Σε κατάληψη προχώρησαν στη SPIDER στα Γιάννενα

Στην απεργία και οι εργαζόμενοι στη μεταλλοβιομηχανία

Σε κατάληψη του εργοστασίου προχώρησαν από σήμερα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στη SPIDER, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στην απεργιακή κινητοποίηση η οποία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη 28 Μαΐου, συμμετέχουν από τη Δευτέρα 2/6 και οι εργαζόμενοι στη μεταλλοβιομηχανία, έπειτα από σχετική απόφαση την οποία έλαβε το Σωματείο Μετάλλου του νομού Ιωαννίνων.

Οι εργαζόμενοι στο κομμάτι της μεταλλοβιομηχανίας είναι απλήρωτοι για οκτώ μήνες και συμπορεύτηκαν με την απόφαση των εργαζομένων στην διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών να απεργήσουν (έναν μήνα απλήρωτοι), όπως και των εργαζομένων στη συλλογή των απορριμμάτων (τέσσερις μήνες απλήρωτοι).

Επιπλέον αίτημα των εργαζομένων στην διαλογή – επεξεργασία των σκουπιδιών είναι η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αίτημα για το οποίο την περασμένη Παρασκευή 30/5 προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ (προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η σιωπή της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας στο αίτημα των εργαζομένων).

Η απεργιακή κινητοποίηση στη SPIDER αποκτά έντονη πολιτική διάσταση καθώς ο Κωνσταντίνος Πέτσιος, εις εκ των μετόχων της επιχείρησης, η οποία μεταξύ άλλων εμπορεύεται κάδους ανακύκλωσης προμηθεύοντας Δήμους σε όλη τη χώρα, διατελεί πρόεδρος του απερχόμενου περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου.

Για την καταβολή των δεδουλευμένων τους οι εργαζόμενοι έχουν ουκ ολίγες φορές απευθυνθεί στην περιφερειακή αρχή με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη (Νέα Δημοκρατία) να αρνείται συζήτηση του θέματος στο συμβούλιο.

Μετέφερε την παραγωγή στη Σερβία

«Οι εργάτες της Ανακύκλωσης στέλνουν δυνατό μήνυμα στην εργοδοσία με 5η μέρα απεργίας, ότι δεν υποτάσσονται στην εξαθλίωση. Στέλνουν μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους, να μην υποταχτούν στη λογική που καλλιεργούν όλοι οι εργοδότες, η κυβέρνηση, τα συμβιβασμένα συνδικάτα: δηλαδή να είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε δουλειά και ας είναι δουλειά για ψίχουλα, δουλειά χωρίς δικαιώματα, δουλειά που κινδυνεύει η υγεία και η ζωή μας. Να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι ο πλούτος που παράγουμε οι εργαζόμενοι είναι αμύθητος. Συνάδελφοι ακούστε τη φωνή των εργατών της ανακύκλωσης. Ο αγώνας μας είναι και δικός σας.

Η εργοδοσία της ‘Spider’ δείχνει το δρόμο σε όλους τους εργοδότες της περιοχής. Έχει αφήσει απλήρωτους για μήνες τους εργάτες στο εργοστάσιο της Μεταλλουργίας, τους οδηγούς της συλλογής απορριμμάτων, τους εργάτες της ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για την ίδια εργοδοσία που μετέφερε το εργοστάσιο κατασκευής κάδων από τα Γιάννενα στη Σερβία γιατί εκεί είναι πιο φτηνά τα μεροκάματα. Τώρα δίνει αναγκαστικές άδειες στους εργαζόμενους γιατί έπεσε η δουλειά, άνοιξε το δρόμο για την ανεργία για να εξασφαλίσει τα κέρδη της. Να ποιος κλείνει τα εργοστάσια, ποιος αφήνει άνεργους και νηστικούς τους εργάτες!»,

….τονίζει σε ανακοίνωσή της η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων στη «SPIDER Γενική Ανακύκλωση ΑΕ»   καταγγέλλοντας ακόμη ότι την προηγούμενη εβδομάδα, που το σωματείο και οι εργαζόμενοι της Ανακύκλωσης προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση με την εργοδοσία, αντιμετωπίστηκαν με τραμπουκισμούς και απειλές, ότι θα φωνάξει την αστυνομία.

Τη συμπαράστασή της στην απεργία έχει εκφράσει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων, ενώ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

http://www.pamvotispress.gr/se-katalipsi-prochorisan-sti-spider/

Δεν είναι να απορεί κανένας με αυτά τα αφεντικά, με άπειρες επιδοτήσεις, δάνεια και πρακτικά με ελάχιστα δικά τους χρήματα έστησαν τη βιομηχανία κατασκευής κάδων σκουπιδιών προμηθεύοντας σχεδόν όλους τους δήμους. Δεν τους έφτασε, προχώρησαν και στη συλλογή και διαλογή απορριμάτων πατώντας πάνω στους χρεωκοπημένους δήμους, τις εργασιακές ολιγόμηνες συμβάσεις απασχόλησης και σε ευνοϊκές νομοθεσίες. Η μεταφορά του εργοστασίου, που πληρώθηκε από το κράτος τελικά, στη Σερβία είναι η φυσική εξέλιξη αφού ο συγκεκριμένος μέτοχος πέτυχε και το ανάλογο πολιτικό κύρος-ασυλία στην περιγέρεια με την εκλογή του.

Κανονικοί μαφιόζοι !

Πηγή: Εργασιακό Δελτίο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *