Proledialers: Παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου στην 360 Connect Α.Ε.: 3 και 60 να ‘ναι οι ώρες σας…..

To Δεκέμβρη του 2013 η εταιρεία HOL αποφάσισε να «απολύσει» όλους τους εργαζόμενους των τηλ. κέντρων και να τους μεταφέρει σε  νεοσύστατη τρίτη εταιρεία (εργολάβο)  με το όνομα 360 Connect A.E. υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις (ενώ μέχρι τότε είχαν γενική συλλογική σύμβαση) και μειώσεις μισθών έως 20%. Περισσότερα μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ.

logo

Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής φάνηκαν αρκετά γρήγορα με αύξηση της εντατικοποίησης, ενασχόληση με άλλα άσχετα έργα (π.χ. το νέο «Ξυστό» που ονομάζεται «Σκρατς») πέραν του τηλεπικοινωνιακού και προσωπική παραίτηση αρκετών συναδέλφων. Παρόλα αυτά, μια μικρή ομάδα εργαζομένων προσέφυγε στη δικαιοσύνη απαιτώντας να επανέλθουν οι αμοιβές τους στη προηγούμενη κατάσταση καθώς και την επαναπρόσληψη ενός συναδέλφου που αρνήθηκε  να δεχθεί τη μείωση μισθού και απολύθηκε. Το δικαστήριο είχε αρχικά οριστεί για τις 10 Ιούνη αλλά η εργοδότρια αποφάσισε να ζητήσει αναβολή. Στο πλαίσιο αυτό μοιράσαμε στις 5 Ιούνη σχετικό κείμενο έξω από το γραφεία της 360 Connect στο Φάληρο. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά και θα επανέλθουμε όταν έχουμε κάποια εξέλιξη.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράσαμε:

3 και 60 να ‘ναι οι ώρες σας…..

(και πολλές είναι…)

Agents στο τηλ. κέντρο της 360,

Στα τέλη Δεκέμβρη η εταιρία HOL αποφάσισε, με κύριο όπλο την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, να σας απολύσει έμμεσα και να σας μεταφέρει σε μια νεοσύστατη εταιρία-εργολάβο, υπογράφοντας ατομική σύμβαση με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και μειώσεις μισθών έως 20%. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στη νέα σύμβαση δεν ορίζεται ωράριο, ούτε αντικείμενο εργασίας. Η εταιρία μπορεί να μεταφέρει τους agents από έργο σε έργο, από το Customer Care της HOL στο Σκρατς ή και οπουδήποτε αλλού χωρίς κάποια διασφάλιση για τους ίδιους. Τα πάντα κρίνονται πλέον από την «ελευθεριότητα του εργοδότη». Ο τότε CEO της HOL, Α. Κεραστάρης, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος στο e-mail που σας έστειλε:  υπογράφεις ή μένεις χωρίς αντικείμενο εργασίας «με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Ο εκβιασμός ήταν προφανής.

Το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου πρωτότυπο. Αντίθετα, ίδιες και απαράλλαχτες ιστορίες έχουν διαδραματιστεί (και συνεχίζουν να διαδραματίζονται) σε πολλά call centers της χώρας στα πλαίσια της επίθεσης στον κόσμο της εργασίας που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια. Το μόνο που διαφοροποιεί την περίπτωση της HOL είναι η εν κρυπτώ μεταφορά του εξοπλισμού και το στήσιμο της νέας εταιρίας μέσα μόλις σ’ ένα βράδυ, χωρίς καμία συνεννόηση ή διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα αφεντικά εφαρμόζουν κατά γράμμα το πλάνο τους και αδιαφορούν στυγνά για το μέλλον και την ζωή των ανθρώπων. Δεν υπάρχουν συναισθήματα γι’ αυτούς. Αυτό που υλοποιούν σήμερα στην 360 είναι πράξη βίας. Και για να ρυθμίσουν τα σχέδιά τους θυσιάζουν βάναυσα εμάς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα που η περίοδος μέλιτος στη νέα εταιρία ολοκληρώνεται, τα ψέματα για τους περισσότερους σιγά-σιγά τελειώνουν. Όποιος/α έχει μάτια και κοιτάει γύρω του βλέπει τους καινούργιους συναδέλφους να πληθαίνουν. Δεν είναι ότι αυξήθηκε η δουλειά, απλά είναι φθηνότεροι από εμάς τους υπόλοιπους.

Δύο είναι τα μονοπάτια που ανοίγονται μπροστά σας: Το πρώτο είναι ο ατομικός δρόμος και η υποταγή που περιλαμβάνει το γλείψιμο, ρουφιάνεμα και παρακάλι  για μια καλύτερη θεσούλα, η λογική ότι «εγώ θα την σκαπουλάρω γιατί είμαι καλύτερος/η».  Το μονοπάτι αυτό το βλέπετε καθημερινά στα πρόσωπα των team leaders σας, που από μπροστά μπορεί να είναι τα καλύτερα φιλαράκια, από πίσω όμως είναι αυτοί που αξιολογούν και ρουφιανεύουν στους supervisors, που ο λόγος τους βαραίνει περισσότερο στο ποιος θα απολυθεί, τα «παιδιά» που  ξεκίνησαν από χαμηλά και αναρριχήθηκαν πατώντας επί πτωμάτων. Αυτοί είναι που μεταβιβάζουν την πίεση που δέχονται από τους managers και supervisors για εντατικοποίηση των ρυθμών παραγωγής, που επιβάλλουν στην πράξη την πειθαρχία, την υπακοή στους κανόνες της εταιρίας και μάλιστα συχνά με προσωπικές επιθέσεις και ταπεινώσεις προς τους agents.

Το δεύτερο μονοπάτι είναι αυτό της αξιοπρέπειας, προσωπικής και συλλογικής. Χωρίς ξεβώλεμα και θυσίες τίποτα δεν κερδίζεται. Τα πάντα, ακόμα και τα πιο μικρά ζητήματα  κατακτιούνται. Δεν τα χάρισε ποτέ κανένα αφεντικό. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, αν θέλουμε να κρατήσουμε τη δουλειά μας, θα πρέπει να τη διεκδικήσουμε ενεργά χωρίς μοιρολατρίες και υποχωρήσεις.  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν του αγώνα. Τι σημαίνει όμως αυτό συγκεκριμένα;

Μερικοί συνάδελφοι από εσάς, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Χρησιμοποίησαν ότι θεσμικό εργαλείο είχαν στη διάθεσή τους, για να αποδείξουν τις παρανομίες της εταιρίας. Προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και στη συνέχεια κατέφυγαν ομαδικά στην δικαιοσύνη (αυτής της χειραγωγούμενης από συμφέροντα και λειψής εναπομείνασας εργατικής νομοθεσίας) και διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμα να μπορούν να επιβιώσουν από τον μισθό τους. Το αίτημά τους είναι ένα και απλό: να ανακληθούν οι μειώσεις αποδοχών και να επανέλθουν οι μισθοί τους στην προηγούμενη κατάσταση. Η δίκη τους έχει οριστεί για τις 10 Ιούνη. Με τη βοήθεια του επιχειρησιακού σας σωματείου προσπαθούν να βάλουν φραγμούς στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Είναι αυτοί που αναμετριούνται καθημερινά με την εργοδοσία, με την πίεση και τις προστριβές, με το φόβο και την ανασφάλεια που γεννά η αντίσταση, όταν όλα τριγύρω συνηγορούν στο να σκύψεις το κεφάλι, να κάνεις και άλλο ένα βήμα πίσω, να σφίξεις τα δόντια και να μη μιλήσεις. Σαν συνέλευση τηλεφωνητ(ρι)ών Proledialers θα είμαστε ολόψυχα δίπλα τους στον δικαστικό αγώνα, όπως και σε κάθε καθημερινή κόντρα μέσα στους χώρους δουλειάς απέναντι στις προσπάθειες εξευτελισμού και εντατικοποίησης.

Ο δρόμος για την ανατροπή αυτής της κατάστασης που μας θέλει δούλους περνάει μόνο μέσα από τη συλλογικοποίηση και την αντίσταση στους χώρους δουλειάς. Το κύριο όπλο που έχουμε να προτάξουμε είναι η ενότητα μας, η συναδελφική μας αλληλεγγύη και η μαχητικότητά μας. Κανένας συνάδελφος δεν είναι μόνος του. Για αυτό ακριβώς, πρέπει σε κάθε τηλεφωνικό κέντρο, να οικοδομούμε σχέσεις σεβασμού, κατανόησης και αλληλεγγύης με τους συναδέλφους μας, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό τους το σύμμαχό μας απέναντι στο αφεντικό και όχι τον αντίπαλο που θα μας πάρει το μπόνους –άλλωστε όσοι «συνάδελφοι» θέλουν να μοιάσουν στα αφεντικά τους, θα αντιμετωπίζονται το ίδιο με αυτά.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ

Proledialers – τηλεφωνητ(ρι)ές
proledialers.espivblogs.net
proledialers@espiv.net

Είμαστε μία συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών. Η συνέλευσή μας λειτουργεί οριζόντια, αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά. Συζητάμε και αποφασίζουμε το λόγο και τις δράσεις μας συνθέτοντας τις απόψεις μας, μακριά από κομματικές γραμμές και λογικές ανάθεσης. Η συνέλευσή μας διέπεται από τις διαδικασίες βάσης στοχεύοντας στην οργάνωση των αντιστάσεών μας στα τηλεφωνικά (και όχι μόνο) κάτεργα. Βρισκόμαστε κάθε 1η και 3η Τετάρτη του μήνα στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (Εξάρχεια, Λόντου 6 και Μεσολογγίου, β’ όροφος) στις 20:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *