Δυσήνιος Ίππος: Ανταπόκριση από τη δίκη για τα γεγονότα της Μανωλάδας

cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceafceb10324

Ξεκίνησε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών η δίκη του μεγαλοτσιφιλικά Βαγγελάτου και των επιστατών του που τον Απρίλη του 2013 τραυμάτισαν με καραμπίνα 35 εργάτες γης που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους στη Νέα Μανωλάδα. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι εμπορία ανθρώπων (trafficking) και απόπειρα βαριά σκοπούμενων σωματικών βλαβών (κατηγορία που αντικατέστησε την απόπειρα ανθρωποκτονίας ύστερα από έφεση των κατηγορουμένων στο διάστημα της προφυλάκισης τους.)

cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceafceb10325

Από νωρίς το πρωί είχαν κατακλύσει την αίθουσα συγγενείς, μπράβοι και λοιποί κολαούζοι του Βαγγελάτου, ενώ οι μπάτσοι προκλητικά απαγόρευαν την είσοδο σε αλληλέγγυους στους μετανάστες εργάτες εφευρίσκοντας διάφορες προφάσεις. Συνήγορος υπεράσπισης των δραστών είναι ο γνωστός υπερασπιστής δολοφόνων και μαφιόζων, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος αρχικά ζήτησε την αποβολή της πολιτικής αγωγής από το δικαστήριο με αστεία επιχειρήματα, γεγονός που δεν έγινε δεκτό. Στη συνέχεια πέρασε αρκετή ώρα εξαιτίας της έλλειψης διερμηνέα για τη μετάφραση των καταθέσεων των περίπου 40 μαρτύρων μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα. Αντίστοιχο αριθμό μαρτύρων διαθέτει και η υπεράσπιση του Βαγγελάτου και των υπόλοιπων, ενώ η δίκη αναμένεται να κρατήσει αρκετές μέρες. Η δίκη τελικά διακόπηκε λόγω της έλλειψης διερμηνέα και θα συνεχιστεί την Τρίτη 10 Ιούνη στις 9 το πρωί. Να είμαστε όλοι εκεί! 

 

cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceafceb10327

Υπενθυμίζουμε πως “την Τετάρτη 17 Απρίλη 2013 διακόσιοι περίπου μετανάστες, εργάτες γης, δέχτηκαν δολοφονική επίθεση, με καταιγισμό πυροβολισμών από μεγαλοτσιφιλικάδες και επιστάτες-μπράβους τους στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Οι μετανάστες εργάτες διεκδικούσαν με μαζική κινητοποίηση το αυτονόητο: την καταβολή δηλαδή των δεδουλευμένων 6 μηνών στα χωράφια της φράουλας. Η κινητοποίηση χτυπήθηκε εν ψυχρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 30 τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκτυλίσσονται τέτοια γεγονότα στην περιοχή αυτή μιας και είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η παραγωγή φράουλας στηρίζεται στο δουλεμπόριο μεταναστών, που εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς καμιά τήρηση ακόμα και των στοιχειωδών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης. Ήδη από το 2008 είχαν γίνει γνωστά όσα συμβαίνουν στην περιοχή όταν μετά την απεργία 1500 εργατών που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, εξαπολύθηκε πογκρόμ σε βάρος τους από τους μπράβους των αφεντικών. Ο ένας από τους δράστες μάλιστα είχε συμμετάσχει και τότε σε βασανισμούς μεταναστών, σπάζοντας με σφυρί τα χέρια ενός και σέρνοντας τον με αγροτικό αυτοκίνητο για ένα χιλιόμετρο.

Οι μετανάστες στη Μανωλάδα εργάζονται σε ένα άκρως ασφυκτικό περιβάλλον, χωρίς ωράριο και ασφάλιση, ενώ ζουν σε παραπήγματα, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο και υποχρεώνονται μάλιστα να καταβάλουν και νοίκι στα αφεντικά τους. Με λίγα λόγια στη νέα Μανωλάδα έχει δημιουργηθεί ένας οικονομικός παράδεισος που θα ονειρεύονταν και οι πιο σκληροί καπιταλιστές όλου του κόσμου καθώς το κέρδος από την παραγωγή είναι καθαρό, οι εργάτες σπάνια πληρώνονται μιας και τις περισσότερες φορές κυνηγιούνται, ταπεινώνονται, ξυλοκοπούνται, πυροβολούνται και απειλούνται με παράδοση στις επίσημες αρχές από τους σύγχρονους δυνάστες τους, με πρόσχημα την μη κατοχή νόμιμης άδειας παραμονής”.

(απόσπασμα από κείμενο της αναρχικής ομάδα Δυσήνιος Ίππος που δημοσιεύτηκε στις 23 Απρίλη 2013)

Τα αφεντικά στη Μανωλάδα δολοφονούν. Το χέρι τους οπλίζουν τα ΜΜΕ, το κράτος-προστάτης τους και οι φασιστικές συμμορίες.

ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Τ’ΑΦΕΝΤΙΚΑ

 ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΥΣ

http://ipposd.wordpress.com/2014/06/06/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *