ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 28-29 ΙΟΥΝΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

antifa2Στην εποχή της κρίσης, πλάι στην οικονομική εξαθλίωση φυτρώνει η φασιστική απειλή. Ένα σάπιο σύμπλεγμα κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών θρέφει, καλλιεργεί και υλοποιεί εθνικιστικές, αναχρονιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις και πρακτικές, στοχεύοντας πρωτίστως όσους είναι στο κοινωνικό περιθώριο (μετανάστες, ρομά κ.α.) και όσους έχουν επιλέξει το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα (αναρχικούς, αριστερούς, απεργούς κ.α.). Το μαχαίρι που δολοφόνησε τον Π. Φύσσα, τα τάγματα εφόδου και τα χρυσαυγίτικα πογκρόμ δεν ήταν παρά η λογική συνέχεια ενός ακροδεξιού μηχανισμού (κρατικού και παρακρατικού) το οποίο επέλεξε να πνίξει στο αίμα και στα δακρυγόνα τις κινητοποιήσεις, να εφαρμόσει μία απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική (στρατόπεδα συγκέντρωσης, «Ξένιος Δίας» και αστυνομικά πογκρόμ, συνοριακοί στρατοί και Frontex, Φαρμακονήσι), να επιτεθεί σε κοινωνικούς χώρους (στέκια και καταλήψεις), με ΜΜΕ και δικαστικό σύστημα πιστούς στο ρόλο τους. Πάνω σε αυτό το έδαφος εδραιώθηκε η ΧΑ ως πολιτική δύναμη και μαζί με αυτήν έσπασε το ταμπού της εθνικιστικής ιδεολογίας. Όσο όμως και αν εστιάζουμε στους μηχανισμούς οι οποίοι έθρεψαν το αυγό του φιδιού, η εκκόλαψή του δε θα μπορούσε να είχε γίνει αν δυστυχώς στην κοινωνία μας δεν ήταν υπαρκτό εκείνο το ιδεολογικό και συνειδησιακό υπόβαθρο που θα το επέτρεπε, τόσο σαν ιστορικός απόηχος των σκοτεινών στιγμών της σύγχρονης ιστορίας (συνεργάτες των ναζί, μετεμφυλιακοί αντικομμουνιστές, φιλοχουντικοί και βασιλικοί) όσο και σα στάση του σύγχρονου «Ελληνάρα», ο οποίος φέρει σεξιστικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές και εθνοκεντρικές αντιλήψεις.

Στο Χαλάνδρι, λόγω της συντονισμένης και έγκαιρης ανάδειξης πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων (όπως οι «Σβήστες Τους» και η Κατάληψη Πραπόπουλου), αλλά και λόγω κοινωνικών χαρακτηριστικών της περιοχής, οι φασιστικοί θύλακες και οι πυρήνες της Χ.Α. είναι αρκετά περιορισμένοι. Παρολ’ αυτά, μια σειρά ζητημάτων επιβάλουν την τοποθέτηση και την απάντησή μας. Η αντίληψη ότι οι Ρομά, ως μειονότητα, πρέπει να ζουν είτε γκετοποιημένοι και περιθωριοποιημένοι κοινωνικά, είτε να φύγουν από το Χαλάνδρι παρόλο που ζουν εδώ για αρκετές δεκαετίες ήδη, είναι βαθειά ρατσιστική. Παράλληλα, η αναδιαμόρφωση του κέντρου του Χαλανδρίου σε ζώνη διασκέδασης, αλλοιώνει το ύφος της περιοχής, η οποία συνδέεται με τη «νύχτα» και τα παρελκόμενά της. Είναι γνωστή άλλωστε η σχέση της συμμορίας της Χ.Α. με τη μαφία και τη «νύχτα».
Για εμάς, το σύνθημα «Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αυτοοργάνωση» αποτελεί οδηγό. Επιλέξαμε να μην επιτρέψουμε στις οποίες διαφωνίες χωρίζουν τις συλλογικότητες των δύο διοργανωτών να μας στερήσουν την προοπτική της κοινής δράσης, ειδικά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φασιστικής απειλής και των εθνικιστικών αντιλήψεων στην περιοχή. Γι αυτό, προχωρήσαμε στη διοργάνωση του αντιφασιστικού φεστιβάλ στην περιοχή μας. Η οικειοποίηση του δημόσιου χώρου, η ανάδειξή του ως κέντρο μιας διαφορετικού τύπου κοινωνικοποίησης και η αξιοποίησή του ως μια εναλλακτική επιλογή διασκέδασης και πολιτισμού, μπορούν να συμβάλλουν στο να διαμορφωθούν εκείνες οι σχέσεις στη νεολαία της περιοχής οι οποίες θα αποκρούσουν τις όποιες απόπειρες του εθνικισμού και του φασισμού να εισβάλει στην περιοχή μας.
Σας καλούμε να παρευρεθείτε στο διήμερο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στο Χαλάνδρι, στις 28 και 29 Ιούνη και να πλαισιώσετε τις δράσεις του.
«Σβήστε τους» και «Κατάληψη Πραπόπουλου»

1 comment for “ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 28-29 ΙΟΥΝΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

 1. Μπιλμπο Μπαγκινς
  05/07/2014 at 03:28

  Τα νέα ντοκουμέντα για τη Χρυσή Αυγή/Έκλεισαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και στην Κυπαρισσία

  Τα νέα ντοκουμέντα για τη Χρυσή Αυγή (φωτογραφίες)

  Ο «Ιός» της «Εφημερίδας των Συντακτών» εξηγεί για ποιο λόγο επιμένουν τόσο λυσσαλέα οι χρυσαυγίτες να κρύψουν τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσής τους.

  Προκάλεσαν αίσθηση οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες που δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα η «Εφ.Συν.» με τους ηγέτες της Χρυσής Αυγής να χαιρετούν ναζιστικά και να φέρουν ναζιστικά σύμβολα. Όπως αναφέρει ο «Ιός» της «Εφ.Συν.»:
  Παρά το γεγονός ότι έχουν αποκαλυφθεί πάμπολλα σχετικά τεκμήρια, κάποιοι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που αναρωτιούνται ποια σημασία έχουν όλα αυτά, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα αξία έχουν μόνο οι παράνομες πράξεις, ενώ τα ιδεολογικά πιστεύω των ανθρώπων, όσο αποτρόπαια και αν είναι, εμπίπτουν στη σφαίρα της ιδιωτικότητας και δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο σχολιασμού και δημοσιογραφικής ενασχόλησης.
  Στην ίδια λογική υπάρχουν και ορισμένοι που αισθάνονται υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα των ναζιστών να οργανώνουν και να διαδίδουν την προπαγάνδα τους στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου, αποκόπτοντας την προπαγάνδα αυτή από την άσκηση ωμής βίας.

  Η συγκρότηση μιας φάλαγγας της Χ.Α

  Ο κουστουμαρισμένος Κασιδιάρης δίνει τις οδηγίες σε τάγμα εφόδου των νεοναζί. Σε άλλο στιγμιότυπο, ο Ν. Μιχαλολιάκος εν μέσω μελών του τάγματος εφόδου.
  Νέα ντοκουμέντα για Παππά
  Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον ο Χρήστος Παππάς και η Χρυσή Αυγή μετά τις νέες αποκαλυπτικές φωτογραφίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και προστίθενται στα υπάρχοντα ντοκουμέντα για τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης.
  Τα στοιχεία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του Χρήστου Παππά για «φωτογραφίες 30 χρόνων», σχετικά με τα πιο παλιά ντοκούμεντα . Οι νέες φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι πρόσφατες και απεικονίζουν τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής ντυμένο με την σβάστικα, να φοράει ναζιστικό «φέσι» και να μαθαίνει στα παιδιά του να χαιρετούν ναζιστικά.
  pappas-2.jpg pappas-3.jpg
  Ακόμα και στις ευχετήριες κάρτες του ζεύγους Παππά, υπάρχει η σβάστικα και κάτω από αυτήν το εξής κείμενο: «Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, σας ευχόμαστε ένα υγιές και ισχυρό 2007 (118 Α.Χ.), ένα έτος, το οποίο θα μας φέρει πιο κοντά στον Κόσμο των ονείρων και του αγώνα μας. Λευκό 2007! Χάιλ Χίτλερ».
  pappas-4.jpg
  Η χρονολογία 118 είναι σύμφωνη με το ημερολόγιο που κρατούν οι φανατικοί ναζιστές, δηλαδή από την ημέρα γέννησης του Αδόλφου Χίτλερ (1889). Σε άλλες φωτογραφίες απεικονίζεται η συγκρότηση μιας φάλαγγας της οργάνωσης, υπό τις οδηγίες του Ηλία Κασιδιάρη. Τα μέλη φορούν κράνη και καλύπτουν με κουκούλες τα πρόσωπά τους, ενώ κρατούν κοντάρια και ασπίδες.
  ΠΗΓΗ:http://www.antinazizone.gr/2014/06/blog-post_9690.html#more

  Έκλεισαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και στην Κυπαρισσία

  Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα επίσημα γραφεία της χρυσής αυγής σε ολόκληρη τη χώρα. Τον προηγούμενο μήνα κατέβασαν ρολά στο Νέο Ηράκλειο, τώρα κλείνουν τα γραφεία τους και στην Κυπαρισσία. Αυτές οι ιδιότυπες γιάφκες της εγκληματικής συμμορίας, πανάκριβες βιτρίνες ενός μηχανισμού ναζιστικής επιβολής έχουν μείνει άδειες από μέλη και φίλους εξαιτίας του φόβου που έχει προκαλέσει στους απόγονους του Λεωνίδα το πολύ σοβαρό κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί.

  Από τα γραφεία της Τ.Ο Κυπαρισσίας έφυγε τις τελευταίες ώρες η μεγάλη ταμπέλα, οι σημαίες με τους μαίανδρους, δύο πανό και διάφορα άλλα καραγκιοζιλίκια. Τα παντζούρια είναι κατεβασμένα, το φώτα σβηστά, η πόρτα κλειστή, ακόμα και τις υποτιθέμενες ώρες λειτουργίας δεν υπάρχει ίχνος ζωής στο κτήριο.

  Καθόλου τυχαίο ότι δίπλα στη ΧΡΥΣΗ αυγή είχε ανοίξει ένα κατάστημα ΧΡΥΣΟΥ (μαυραγορίτες δηλαδή) το οποίο έκλεισε τώρα σχεδόν ταυτόχρονα. Χέρι χέρι οι ναζί με τους μαυραγορίτες στην κατοχή, χέρι χέρι και στην κρίση (βεβαίως η κρίση δεν τέλειωσε, απλώς μάζεψαν ήδη ότι χρυσό υπήρχε, επίσης, η απειλή του φασισμού προφανώς δεν εξαλείφθηκε επειδή μια ναζιστική συμμορία αναδιπλώνεται).

  Στον ίδιο χώρο λειτουργούσαν παλαιότερα τα γραφεία κάποιας οργάνωσης «πατρίς», ήταν τότε που η χρυσή αυγή ντρεπόταν να λέει δημόσια το όνομά της. Τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Κυπαρισσία άνοιξαν πριν 2 χρόνια με τους καλύτερους οιωνούς. Ήταν τη μέρα του μνημοσύνου για την πηγάδα του Μελιγαλά και τα χρυσαυγίτικα πουλμαν έκαναν μια δεύτερη στάση στην γειτονική επαρχιακή πόλη δημιουργώντας ένα αίσθημα μαζικότητας αφού οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας τους γύρισαν τη πλάτη. Η εξουσία όμως έσπευσε να τους καλωσορίσει: ο μητροπολίτης έστειλε τον πρώτο ιερέα του να ευλογήσει τα γραφεία και οι τοπικοί δημοσιογράφοι είχαν εκστασιαστεί από τους Παναγιώταρους. Το κυριότερο, 3 από τους 6 αντιδημάρχους ήταν εκεί (Παναγιώτης Τσίγγανος, Γιάννης Φλιντίσης, και Γιάννης Μερκούρης). Εκλεγμένοι στο δήμο με τη νέα δημοκρατία η οποία παρακολουθούσε αμήχανα τα στελέχη της να φλερτάρουν δημόσια με τους νεοναζί. Τέλος εκεί ήταν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα έκαναν τα πάντα για τη θεσουλα τους καθώς και απόγονοι των συνεργατών των Γερμανών. Σαν μέρος της φιέστας στο κέντρο της πόλης οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το τοπικό πανηγύρι για να διώξουν τους μετανάστες. Και κάπου εκεί όλα πήγαν στραβά… Ηταν οι μετανάστες αυτοί που κυνήγησαν τους χρυσαυγίτες μέσα στη πόλη, ένα ρεζιλίκι από το οποίο δεν συνήλθαν ποτέ οι χρυσαυγίτες. Ακόμα και σήμερα είναι περίγελος στα τοπικά καφενεία.

  Οι νεοναζί δεν ξεκουμπίζονται μόνοι τους, ούτε αρκεί ο κρατικός αντιφασισμός με τις παλινδρομήσεις του για να τους σταματήσει. Ενα κίνημα δρα εναντίον τους και μπορεί η Μεσσηνία να θεωρείται προπύργιο της ακροδεξιάς αλλά οι φωνές που αντιστέκονται είναι παντού. Μη ξεχνάμε ότι αρχή του τέλους για τη χρυσή αυγή, και μια κορυφαία στιγμή της αντιφασιστικής ενότητας ήταν η μαζική αντίδραση που ματαίωσε το φεστιβάλ της χρυσής αυγής στη γειτονική Καλαμάτα πριν έναν χρόνο.

  ΠΗΓΗ:http://www.antinazizone.gr/2014/07/blog-post.html#more

  https://athens.indymedia.org/post/1527679/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *