H κομπίνα που κάνουν οι εργοδότες και πληρώνουν 200 € το μήνα μισθό

Η επίσημη  ανεργία   αγγίζει το 26,9% από 26,5% που αρχικά είχε εκτιμηθεί και η χούντα επιχειρεί  να εμφανίσει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων έναντι των απολύσεων για τον μήνα Μάη του 2014 στον ιδιωτικό τομέα κατά 59.470 θέσεις εργασίας !!

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μάη 2014, οι αναγγελίες πρόσληψης’ηταν166.879, ενώ οι αποχωρήσεις σε 107.409. Από τις 107.409 συνολικά αποχωρήσεις, οι 45.236 ήταν«οικειοθελείς»   και οι 62.173 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Δηλαδή βρέθηκαν μεσούσης της κρίσης κάποιες χιλιάδες εργαζόμενοι που παραιτήθηκαν γιατί δεν τους άρεσε η δουλειά !

Αν το δούμε προσεκτικά το  θετικό ισοζύγιο προέρχεται από την αυξανόμενη απώλεια θέσεων πλήρους απασχόλησης και την αντικατάστασή τους με τις αντίστοιχες της μερικής απασχόλησης και τις εκ περιτροπής που ολοένα όμως και περισσότερο κερδίζουν έδαφος έναντι της πλήρους.

Το Μάιο του 2014 έγιναν 1.806 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε μερική απασχόληση, 743 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής απασχόληση με «συμφωνία» εργαζομένου και εργοδότη και 447 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Τον ίδιο μήνα έκαναν προσλήψεις πλήρους απασχόλησης σε ποσοστό 57,10%, μερικής σε ποσοστό 32,44% και εκ περιτροπής σε ποσοστό 10,46%, δηλαδή οι προσλήψεις με ελαστικό και προσωρινό καθεστώς ανέρχονται αθροιστικά για τον μήνα Μάη σε ποσοστό σχεδόν 43%.

Δηλαδή οι εργοδότες  κάνουν πρόσληψη αρχικά   με το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης με μισθούς 400 και 500 ευρώ καθαρά και απαλλαγμένοι από την καταβολή ασφάλιστρου και στη συνέχεια αξιοποιώντας τη σιχαμένη πρόσφατη νομοθεσία μετατρέπουν την πλήρη απασχόληση σε μερική και εκ περιτροπής καταβάλλοντας μισθούς 200 και 300 ευρώ.

Το πλέον ωραίο της υπόθεσης είναι πως όλος αυτός ο μηχανισμός, πρόσληψη, μετατροπή σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις και απόλυση επιδοτείται αδρά με λεφτά των εργαζομένων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας.

Πηγή: Εργασιακό Δελτίο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *