Ανταπόκριση από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του ελ. Δημοσίου κατά των απολυμένων της ΕΡΑ Ηρακλείου

ert_iraklioΤη δική της εκδοχή περί δικαίου προσπαθεί να επιβάλλει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, όταν οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν πανηγυρικά αγώνες εργαζομένους δεν είναι υπέρ της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες -αν και δικαιώθηκαν από τη σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών- συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά οι αρμόδιοι φορείς και να εφαρμόζουν νόμους κατά το δοκούν!
Παρόμοια περίπτωση στον κλάδο των ΜΜΕ είναι αυτή των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΑ Ηρακλείου και του τηλεοπτικού σταθμού Κρήτης, οι οποίοι δικαιώθηκαν πανηγυρικά τον περασμένο Μάιο από το Μονομελές Δικαστήριο της πόλης, που ακύρωσε την απόλυσή τους. Επειδή όμως το ελληνικό δημόσιο επικαλείται την «καραμέλα» της νομιμότητας και της εφαρμογής του Συντάγματος, όποτε αυτή εναρμονίζεται με τα συμφέροντά του, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά των εργαζομένων, ζητώντας το «πάγωμα» της καταβολής μισθών υπερημερίας που επιδικάστηκαν. Σήμερα (Παρασκευή, 11/07/2014) εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ η δικαιοσύνη αναμένεται να αποφανθεί τις προσεχείς εβδομάδες.
Σαν να μην έφτανε λοιπόν το γεγονός ότι εν μία νυκτί και ελαφρά την καρδία η κυβέρνηση αποφάσισε να πετάξει στο δρόμο συνολικά τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, την οποία «έντυσε» με μαύρο, έχει το θράσος να επικαλείται… τη δημοσιονομική λιτότητα για να μην καταβάλλει άμεσα (όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση του δικαστηρίου) στους εργαζόμενους του Ηρακλείου εν προκειμένω τα χρήματα που τους αναλογούν! Βέβαια, αυτή τη λιτότητα δε την επικαλέστηκε, όταν μετά το «μαύρο» της ΕΡΤ δημιούργησε τη ΔΤ και στη συνέχεια τη ΝΕΡΙΤ με πρόχειρους διαγωνισμούς δαπάνης…
Η ένδεια των επιχειρημάτων όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς το ελληνικό δημόσιο επικαλείται… περιουσιακή βλάβη που θα υποστεί σε περίπτωση που τελικώς δικαιωθεί! Τι σημαίνει αυτό; Ότι παρακάμπτοντας τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους, αρνείται να τους καταβάλλει τα ποσά, καθώς μελλοντικά… ίσως και να κερδίσει την υπόθεση και να μην μπορεί να «αρπάξει» τα λεφτά από τους εργαζόμενους, τους οποίους άφησε στον δρόμο!
Η πλευρά των εργαζομένων πάντως τόνισε ότι λόγω της ξαφνικής απόλυσής τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ έχει πάψει (καθώς έχει περάσει ένας χρόνος) και η μηνιαία καταβολή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ. Υπέρ των πρώην εργαζομένων παρενεέβησαν στο δικαστήριο οι δικηγοροι της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΠΗΝ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, καθώς και του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Ακόμη, ως μάρτυρας από την πλευρά των απολυμένων της ΕΡΤ Ηρακλείου, κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Στα δικαστήρια από τις δημοσιογραφικές ενώσεις παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, ΚυριάκοςΚορτέσης, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας και από από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο Γιώργος Γιουκάκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της απόφασης έξω από το Πρωτοδικείο παρευρέθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων, καθώς και δημοσιογράφοι και τεχνικοί από το ertopen.gr, το οποίο εξέπεμψε ζωντανό πρόγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *