εργασιακό δελτίο #18 από το omnia sunt communia

redblack smallΜε σύνθημα: «χωρίς σωματεία, χωρίς δικαιώματα, ως πότε;» έγινε μια ακόμη παρέμβαση σε ομίλους διαδικτυακών μέσων από τη Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα έγινε παρέμβαση στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ιδιοκτησίας των: Χατζηνικολάου, Στάη, Ευαγγελάτου και Κοπελούζου. Κύριο μήνυμα προς τους εργαζόμενους στα ενημερωτικά σάιτ ήταν, πως η αυτοοργάνωση των εργαζομένων είναι μονόδρομος σαν απάντηση στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

 

redblack smallΚυλιόμενες 48ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ». Η αστική δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της κρίνοντας παράνομη και καταχρηστική την απεργία. Και φυσικά η κυβέρνηση, σε σύμπνοια με τις εργοδοτικές οργανώσεις που μιλάνε για άλλη μια φορά για κέρδη και ζημίες από ένα ενδεχόμενο μπλακ-άουτ, προχωρά και επίσημα σε επίταξη των συνδικαλιστών και των εγκαταστάσεων της ΓΕΝΟΠ, καλύπτοντας τα κέρδη του κεφαλαίου και το ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών, πίσω από το προκάλυμα του του δημόσιου συμφέροντος. Ήδη, έχουν αρχίσει να τυπώνονται τα φύλλα πορείας, ενώ την Κυριακή 6/7 το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ θα συνεδριάσει, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του για την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων.

 

redblack smallΜάθημα αλληλεγγύης από τις απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ. Στην Πάτρα, βρέθηκαν την Παρασκευή οι απολυμένες καθαρίστριες, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία των μεταναστών της Μανωλάδας. Η συγκέντρωση, διοργανώθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της οδού Γούναρη στην Πάτρα, καθώς, μέσα στο κτίριο συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης με την αιματηρή επίθεση των επιστατών στους μετανάστες εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

 

redblack smallΗ δίκη του Βαγγελάτου και των μπράβων του, συνεχίστηκε με την καταγγελία για ξυλοδαρμό, ενός μετανάστη – βασικού μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση των πυροβολισμών κατά εργατών γης, που ζητούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών, αλλά και οι απειλές πολλών άλλων από επιστάτες – μπράβους της Μανωλάδας, καταδεικνύοντας τον λυσσαλέο αγώνα που δίνουν τα συμφέροντα των μεγαλοτσιφλικάδων ενάντια σε όσους τολμούν να αντισταθούν.

 

redblack smallΣυγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργάτες Γης της Ν.Μανωλάδα την Πέμπτη 3 Ιούλη, 9πμ, στα δικαστήρια Πάτρας, πραγματοποιήθηκε από μετανάστες εργάτες γης και αλληλέγγυους-αλληλέγγυες. Με ανακοίνωση της η Ένωση Μεταναστών Εργατών Νέας Μανωλάδας, καταγγέλλει το κλίμα τρομοκρατίας τόσο κατά το επίδικο διάστημα όσο και κατά την διάρκεια της εν’ εξελίξει δίκης.

 

redblack smallΑπεργία εργατών γης στην Σκάλα Λακωνίας για αξιοπρέπεια. Με απεργία στα χωράφια και τα συσκευαστήρια απάντησαν στις 4/7/2014, 800 περίπου Πακιστανοί εργάτες γης στις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας στη Σκάλα Λακωνίας, οι οποίες πραγματοποιούνται πάντα την ημέρα πληρωμής. Μήπως η Αστυνομία προστατεύει τα συμφέροντα των μεγαλοτσιφλικάδων;

 

redblack smallΚαταγγελία τρομοκρατικής – εκδικητικής απόλυσης γιατρού, από την εργοδοσία της «Ευρωκλινικής». Το Σωματείο Εργαζομένων Ιατρών Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας (ΣΕΙΙΝΑΠ), καταγγέλλει την τρομοκρατική εκδικητική απόλυση γιατρού από την εργοδοσία της «Ευρωκλινικής», γιατί συμμετείχε στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις για υπογραφή ΣΣΕ στο ύψος του 2009. Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την «Ευρωκλινική», έκαναν την Τετάρτη σωματεία εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, εργαζόμενοι του κλάδου, και το σωματείο μισθωτών γιατρών.

 

redblack smallΩς άδικη και καταχρηστική καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών την απόλυση εργαζόμενου, από την εργοδοσία της Ιερωνυμάκης ΙΝΟΧ ΑΒΕΕ, και ζητά την ανάκληση της. Ο εργαζόμενος, ο οποίος είναι συνδικαλιστής, αρνήθηκε την πρόταση της εργοδοσίας για μείωση των αποδοχών του κατά 20%, και δεν αποδέχθηκε στη συνέχεια τη «συναινετική-οικειοθελή» αποχώρησή του από την επιχείρηση, ενώ σαν μέλος κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Θήβας, είχε δώσει μάχες ώστε να μην περάσουν οι συνεχείς περικοπές μισθών στην επιχείρηση που εργαζόταν. Την απόλυση του μεταλλεργάτη – συνδικαλιστή, καταγγέλλει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας απαιτώντας την ανάκλησή της.

 

redblack smallΜε σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο εργάτης στην ΑΓΕΤ Βόλου, από φωτιά που προκλήθηκε λόγω διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος σε ηλεκτρολογικό πίνακα. Ο 53χρόνος ηλεκτρολόγος στην προσπάθειά του το πρωί της Τετάρτης, να ασφαλίσει ένα μηχάνημα στις εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έγινε διαρροή και στη συνέχεια έκρηξη σε διπλανό μηχάνημα, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τα ρούχα του. Πρόκειται για μία ακόμα ξεκάθαρη απόπειρα εργοδοτικής δολοφονίας καθώς τον τελευταίο καιρό, λόγω της πολιτικής περιορισμού των εξόδων και του προσωπικού που ακολουθεί η εταιρεία, δεν γίνονται κανονικά οι συντηρήσεις στον υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος και στα μηχανήματα.

 

redblack smallΗ ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα επανεξετάσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ είναι «μια μικρή νίκη» αλλά όχι η «πλήρης λύση», δηλώνει ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΥΑΘ και μέλος του συντονιστικού πολιτών και φορέων «Sosτε το νερό».

 

redblack smallΤις διοικήσεις των εταιρειών «Wind», «Vodafone» και της νέας εταιρείας για την κοινή διαχείριση του δικτύου τους «Victus», για την εκβιαστική στάση τους στο θέμα της υπογραφής ΣΣΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωση του το σωματείο εργαζομένων στην ΠΑΝΑΦΟΝ και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην γενική συνέλευση την Τρίτη 8 Ιουλίου στις 6:00μμ στο PressRoom Χαλανδρίου.

 

redblack smallΤο σωματείο εργαζομένων στο Δρομοκαϊτειο καταγγέλλει τις ακραίες συνθήκες εκμετάλλευσης που επικρατούν στις εταιρείες υπηρεσιών καθαριότητας και εστίασης. Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εκβιασμοί, υφαρπαγές υπογραφών εργαζομένων για χρήματα που δεν λαμβάνουν, απειλές, τρομοκρατία. Στο Δρομοκαϊτειο,η εταιρεία «Παπαχριστόπουλος και ΣΙΑ ΟΕ» αφήνει για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους και η εταιρεία JCB, με σωρεία καταγγελιών εις βάρος της, συνεχίζει ,παρά τις καταγγελίες του σωματείου, να εκφοβίζει εργαζόμενους, ανενόχλητη, επικαλούμενη «πλάτες» και πατώντας πάνω σε σώματα.

 

redblack smallΣε καταγγελία προχώρησε η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων για τις εκδικητικές τακτικές του Σωματείου «Αύρα» στο Αίγιο, κάνοντας λόγο, για εκδικητική και μεθοδευμένη προσπάθεια προς όσους δεν “συμμορφώνονται” με τις αποφάσεις του φιλεργοδοτικού σωματείου.

 

redblack smallΚαι νέες απολύσεις στη «Forthnet» Την καταδίκη των νέων απολύσεων που έγιναν την Δευτέρα 30 Ιούνη στη «Forthnet» για να προσληφθούν εργαζόμενοι με μισθούς πείνας και πετσοκομμένα δικαιώματα, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Forthnet – Netmed.

 

redblack smallΤην ανάκληση της απόλυσης μεταλλεργάτη – συνδικαλιστή απαιτεί το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας, τονίζοντας πως η απόλυση έγινε καθαρά για συνδικαλιστικούς λόγους, επειδή δεν υπέκυψε στις πιέσεις που του ασκήθηκαν επί 2,5 χρόνια, προκειμένου να υπογράψει ατομική σύμβαση με μείωση μισθών και διεκδικούσε τα εργατικά του δικαιώματα, ενώ καλούσε τους συναδέρφους του να πράξουν το ίδιο.

 

redblack smallΝέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών αν η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του νόμου για τις λαϊκές αγορές. Ειδικότερα, αντιτίθενται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει νόμο που διαλύει τους αυτοαπασχολούμενους και μικροπαραγωγούς των Λαϊκών Αγορών.

 

redblack smallΠαρέμβαση στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου οργάνωσε η Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης και Πειραιά, το Σάββατο 5/7, στο χώρο όπου έλαβαν χώρα οι εργασίες του Συμβουλίου. Οι λογιστές κινητοποιούνται ενάντια στην επαναφορά των εξετάσεων.

 

redblack smallΑπόφαση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την εβδομάδα που διανύουμε έλαβαν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου απαιτώντας την υπογραφή ΣΣΕ.Η απεργία θα ξεκινήσει από την Τρίτη 8 Ιούλη.

 

redblack smallΣε άλλες δέκα απολύσεις προχώρησε πρόσφατα η φαρμακευτική εταιρεία «GLAXO SMITH KLINE» σε μία προσπάθεια μείωσης του λεγόμενου, εργατικού «κόστους», προκειμένου να διατηρήσει την κερδοφορία της.  Σημειωτέον ότι, η διοίκηση της εταιρείας προανήγγειλε προσλήψεις νέων εργαζομένων στην θέση των απολυθέντων οι οποίοι θα εργάζονται με χαμηλότερους μισθούς. Η μείωση του προσωπικού στην «GLAXO» μέχρι στιγμής έχει φτάσει στο 25%.

 

redblack smallΤην Πέμπτη 3 Ιούλη απέργησαν οι εργαζόμενοι στις Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής. Την ίδια μέρα έκαναν συγκέντρωση στη Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας . Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα -τα οφειλόμενα φθάνουν από 7 έως 12 μήνες – αλλά και ενάντια στην υποβάθμιση των δομών και την επιβολή τροφείων στους γονείς.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα».

 

redblack smallΣε 11 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 11.300 Ευρώ πρόστιμο, καταδικάστηκε ο εργοδότης Παναγιώτης Πήλιουρας για παράβαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) εις βάρος των απολυμένων από την αλυσίδα φροντιστηρίων “Ένεκα Παιδείας”. Η εργοδοσία αρνείται να καταβάλει δεδουλευμένα 69.000 Ευρώ στους εργαζόμενους που υπερασπίστηκαν τη ΣΣΕ. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει 3 παραρτήματά της, προκειμένου να μην καταβάλει 1.000.000 Ευρώ οφειλόμενα στο ΙΚΑ και 160.000 Ευρώ στην Εφορία, αλλά και να στείλει στην ανεργία τους εργαζομένους που υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπειά τους.

 

redblack smallΣυγκλονιστικά τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στο 26,8% του ενεργού πληθυσμού -περίπου στα 1.275.000 άτομα- διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτη, από 26,9% το Φλεβάρη, σύμφωνα με τη Eurostat. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρώτη σε ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, με δεύτερη την Ισπανία.

 

redblack smallΕπιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, μία νέα κατηγορία εργαζομένων, τους «αόρατους», οι οποίοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, δημιούργησαν στη χώρα μας η κρίση και η έκρηξη της ανεργίας. Πρόκειται για όσους εργάζονται σε καθεστώς μαύρης (αδήλωτης) εργασίας, ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία καθώς και με πλήρες ωράριο, που δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι.

 

redblack smallΚάλεσμα σε συνάντηση – συζήτηση, απευθύνουν οι εργαζόμενοι/ες στο εμπόριο για τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 13/7 στις 19.00 στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ (Λόντου 6, Εξάρχεια).

 

redblack smallΑνεστάλη την 1/7 η μαζική πανελλαδική απεργία πείνας των κρατουμένων. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν οι κινητοποιήσεις και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τη λειτουργία του ελληνικού Γκουαντάναμο ούτε στο Δομοκό ούτε πουθενά.

Τη Δευτέρα 7/7, ημέρα κατάθεσης του ν/σ για τις φυλακές τύπου Γ στη Βουλή, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, στις 18.00

 

redblack smallΧωρίς συντάξεις και ασφάλιση οι 76 απολυμένοι της «Fanco»-πρώην ΤΡΙΚΟΛΑΝ-οι οποίοι εκβιάζονται να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα της επιδότησης που έχουν εισπράξει από τον ΟΑΕΔ. και απειλούνται από το ΙΚΑ με ακύρωση της ασφάλισής τους. Πριν 20 μέρες, το ΙΚΑ Νάουσας ειδοποίησε ατομικά τους απολυμένους που το 2004, όταν είχε κλείσει το εργοστάσιο και είχαν ενταχτεί σε ειδικό πρόγραμμα ανεργίας, πως προχωρά η διαδικασία ακύρωσης της ασφάλισης. Αυτό σημαίνει πως, χάνονται κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δεν θα δικαιούνται συνταξιοδότηση, θα ανασταλεί η απόδοση συντάξεων για τις οποίες δικαιώθηκαν, θα ζητηθούν πίσω ποσά ή θα μειωθούν συντάξεις σε όσους έκαναν χρήση ασφάλισης στον παραπάνω χρόνο.

 

redblack smallΏρες αγωνίας για τους 600 εργαζόμενους στα 42 καταστήματα της αλυσίδας σούπερ – μάρκετ «Λάρισα». Οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν θα έχουν αύριο εργασία, καθώς οι ιδιοκτήτες – μέτοχοι της αλυσίδας, διαπραγματεύονται την πώλησή της σε μεγάλη εταιρεία του χώρου, και δεν φροντίζουν για την προμήθεια προϊόντων, ούτε για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα, τα καταστήματα μένουν με άδεια ράφια, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και το ένα μετά από το άλλο κλείνουν.

 

redblack smallΗ Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων της σε Ορεστιάδα και Σέρρες.  Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι, καθώς αντιμετωπίζουν το οριστικό κλείσιμο των εργοστασίων, μετά από την απαξίωσή τους από τις κρατικές πολιτικές και τις ποσοστώσεις της Ε.Ε.

 

redblack smallΜε αφορμή τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, τετράωρη στάση εργασίαςσε έργα ανασκαφής, στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης, τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Ιούλη, προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

 

redblack smallΚινητοποιήσεις την εβδομάδα που μας πέρασε στη Θεσσαλονίκη για την υπεράσπιση του αυτοδιαχειριζόμενου χαρακτήρα της ΒΙΟΜΕ, εν μέσω της δικαστικής διαμάχης που ξέσπασε μετά την προσπάθεια της πρώην διοίκησης να επιστρέψει στην επιχείρηση. Στόχος της επιστροφής της πρώην διοίκησης της ΒΙΟΜΕ, είναι να οδηγήσει σε πτώχευση την επιχείρηση για να αποφύγει τα χρέη προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ και το Δημόσιο και να εκκενώσει το εργοστάσιο. Δείτε θεματική εκπομπή για το εγχείρημα εδώ.

 

redblack smallΖήτησε μέτρα ασφαλείας και απολύθηκε…Ο λόγος για εργατοτεχνίτη στην πολυεθνική εταιρεία «OTIS – ΒΕΡΕΜΗΣ», η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της συντήρησης – εγκατάστασης και επισκευής ανελκυστήρων, και προέβη στην παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζομένου. Σύμφωνα με καταγγελία του κλαδικού σωματείου ηλεκτροτεχνιτών, η πολυεθνική απέλυσε τον εργαζόμενο μετά από την διεκδίκησή του για την εφαρμογή του Κανονισμού Ασφαλείας και χρήσης του ανελκυστήρα, που προϋποθέτει ότι «οποιαδήποτε εργασία – συντήρηση πρέπει να γίνεται από δύο τεχνικούς», κάτι που επανειλημμένως η εταιρεία αγνοούσε και τον εξανάγκαζε να εργάζεται μόνος του.

 

redblack smallΤέλος, την απαγόρευση της δράσης του προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου «ΦΟ(βος) ΡΑ(τσισμός) STOP» ζήτησε με ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Παιδείας και Πολιτισμού, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου καταδικάζουν την ενέργεια.

ακούστε η κατεβάστε εδώ το το εργασιακό δελτίο (#18)

[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά απο τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *