εργασιακό δελτίο #4 απο το omnia sunt communia

redblack smallΠαρέμβαση του Σωματείου Βάσης εργαζομένων Διανομέων στα Ιωάννινα. Αφορμή στάθηκε άλλη μία απόλυση η οποία ανακοινώθηκε σε εργαζόμενο – διανομέα στην αλυσίδα καταστημάτων καφέ brouno.Οι δικαιολογίες από τα αφεντικά,ήταν οι συνηθισμένες ότι δεν βγαίνει. Στην πραγματικότητα όμως ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε απο την αρχή της πρόσληψης του διεκδικήσει τα νομιμα και είχε αναγκαστεί να καταφύγει στην επιθεώρηση εργασίας. Ο διανομέας,ενεργό μέλος του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων, διεκδικεί την επαναπρόσληψη του.

redblack smallΑρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής – Πειραιά και Νήσων θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Μάρτη ως τις 11 Απρίλη . Κάλπες θα στηθούν στα γραφεία του Συνδικάτου και στους χώρους δουλειάς. Υπενθυμίζεται ότι το συνδικάτο ελέγχεται από το ΠΑΜΕ,ενω ο Σύλλογος και η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και συναφών ειδικοτήτων ελέγχεται από την εργοδοτική πλειοψηφική συνεργασία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.
Η μοναδική λύση σε αυτό το αδιέξοδο θα ήταν η δημιουργία νέων οριζόντιων συνδικαλιστικών δομών.

redblack smallΕν τω μεταξύ και  νέες  απεργιακές κινητοποιήσεις απ’ την Τετάρτη 26/3 ξεκίνησαν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι αντιδρούν   στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο απελευθερώνεται πλήρως ο χώρος του φαρμακείου και παραδίδεται η διάθεση του φαρμάκου σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

redblack smallNέες κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχώρησαν σε στάση εργασίας την περασμένη Δευτέρα, συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση της ΣΣΕ που κατήγγειλε η διοίκηση, αλλά και για την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης τραυματιοφορέα.

redblack smallΚάλεσμα σε συγκέντρωση για την  ψυχική υγεία την Τρίτη 1η Απρίλη στις 6:30 το απόγευμα, απευθύνει η πρωτοβουλία  για ένα πολύμορφο κίνημα στην ψυχική υγεία. Η συγκέντρωση γίνεται ενάντια στο βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων  και το ολοκαύτωμα στην ψυχική υγεία.

redblack smallΕπίσης για την 1η Απριλίου, κάλεσμα σε συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 18.00, απευθύνουν συνδικάτα αλλά και συνελεύσεις και σωματεία βάσης, για θερμή “υποδοχή” των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του ECOFIN.

redblack smallΜία ακόμα παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από τo συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια.Η δράση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το προηγούμενο Σάββατο 22/3 στο MALL Αμαρουσίου από περίπου 40 με 50 άτομα.Μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα ενώ  έγινε και μίνι πορεία μέσα στο MALL.

redblack smallΣτη  Λάρισα, διευθυντής και μέτοχος  αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ απείλησε  ότι θα φέρει τη Χρυσή Αυγή,όταν εργαζόμενοι της επιχείρησης  παραβρέθηκαν στα δικαστήρια σε ένδειξη συμπαράστασης σε συναδέλφισσά τους, που διεκδικεί δεδουλευμένα προηγούμενων ετών.Σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου, ο συγκεκριμένος διευθυντής, που ήταν μάρτυρας υπεράσπισης της επιχείρησης στη δίκη, με τη λήξη της διαδικασίας, κι ενώ οι εργαζόμενοι είχαν βγει από το χώρο των δικαστηρίων, άρχισε να τους απειλεί ότι «θα τους κανονίσει», επικαλούμενος τη Χρυσή Αυγή.Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, αναφέρει ότι πριν 2 χρόνια ο συγκεκριμένος διευθυντής είχε απειλήσει και πάλι εργαζομένους, κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης έξω από κατάστημα της αλυσίδας,  ότι θα φέρει την  Χρυσή Αυγή.

redblack smallΤην απόφαση της κυβέρνησης να κόψει το επίδομα στέγασης και σίτισης από τους σπουδαστές των επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ καταγγέλλουν  κλαδικά σωματεία. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους , το μέτρο  θα έχει ως συνέπεια οι σπουδαστές να σταματήσουν τις σπουδές τους, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στα έξοδα καθώς προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.Τα κλαδικά σωματεία  μεταξύ άλλων διεκδικούν  να μην κοπούν τα επιδόματα σίτισης και στέγασης σε κανέναν σπουδαστή, ασχέτως από την ηλικία. Επίσης διεκδικούν οι σπουδαστές να  πληρώνονται  με τις Συμβάσεις Εργασίας που ισχύουν σε κάθε κλάδο και όχι με τα ψίχουλα που δίνουν ΟΑΕΔ και εργοδότες, καθώς επίσης  και να ασφαλίζονται κανονικά  κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης.

redblack smallΥπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  από τους εργοδοτικούς φορείς και τη Γ.Σ.Ε.Ε. Η νέα σύμβαση προβλέπει τη διατήρηση των βασικών όρων των προηγούμενων ΕΓΣΣΕ, όπως του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού. Ακόμη συμφωνήθηκε η δυνατότητα παροχής της γονικής άδειας και στον πατέρα.

Ενώ η ΓΣΕΕ έκανε το «καθήκον» της με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ,  το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση με την τρόικα,  φέρνει διαρθρωτικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφάλιση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεθόδευση απαξίωσης των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και περαιτέρω απώλειας εργασιακών κεκτημένων. Προβλέπει, , μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της λειτουργίας των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την κατάργηση της τριετούς ωρίμανσης για μακροχρόνια άνεργους.

redblack small Ακόμα μια εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε την Πέμπτη 27/3, στα έργα για το φράγμα Αχυρών στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας. Τραγικό θάνατο βρήκε εργάτης, όταν υποχώρησε τοιχίο και τον καταπλάκωσαν τόνοι μπετόν. Τραυματισμένοι ανασύρθηκαν δύο ακόμα συνάδελφοί του.

redblack smallΆγρια επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στις καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, σημειώθηκε την Τετάρτη 26/3. Αποτέλεσμα, τέσσερις από αυτές να μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό με τραυματισμούς. Ωστόσο, η μαχητικότητά τους δεν κάμπτεται ούτε από τη βία αλλά ούτε  από τον  εμπαιγμό, και παραμένουν πιστές στο ραντεβού τους κάθε μέρα έξω από το υπουργείο.

redblack smallΣαρανταοκτάωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, με προοπτική κλιμάκωσης, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο που αναφέρεται στη ναυτική εργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *