Τι κοινό έχουν pizza fan και big brother;

Είναι γεγονός πως σε πολλά καταστήματα της pizza fan έχουν τοποθετηθεί κάμερες «ασφαλείας». Η μόδα αυτή έχει καθιερωθεί στην πλειοψηφία των αθηναϊκών μαγαζιών (ακόμα και καλτσάκια να πάει κάποιος-α να αγοράσει θα τον/την παρακολουθεί μία). Οι κάμερες δεν μπαίνουν αποκλειστικά για την «ασφάλεια» του μαγαζιού όσο μάλλον για την επιτήρηση κάθε κίνησης των εργατών-ριών.

Πιο συγκεκριμένα θα περιγράψουμε την περίπτωση της pizza fan Σεπολίων που είναι κραυγαλέα, αλλά δυστυχώς όχι η μοναδική. Στο κατάστημα υπάρχουν 7 κάμερες όπως και σύστημα καταγραφής ήχου. Οι 5 καταγράφουν τον εσωτερικό χώρο και οι υπόλοιπες 2 καταγράφουν τον δρόμο. Κατά την πρόβα για το που θα στρέφονται αυτές, τα αφεντικά Πρινάρης Φώτης και Στρατουδάκη Κατερίνα δεν ενδιαφερόντουσαν μόνο για την προστασία του ταμείου που προβλέπει ο νόμος. Ο κύριος σκοπός ύπαρξής τους ήταν να φαίνονται καλύτερα οι κινήσεις των εργατών-ριών κατά τη διάρκεια της παραγωγής φαγητού. Πρόβαραν οι ίδιοι τις κινήσεις που κάνει ένας εργάτης-ρια π.χ. την ώρα που μπαίνει η πίτσα στο φούρνο. Επίσης έδιναν οδηγίες στον κόσμο που δούλευε εκείνη την ώρα για το πώς θα στέκεται για να φαίνεται π.χ. το χέρι που πιάνει το μαρούλι από τον γαστρονόμο.Κατόπιν οι τεχνικοί συνέδεσαν τις κάμερες με το διαδίκτυο. Τονίζουμε ότι οι κάμερες έχουνε σύστημα καταγραφής δηλαδή όχι μόνο μας παρακολουθούν την ίδια στιγμή αλλά μπορούν να ανατρέξουν σε οποιαδήποτε παρελθοντική στιγμή θέλουν.

Μόλις με το «καλό» εγκαταστάθηκαν ξεκίνησε και η εφαρμογή τους. Ο κλήρος έπεσε εννοείτε στο προσωπικό όπου τα σχόλια ήταν ποικίλα. Τα αφεντικά άρχισαν να παίζουν με το καινούριο τους παιγνίδι εις βάρος των εργατών-ριών. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο όπου κάλεσαν 2 άτομα τα οποία είχαν ρεπό για υποδείξεις: «Έφαγες μία πατάτα με μαγιονέζα», «Έφαγες φέτα με ψημένο ζυμάρι». Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι τα αφεντικά στην pizza fan Σεπολίων (Πατησίων, Εξαρχείων, Αμπελόκηπων κλπ) απαγορεύουν την κατανάλωση φαγητού από εργαζόμενους-ες του καταστήματος!!

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν εκείνο όπου ο κος Πρινάρης κατέφτασε στο μαγαζί 1 ώρα μετά την έναρξη της βάρδιας (στις 11 η ώρα το πρωί δηλαδή). Άνοιξε την οθόνη, έβαλε την εν λόγω ημέρα να παίζει από την αρχή και σχολίαζε καρέ καρέ μπροστά στην εργαζόμενη την όποια εργασία είχε κάνει μέχρι τότε. Αποτέλεσμα ήταν η αφόρητη πίεση στη συναδέλφισσα που την ώρα της δουλειάς έκλαιγε ενώ έπρεπε να ανοίξει ζυμάρια ταυτόχρονα ακούγοντας σχόλια μέχρι και για το ότι δε βάζει γρήγορα τις παραλαβές στην κατάψυξη. Ακόμα, ο κος Πρινάρης της πρόσαψε το ότι είχε παρατηρήσει από τις κάμερες ότι η κοπέλα αργούσε 1 λεπτό κάθε μέρα να ανοίξει το μαγαζί! Με ποιο ρολόι άραγε;;

Καθημερινά ήταν τα τηλεφωνήματα που, εξ αποστάσεως, «διόρθωναν» τις όποιες κινήσεις του προσωπικού. Όπως και τα τηλεφωνήματα για να μας το υπενθυμίζουν. Για παράδειγμα, μια μέρα χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνει η υπεύθυνη, το κλείνει και μας λέει «Ο κύριος Φώτης είπε να χαμηλώσετε τη μουσική γιατί δεν ακούει τι λέτε από τις κάμερες».

Αν κάποιος-α θέλει να ληστέψει κάποιο κατάστημα, οι κάμερες είναι ελάχιστα αποτρεπτικές από το να το κάνει. Οι εργάτες-ριες όμως αποτρέπονται από το να έχουν στοιχειώδη ελευθερία κινήσεων στη δουλειά. Τέτοιες ανούσιες προειδοποιήσεις από τα αφεντικά δημιουργούν κλίμα της επιτήρησης που με τη σειρά του δημιουργεί συμπεριφορά φόβου σε όσους-ες εργάζονται. Φόβος πως κάθε κίνηση καταγράφεται και ίσως κάποια στιγμή, ανά πάσα στιγμή, να σε βλέπει το αφεντικό. Γιατί αν μία κίνηση όπως τρως φέτα και ζυμάρι (που είναι για ΠΕΤΑΜΑ) επικοινωνείτε σαν μέγιστο κακό, μπαίνει σε όλων το κεφάλι πως δεν υπάρχει χώρος για «σφάλματα». Φόβος σημαίνει να σου βάζουν στο μυαλό πως κάθε ασήμαντη πράξη σου χωράει σχόλια. Σημαίνει πως, ακόμα και τη δουλειά σου να κάνεις, δε φτάνει. Πρέπει να είσαι πειθήνιος-α καθώς αντίρρηση μπορεί να σημαίνει και απόλυση. Όταν η εργασία πια ισοδυναμεί με επιβίωση καταλαβαίνουμε όλοι και όλες το φόβο της απόλυσης. Αυτός είναι ο φόβος μας τον οποίο γνωρίζουν τα αφεντικά καλά.

Κατόπιν προστίμου που επιβλήθηκε σε κάποια καταστήματα και συστάσεων στην ίδια τη μητρική εταιρεία της pizza fan από την αρμόδια αρχή (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) οι κάμερες στην pizza fan Σεπολίων (καθώς και στα υπόλοιπα καταστήματα pizza fan) ζουν και βασιλεύουν. Με μόνη εξαίρεση ότι αφαιρέθηκε μία από αυτές στα Σεπόλια. Η ίδια η εταιρεία για τα λεγόμενά μας έγραψε: «Η κινηματογραφική εικόνα του international επιχειρηματία που κάθεται στο γραφείο του παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις του, είναι μια δημιουργική αναβάθμιση των καταγραφικών καμερών ασφαλείας, αλλά αμφιβάλουμε ποιον πείθει». Επομένως, παρόλο που γνωρίζει που στοχεύουν οι κάμερες ή δεν ενδιαφέρεται για αυτό ή, πιθανό, να είναι ένα καθεστώς το οποίο η ίδια η μητρική επιβάλλει. Ίσως να μην ήταν πολύ τυχαίο άλλωστε που εγκαταστάθηκαν στα περισσότερα μαγαζιά pizza fan κάμερες την ίδια εποχή. Όπως επίσης ίσως να μην ήταν τυχαίο που στη Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχουν γίνει άλλες 5 καταγγελίες για άλλα καταστήματα pizza fan (όχι από τα σωματεία μας).

Ω ναι, τα αφεντικά της pizza fan δεν μοιάζουν καθόλου με international επιχειρηματίες που κάθονται στο γραφείο τους παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις τους. Έχουν περάσει στο επόμενο λέβελ. Ποια γραφεία; Μπορούν ανά πάσα στιγμή μέσω των νέων τεχνολογιών να κάθονται οπουδήποτε και να παρακολουθούν τις κινήσεις των εργατών-ριών.

pizza-fan-cf80cf81ceb9cebdceaccf81ceb7cf82-cf83cf84cf81ceb1cf84cebfcf85ceb4ceaccebaceb7

 

Στη παραπάνω φωτογραφία φαίνονται τα αφεντικά Πρινάρης, Στρατουδάκη να καπνίζουν αμέριμνα και να κοιτούν από την οθόνη (μαντέψτε!) τις εργάτριες που καθαρίζουν και οι οποίες βρίσκονται ακριβώς μπροστά τους. Κανένα ταμείο δεν βρίσκεται σε αυτή τη λήψη της κάμερας παρά μόνο άνθρωποι που δουλεύουν. Η εργάτρια με την πορτοκαλί μπλούζα που απεικονίζεται πάνω στο κέντρο είναι ευδιάκριτη στην οθόνη του υπολογιστή κάτω αριστερά. Μάλιστα το γραφείο των εργοδοτών είναι σε τέτοιο σημείο που όποιος-α μπαινοβγαίνει στο ψυγείο (κάτι συχνότατο) γνωρίζει πως “τα αφεντικά κοιτάνε τις κάμερες”. International; Το μόνο international στην όλη υπόθεση είναι οι ίδιο-ες εργάτες-ριες που οι εργοδότες παρακολουθούν. Δεν αποτελεί δημιουργική αναβάθμιση δική μας. Αποτελεί μία «δημιουργική» υποβάθμιση της ζωής μας και στυγνή καθημερινότητα για όλους-ες εμάς. Αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν τις συνθήκες εργασίας μας σε καταστήματα pizza fan. Ρόδινες, ε;

http://pizzafanworkers.wordpress.com/2014/02/03/%CF%84%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B7-pizza-fan-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-big-brother/#more-463

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *