Τρίτη 10 Δεκέμβρη: Νεκρός εργάτης στη Σπάρτη

εργατικά ατυχήματαΕργατικό ατύχημα συνέβη την Τρίτη 10 Δεκέμβρη γύρω στις 12 το μεσημέρι στο εργοστάσιο/πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ-Λακωνίας στην εθνική οδό Σπάρτης/Γυθείου.

Ο Π.Κ. εργάτης (ελαιουργός στην ειδικότητα) έπεσε μέσα σε σιλό με πυρήνα. Οι συνάδελφοί του αντέδρασαν άμεσα και προσπάθησαν να τον απεγκλωβίσουν, ενώ παράλληλα κάλεσαν το ΕΚΑΒ και την πυροσβεστική. Όταν έφτασε το ασθενοφόρο στο τόπο του ατυχήματος δεν υπήρχε γιατρός για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Οι όποιες προσπάθειες δεν κατάφεραν να τον σώσουν και τελικά υπέκυψε στα τραύματα του.

Σχόλιο από εμάς:

1. Το σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους είναι δύο φορές ένοχο. Αφενός ευθύνεται για την πίεση της παραγωγής, τις συνθήκες δουλειάς, το άγχος του ανταγωνισμού με σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών. Είναι επίσης ένοχο, αφού με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των οικονομικών του κράτους (έχουμε αναλύσει την άποψη μας για το κράτος σε παλιότερα κείμενα), έχει διαλύσει την δημόσια υγεία, απολύει γιατρούς, κλείνουν κλινικές και νοσοκομεία.

2. Από εκείνη τη μέρα έχει βγει μια ανακοίνωση από την διοίκηση του συνεταιρισμού (http://www.apela.gr/article/106194/i-eas-lakonias-mila-gia-to-pos-egine-to-atuhima-tou-petrou-kai-analambanei-tis-anagkes-epibiosis-tis-oikogeneias–tou) που εργαζόταν ο εργάτης και μία από τον διευθυντή της ένωσης (http://www.notospress.gr/article.php?id=15027). Σε καμία από τις δυο ανακοινώσεις, όπως περιμέναμε, δεν αναφέρονται οι ευθύνες των αφεντικών. Μάλιστα, στην δεύτερη, έχει το θράσος ο εμπνευστής της να βάλει σαν τίτλο “το μοιραίο λάθος του ΠΚ”, ρίχνοντας έμμεσα την ευθύνη για το εργατικό “ατύχημα” στον εργάτη, ή στην καλύτερη περίπτωση στην “κακιά την ώρα”.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του ΔΣ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με του διευθυντή, “υπερβάλλον ζήλος του εργαζομένου που επέφερε το μοιραίο λάθος”. Απορία μας δημιουργεί ότι στην συνέλευση που συνέταξε την ανακοίνωση αναφέρεται πως ήταν και συνάδελφοι του εργάτη. Άραγε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που αναφέρονται να είναι παρόντες στην συνέλευση που συντάχθηκε η επιστολή δεν αντέδρασαν καθόλου; Δεν κατάλαβαν για ακόμα μία φορά (και όχι τελευταία) τα κούφια λόγια των αφεντικών τους;

Όσο θα υπάρχει καπιταλισμός οι εργάτες θα δολοφονούνται καθημερινά στα εργασιακά κάτεργα.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ” ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Νισάφι

 

http://nisafispartis.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *