Δουλοπάζαρο σε βάρος των «επωφελούμενων»από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας»

Δουλοπάζαρο  σε  βάρος  των  «επωφελούμενων» από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».

Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου η  υπερβολή.

Η Περιφέρεια Αττικής τους έδωσε «δανεικούς» στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, όπου δουλεύουν σαν νοσηλευτές και σε άλλες ειδικότητες

Τους έδωσε «δανεικούς» στο «Αττικόν» Νοσοκομείο αφού προηγουμένως τους βάφτισε ως «φιλοξενούμενους».

Στην «παραχώρηση» εργαζομένων στο «Αττικόν» Νοσοκομείο προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής πριν λίγες μέρες. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί μέσα από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», επιβεβαιώνει ότι η Περιφέρεια όχι μόνο συμβάλλει στη διαμόρφωση πάμφθηνου και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, αλλά και ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίησή του μέσα από το σύγχρονο «δουλεμπόριο».

Δύο ακόμα πτυχές αυτής της «παραχώρησης» δείχνουν με ποιο τρόπο τα προγράμματα παίζουν καταλυτικό ρόλο για τη δημιουργία στρατιών εργαζομένων χωρίς δικαιώματα. Η μία είναι ότι οι επτά εργαζόμενοι που δόθηκαν «δανεικοί» στο νοσοκομείο, θεωρείται ότι «φιλοξενούνται» (!) σε αυτό.

Θυμίζουμε ότι στους όρους του προγράμματος, οι πενταμηνίτες χαρακτηρίζονται «ωφελούμενοι». Ετσι, εξαφανίζεται το γεγονός ότι πρόκειται για εργαζομένους και μαζί με αυτό παραγράφονται τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει για τους άλλους συναδέλφους τους. Να πώς διατύπωσε το δανεισμό των εργαζομένων η Περιφέρεια στο «Αττικόν» νοσοκομείο: «Ως εκ τούτου προτείνουμε να φιλοξενηθούν στο νοσοκομείο της αρμοδιότητάς σας τα παρακάτω άτομα για χρονικό διάστημα πέντε μηνών»!

Η δεύτερη πτυχή, είναι ότι αυτή η «φιλοξενία» στοιχίζει πολύ ακριβά στους ίδιους τους «φιλοξενούμενους». Συγκεκριμένα, η διοίκηση του νοσοκομείου απαιτεί να δουλεύουν πλήρες ωράριο, βάρδιες και φυσικά σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Ολα αυτά μόνο με 19,6 ευρώ τη μέρα (!) για εργαζομένους 25 ετών και άνω, με 17,1 ευρώ τη μέρα (!) για εργαζομένους κάτω των 25 ετών, χωρίς ασφάλιση για ανθυγιεινή εργασία. Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες ως νοσηλευτές και άλλες παρεμφερείς ειδικότητες.

Αττικον

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *