ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

you are fired.jpg2Η εταιρία speedex το απόγευμα της Τρίτης 6/5 έστειλε με εξώδικα την καταγγελία της σύμβασης εργασίας σε 14 εργαζόμενους στο κατάστημα της στον Βοτανικό – την ώρα που κάποιοι απο αυτούς εργάζονταν και κάποιοι δεν είχαν φτάσει στο σπίτι τους έχοντας τελειώσει την βάρδια τους – στρώνοντας έτσι τον δρόμο των ομαδικών απολύσεων στον κλάδο της ταχυμεταφοράς-ταχυδρόμησης και γενικότερα της αλλαγής του εργασιακού χάρτη , που έτσι κι αλλιώς ήταν μαύρος . Η εταιρία φρόντισε να διασφαλίσει την μεταφορά και την διαλογή των αποστολών της σε άλλο σημείο (hub) με την διακίνηση τους να γίνεται από τα υποκαταστήματα της τα λεγόμενα «franchise».

Το ίδιο απόγευμα όλοι οι εργαζόμενοι στο κατάστημα του Βοτανικού που ενημερώθηκαν για την κατάσταση αυτή πήραν την απόφαση να μη φύγει κανένα ταχυδρομικό αντικείμενο από το κατάστημα και να ειδοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι εκεί. Απαιτώντας από την διοίκηση του σωματείου να κατεβάσουν τα στελέχη της εταιρίας να δώσουν λόγο γι αυτές τις απολύσεις , η απάντηση που πήραν από μέλη της διοίκησης ήταν ότι στελέχη και ταχυδρομικά αντικείμενα ήταν εξαφανισμένα από της 2 περίπου το μεσημέρι!!!.

Το επιχειρησιακό σωματείο κάτω από την πίεση που του ασκήθηκε από τους συναδέλφους προχώρησε στην κήρυξη 24ωρης απεργίας 7/5 από τις 12.00 το βράδυ έως τις 12.00 της επόμενης μέρας. Το κατάστημα περιφρουρήθηκε από τους απεργούς αλλά και αλληλέγγυους που μαζεύτηκαν για στήριξη των εργαζομένων στο άκουσμα των ομαδικών απολύσεων, την ώρα που μέλη των διοικήσεων των δυο σωματείων έφυγαν από τις εγκαταστάσεις του Βοτανικού ψάχνοντας που εγκαταστάθηκε το πρόχειρο κέντρο διαλογής της εταιρίας. Σε αυτό το διάστημα υπήρξαν και επισκέψεις της αστυνομίας…

Η εταιρία για ακόμα μια φορά κινήθηκε νομικά απέναντι στην απεργία του σωματείου όπου κρίθηκε παράνομη , απόφαση που βγήκε και επιδόθηκε αργά το βράδυ.

Ωστόσο είχε προκηρύξει 24ωρη στον κλάδο των ταχυμεταφορών για τiς 8/5 το εργατικό κέντρο Αθήνας και για την επόμενη 9/5 μια ακόμη 24ωρη από την ομοσπονδία ιδιωτικών υπάλληλων, στο όνομα πάντα της στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στηspeedex , όπως έγραφαν στα κείμενα καταγγελίας που εξέδωσαν τις προηγούμενες μέρες.

Το πρωί της Τετάρτης 7/5 στην απεργία στο Βοτανικό η συμμέτοχη των εργαζομένων ήταν παραπάνω από την αναμενόμενη σχεδόν καθολική , πράγμα που δημιούργησε νέα δεδομένα σε αυτό τον αγώνα και αναστάτωση σε κάποιους.

Την ώρα που η διοίκηση του σωματείου θα έπρεπε να έχει βγάλει δελτίο τύπου για το τι συμβαίνει κοινωνώντας την κατάσταση στον κόσμο , να ενημερώσει με κείμενο τους κατοίκους του Βοτανικού για το τι γίνεται στην γειτονία τους , να καταγγείλει με τους απολυμένους στην επιθεώρηση εργασίας τις απολύσεις που για εμάς σαν ΑΠΕΤΤ είναι παράνομες έτσι και αλλιώς, ξανασκεφτήκαν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα του «χαμένου» HUB. Μετά από πολύωρες έρευνες σε δρόμους και χωράφια τελικά με την δεύτερη φορά ανακαλύφθηκε ότι η διαλογή γινόταν στην Αυλώνα και όπως αποδείχτηκε με εργαζόμενους της μιας ημέρας και με αμοιβή 2 ευρώ την ώρααπό εργολάβο που έχει υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρία speedex για την ενοικίαση του χώρου ώστε να γίνεται η διαλογή των ταχυδρομικών αντικειμένων από την 1 Απρίλη του 2014 !!! , σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του Δ/Σ του Σωματείου Εργαζομένων speedex.

ΑΡΑΓΕ ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑΣ – ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ;,

Μετά από δυο μέρες με τους εργαζόμενους στο HUB της εταιρίας στην Κηφισιά, με την διακίνηση των ταχυδρομικών αντικειμένων να γίνεται κανονικά από την Πέμπτη το βράδυ με αρχή τα ταχυδρομικά αντικείμενα του υποκαταστήματος speedex στον Βοτανικό, με τις νταλίκες να μπαινοβγαίνουν χωρίς καμία παρεμπόδιση έστω και για τα μάτια του κόσμου από τους παραβρισκόμενους, κατάληξε για μια ακόμα φορά να περάσει η πρόταση της εταιρίας που ήταν αποτέλεσμα «μαραθώνιας και σκληρής διαβούλευσης» μιας πρότασης που είναι κάπως ¨μπερδεμένη¨ με αίσθηση επιστροφής των συναδέλφων στην εργασία αλλά που σίγουρα σε μια καλύτερη επαναπροσέγγιση αφήνει πολλά κενά.

Κενά που πιστεύουμε σαν ΑΠΕΤΤ πως θα χρησιμοποιηθούν ενάντια και στους 14 απολυμένους συναδέλφους σε πρώτο χρόνο , αλλά και θα ανοίξουν το δρόμο για πιο γενικευμένες πρακτικές από την speedex προς όφελoς της, αλλά και προς όφελος όλων των αφεντικών στην ταχυμεταφορά – ταχυδρόμηση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ηπρώτη κίνηση έγινε με την πρόταση της speedex στους εργαζόμενους να φύγουν με εθελούσια έξοδο και μάλιστα αμέσως μετά τα γεγονότα των απολύσεων ( την έχουμε στα χέρια μας για όποιον ενδιαφέρεται) . Επειδή ο δρόμος που περπατάμε είναι δύσκολος και παραμονεύουν παγίδες και το γεγονός ότι δόθηκε ένας αγώνας με τα λάθη του και τα σωστά του, από συναδέλφους που έτσι κι αλλιώς έχει συμφωνηθεί ένας απολογισμός όλων αυτών, εμείς σαν εργατικό σχήμα έχουμε τις εξής απορίες ,

– Πότε θα γυρίσουν οι συνάδελφοι μας ξανά στην εργασία τους;

– Πόσοι από αυτούς δέχτηκαν να φύγουν οριστικά από την εταιρία;

– Πόσοι από αυτούς θα γυρίσουν με επαναπρόσληψη και θα έχουν την ίδια ειδικότητα;

– Πόσοι από αυτούς θα γυρίσουν με διαφορετική ειδικότητα;

– Και αν γυρίσουν σε τι καθεστώς βρίσκονται τώρα; ( ακούγεται ότι είναι σε άδεια;!!!)

-Τι χρονικό όριο έχει βγει ( κακώς για εμάς γιατί αφού βρέθηκε λύση πρέπει να είναι και άμεσα εκτελεστή, αλλά…) μέσα από τις ¨διαβουλεύσεις¨ μεταξύ σωματείου και εταιρίας ώστε να γυρίσουν οι συνάδελφοι στα καθήκοντα τους;

– Σε περίπτωση μη υλοποίησης των συμφωνηθέντων , θα πάει το σωματείο να καταγγείλει έστω και τώρα την εταιρία στα αρμόδια όργανα; ( δεν μιλάμε μόνο για την Σ.ΕΠ.Ε)

-Πως θα απαντήσει το σωματείο στην πρόκληση της εταιρίας για την εθελούσια έξοδο και μάλιστα μέσα σε ένα θολό τοπίο που μπορεί να δημιουργεί τρόμο και να παρθούν αποφάσεις εν θερμό;

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τους 14 συναδέλφους μας μόνους( είτε σε γραφεία της εταιρίας ή του σωματείου ή απέναντι από τους τοίχους των σπιτιών τους), για εμάς πρέπει να γυρίσουν πίσω με συλλογικό τρόπο και ταχτική με απόφαση που θα παρθεί από την Γενική Συνέλευση. Επειδή η εθελούσια έξοδος είναι η δεύτερη επιθετική κίνηση της εταιρίας μετά τις απολύσεις , με λεφτά που είναι τα δεδουλευμένα όλων, μέσα από την μείωση στους μισθούς κατά 6% πριν ένα χρόνο, μας βάζει σε σκέψεις.

-Η υπογραφή από τους συναδέλφους στην λογική της ¨ευκαιρίας¨ και έτσι όπως είναι διατυπωμένη στο χαρτί κάνει την εταιρία την μόνη κερδισμένη γιατί όποιος υπογράφει αποδέχεται και ταυτόχρονα συνομολογεί πως η εταιρία δεν έχει να δώσει δουλειά.

– Η εταιρία σε δεύτερο χρόνο να επικαλεστεί χασούρα που δεν θα μπορεί να την αντιμετωπίσει παρά μόνο με το να δώσει τμήματα σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, άρα και άλλες απολύσεις.

Επειδη αυτοί που θα την υπογράψουν αργά ή γρήγορα – γρήγορα λέμε εμείς θα έρθουν αντιμέτωποι με το τέρας της ανεργίας και την ανέχεια, κάνει ακόμα πιο μεγάλη και επιτακτική την ανάγκη το σωματείο να καλέσει Γενική Συνέλευση ώστε και να γίνει ενημέρωση , να ακουστούν απόψεις και να αποφασίσουμε το πως πάμε στην συνέχεια και για τις απολύσεις που έχουν γίνει αλλά και για το κόψιμο της εθελούσιας εξόδου.

Επειδή τίποτα δεν έχει τελειώσει και πιστεύουμε πως η εταιρία δεν θα κάνει τα ¨συμφωνηθέντα¨ πράξη όπως πάντα άλλωστε , επειδή μιλάμε για την επιβίωση όλων μας σε ένα εργασιακό τοπίο αβέβαιο, για να μην βρεθούμε πάλι με την έκπληξη αγκαλιά και ¨πέσουμε από τα σύννεφα¨ προτείνουμε και παροτρύνουμε τους συναδέλφους να απαιτήσουν τώρα Γενική Συνέλευση.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ 14 ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

ΟΧΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΠΗΝΤΕΞ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ

 

ο αγώνας συνεχίζεται…

 

Αθήνα 18Μάη 2014

 

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *