ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ VODAFONE/VICTUS ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΕ VODAFONE ΚΑΙ VICTUS / ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ την Τρίτη 8 Ιουλίου στις 6:00μμ στο PressRoom Χαλανδρίου

Συνάδελφοι,
Με μια εκβιαστική ανακοίνωση που υπογράφει η Διευθύντρια Προσωπικού της Vodafone και στάλθηκε εχθές σε όλους τους συναδέλφους, η Διοίκηση επιβεβαίωσε όλα αυτά για τα οποία σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Δηλαδή για την διακοπή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με πλήρη ευθύνη και πρωτοβουλία της Διοίκησης, με την απίθανη δικαιολογία ότι «δεν μπορούν να υπογράψουν νέα ΕΣΣΕ με το Σωματείο μας, επειδή αυτό οργανώνει και εκπροσωπεί πια και τους συναδέλφους μας από την εταιρεία Victus».
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της Διοίκησης είναι γεμάτη ανακρίβειες και ψέματα. Διαστρεβλώνει τους Νόμους και εν τέλει την ίδια την πραγματικότητα.
Η Διοίκηση δια στόματος της Διευθύντριας Προσωπικού:
è     Προσπαθεί να παραπλανήσει για την δήθεν «είσοδο εργαζομένων και άλλων επιχειρήσεων εκτός της Vodafone» στο Σωματείο μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την νόμιμη διεύρυνση του Σωματείου μας, ώστε να καλύπτει και τους συναδέλφους μας στην νεοσύστατη εταιρία Victus. Εταιρεία στην οποία η Vodafone μετέχει κατά 50%, που συστήθηκε αποκλειστικά για να παρέχει υπηρεσίες στη Vodafone, με το μισό προσωπικό της να είναι τεχνικοί εργαζόμενοι προερχόμενοι από τη Vodafone, που μεταφέρθηκαν με ένα email(!) στη νέα εταιρεία παρά την θέλησή τους και με μια αυθαίρετη και αμφιβόλου νομιμότητας ερμηνεία ενός γενικόλογου και αφηρημένου Προεδρικού Διατάγματος του 2002!
è     Υψώνει τον εαυτό της στη θέση του νομοθέτη και ερμηνευτή των νόμων, για να «νομοθετήσει» μια φανταστική δήθεν «έλλειψη νομιμοποίησης» του Σωματείου μας για την υπογραφή ΕΣΣΕ. Προφανώς η Διοίκηση θεωρεί τον εαυτό της πάνω από τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου, που αναγνωρίζουν πλήρως και ρητά την σχετική τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου μας, επιτρέποντάς του να «διαφυλάττει τα συμφέροντα όλων των εργαζόμενων της εταιρείας, και των επιχειρήσεων στις οποίες η εταιρεία συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο και της παρέχουν υπηρεσίες» (βλ. Victus). Βέβαια, η Διοίκηση δεν κάνει τον κόπο να μας διευκρινίσει ποιος είναι αυτός ο «Νόμος» κατά τον οποίο το Σωματείο μας, το μοναδικό Σωματείο που υπάρχει στην Vodafone, δεν νομιμοποιείται να συνάψει ΕΣΣΕ. Πολύ απλά, όλα τα παρουσιάζει όπως η ίδια τα θέλει να είναι, κομμένα και ραμμένα σε ό,τι τη συμφέρει.
è     «Προτρέπει» τους εργαζόμενους να «αποκαταστήσουν την νομιμοποίηση του επιχειρησιακού σωματείου», προφανώς αφαιρώντας την τροποποίηση του καταστατικού, διαιρώντας τους εργαζόμενους σε Vodafone και Victus. Mε άλλα λόγια, υποδεικνύει τον «επιτρεπόμενο» και «ανεκτό» κατά την Διοίκηση τρόπο συνδικαλισμού, στην πραγματικότητα έναν συνδικαλισμό αδύναμο και ακίνδυνο, πειθήνιο όργανο των ορέξεών τους για μεγιστοποίηση των κερδών τους και κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Με αυτό τον τρόπο προχωρά σε ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση στη συνδικαλιστική ελευθερία και δράση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διοίκηση της Vodafone προσπαθεί να δώσει δήθεν «νομικό κάλυμμα» στις αντεργατικές επιδιώξεις της. Θυμίζουμε ότι όταν για πρώτη φορά το 2009 το Σωματείο μας διεκδίκησε την υπογραφή ΕΣΣΕ, η Διοίκηση κατέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Σωματείου μας αμφισβητώντας την αντιπροσωπευτικότητά του για να συνάπτει ΕΣΣΕ, εφευρίσκοντας και τότε μια τελείως αβάσιμη επιχειρηματολογία που αποκρούστηκε ηχηρά από το δικαστήριο. Σήμερα πάλι εφευρίσκει ένα φανταστικό δήθεν νομικό «πρόβλημα», για να συγκαλύψει την εχθρότητά της απέναντι στην τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου μας. Γιατί η συνδικαλιστική ενότητα των εργαζομένων σε Vodafone και Victus, εμποδίζει την Διοίκηση να πετύχει τους στόχους της: Να πετάξει τους τεχνικούς της Victus έξω από το Σωματείο μας σήμερα, για να μπορεί να ξεφορτωθεί με τον ίδιο τρόπο οποιοδήποτε άλλο τμήμα αύριο με μαζικό outsourcing.  Να αποδυναμώσει συνολικά το Σωματείο, ώστε εν τέλει να καταργήσει την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην πράξη τόσο στη Vodafone όσο και στη Victus. Να επιβάλει παντού ατομικές συμβάσεις των 500 ευρώ και να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς να υπάρχει πλέον τίποτα εξασφαλισμένο από τον μισθό μέχρι και το διάλειμμα μας.
Συνάδελφοι,
Στην ίδια ανακοίνωση η Διοίκηση της Vodafone «δεσμεύεται» για την διατήρηση των καταβαλλομένων μισθών όλων των κατηγοριών και κλιμακίων καθώς και της οικειοθελούς παροχής στους εργαζόμενους. Την ίδια δέσμευση διατύπωσε γραπτώς πριν λίγες μέρες και η Διοίκηση της Victus προς όλους τους συναδέλφους που μεταφέρθηκαν από τη Vodafone στη Victus. Αυτές οι γραπτές δεσμεύσεις για συνέχιση εφαρμογής των όρων και των ρυθμίσεων της ΕΣΣΕ, δεν αποτελούν «οικειοθελή πράξη» των Διοικήσεων, όπως αυτές επιχειρούν να τις παρουσιάσουν. Είναι το αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε το Σωματείο μας προς τις Διοικήσεις με τις περιοδείες, με τις Παραστάσεις Διαμαρτυρίας, με την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση της ενιαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης, της μιας και ενιαίας συλλογικής σύμβασης για τους συναδέλφους στη Vodafone και για τους τεχνικούς που μεταφέρθηκαν στη Victus.
Ωστόσο, ούτε η Διοίκηση της Vodafone ούτε η Διοίκηση της Victus δεν διευκρινίζουν το διάστημα για το οποίο θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους όρους της ΕΣΣΕ, στο ύψος και την μορφή που αυτές ισχύουν σήμερα, ενώ δεν παραλείπουν να απειλούν με κατάργηση των όρων της ΕΣΣΕ «ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες». Επομένως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανανέωση/υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης σε Vodafone και Victus, που είναι η μόνη πραγματική διασφάλιση των αξιοπρεπών μισθών και συνθηκών εργασίας.
Αυτή την μάχη όμως θα συνεχίσουμε να την δίνουμε με τους δικούς μας όρους και προϋποθέσεις. Για εμάς τους εργαζόμενους είναι ξεκάθαρο ότι η Διοίκηση της Vodafone επινοεί ένα φανταστικό «πρόβλημα» γύρω από την τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου μας. Δεν είναι ότι «δεν μπορεί», είναι ότι «ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ» να υπογράψει νέα Συλλογική Σύμβαση με το Σωματείο μας, γιατί θέλει να ΔΙΑΛΥΣΕΙ οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια.
Οι εργαζόμενοι στη Vodafone και στη Victus έχουμε αποφασίσει να διατηρήσουμε την ενιαία συνδικαλιστική μας οργάνωση και εκπροσώπηση και να παλέψουμε για μια ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους στη Vodafone όσο και γι αυτούς που μεταφέρθηκαν στη Victus. Γιατί το συμφέρον μας ως εργαζόμενοι βρίσκεται σε αυτή την ενότητα. Και δεν προτιθέμεθα να θυσιάσουμε τα συμφέροντά μας, την ενότητά μας, ούτε να υποκύψουμε στους εργοδοτικούς εκβιασμούς.
Με αυτό το σκεπτικό καλούμε για μια ακόμη φορά τις Διοικήσεις της Vodafone και της Victus να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους στη Vodafone όσο και γι αυτούς που μεταφέρθηκαν στη Victus.
Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *