κανίβαλους” και ”ισλαμιστές φονταμενταλιστές” κατηγορώντας τους ότι μεταφέρουν εγκλήματα και αρρώστειες στη Βουλγαρία.

Οι φασίστες δεν έχουν ως στόχο μόνο τους μετανάστες – κατά τον τελευταίο χρόνο οι διάφορες βουλγαρικές φασιστικές ομάδες έχουν επιτεθεί σε πορείες ”pride” και προσπάθησαν να επιτεθούν και να εκδιώξουν διαδηλωτές από την πρόσφατη κατάληψη πανεπιστημίου στη Σόφια. Αρκετές από αυτές τις ομάδες έχουν πολύ πρόσφατα συγχωνευθεί για να σχηματίσουν ένα ανοιχτά φασιστικό κόμμα.

Νωρίτερα σήμερα (17/11) πολλές εκατοντάδες αντιφασίστες πραγματοποίησαν πορεία στην βουλγαρική πρωτεύουσα. Ήταν ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για να επισημανθεί η άνοδος της ξενοφοβίας και του αυξανόμενου φασιστικού κίνηματος στη Βουλγαρία.

 

Πηγή:LIBCOMhttp://libcom.org/blog/bulgarian-fascists-run-nightly-patrols-targeting-immigrants-17112013

Πηγή:ATHENS INDYMEDIAΒουλγαρία: φασίστες πραγματοποιούν βραδυνές περιπολίες με στόχο τους μετανάστες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *