εργασιακό δελτίο #19 από το omnia sunt communia

redblack smallΠαρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3/7 για την απόλυση διανομέα στην “PizzaFan” στον Βόλο. Αφορμή η έλλειψη σχέσεων …χημείας -δηλαδή υποταγής- του εργαζόμενου με την εργοδοσία. Αντίθετα, σχέσεις…στοργής φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ εργοδοσίας και των δυνάμεων καταστολής, που έσπευσαν στο σημείο της παρέμβασης για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των αφεντικών. Οι αλληλέγγυοι-ες διεκδικούν την επαναπρόσληψη του εργαζομένου.

 

redblack smallΚαταγγελία του Συλλόγου μεταφραστών διορθωτών (ΣΜΕΔ) για το καθεστώς απλήρωτης εργασίας στην “ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ”. Ο εργοδότης Σπίνουλας μετά το κλείσιμο της εκδοτικής εταιρείας “4Π”που άφησε απλήρωτο το μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικών και εξωτερικών εργαζόμενων της εταιρείας, δημιούργησε την “ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ”, στην οποία συνεχίζει να αφήνει απλήρωτους εξωτερικούς “συνεργάτες” μεταφραστές και επιμελητές .Το success story “υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης” του Σπίνουλα, βασίζεται πάνω στην εκμετάλλευση του καθημερινού μόχθου των εργαζομένων.

 

redblack smallΈνταση την Πέμπτη στο ΥπΟικ με ξύλο και σύλληψη καθαρίστριας. Με τις γελοίες και συνάμα ανυπόστατες κατηγορίες της εξύβρισης, αντίστασης κατά της αρχής και σωματική βλάβη σε αστυνομικό, προσήχθησαν 20 καθαρίστριες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και η μία από αυτές, της καρδιοπαθούς Βάσως Γκόβα μετατράπηκε σε σύλληψη. Τελικά με ασθενοφόρο η Βάσω Γκόβα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Ελπις, καθώς ένοιωθε δυσφορία και έντονο πόνο.

 

redblack smallΝέα Μανωλάδα στην Σκάλα Λακωνίας. Αντί για μισθό οι μετανάστες, δέχονταν συλλήψεις. Συγκεκριμένα ρατσιστική βία, αυθαιρεσία και όχι μόνο, από την αστυνομία αλλά και από τη δημοτική αρχή, κατήγγειλαν οι εργάτες γης της Σκάλας Λακωνίας, δίνοντας την εικόνα ότι η Μανωλάδα Ηλείας δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Οι εργάτες έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας από την 3η Ιουλίου, καθώς διαμαρτύρονται γιατί κάθε Παρασκευή αντί να πληρωθούν για την εβδομάδα εργασίας, έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία που τους συλλαμβάνει.

 

redblack smallΠαρέμβαση με μικροφωνική ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας. Η παρέμβαση έγινε από το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, στην Ερμού. Επιπλέον, την Κυριακή 13 Ιούλη, διοργανώθηκε, επίσης από το Συντονιστικό, απεργία στο εμπόριο με απεργιακή συγκέντρωση στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

 

redblack smallΝίκησαν οι καθαρίστριες στο Δρομοκαΐτειο. Έκπτωτη κρίθηκε η σύμβαση με την εταιρεία JCB, που τις είχε απειλήσει ότι «θα πάθουν ό,τι και η Κούνεβα».Πρόκειται για μία σημαντική νίκη, καθώς οι καθαρίστριες μαζί με το σωματείο εργαζόμενων στο Δρομοκαΐτειο, μπόρεσαν να σπάσουν το καθεστώς φόβου και τρόμου που προσπαθούσε να επιβάλει η συγκεκριμένη εταιρεία φύλαξης και καθαριότητας.

 

redblack smallΣε τρεις μήνες η απόφαση για τη ΒΙΟΜΕ, ύστερα από προσφυγή της προηγούμενης εργοδοσίας που ζητά να μπει προσωρινή διοίκηση αποτελούμενη από στελέχη της ιδίας, που επί της ουσίας εγκατέλειψε τον Μάιο του 2011, οριστικά το εργοστάσιο, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους επί πολλούς μήνες. Στόχος της εργοδοσίας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους και την πρωτοβουλία αλληλεγγύης είναι η πτώχευση της ΒΙΟΜΕ, η αποφυγή των τεράστιων χρεών της προς το Δημόσιο, το ΙΚΑ, την ΔΕΗ και κυρίως η απόλυση των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση και η εκκένωση του εργοστασίου.

 

redblack smallΆλλη μια εργατική δολοφονία το πρωί της Τρίτης, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων στα Οινοφυτα. Ο 26χρονος εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα στο λαιμό από μηχάνημα κοπής καλωδίων και πέθανε ακαριαία.

 

redblack smallΝέο εργατικό ατύχημα, όμως, σημειώθηκε και στον οδικό άξονα της Ιονίου στην περιοχή της Στάνου Αμφιλοχίας. Εργαζόμενος χειριστής που δούλευε σε εργολάβο, είχε σοβαρό τραυματισμό κατά την ώρα της εργασίας του.

 

redblack smallΈνα τρίτο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο Αλιβέρι. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τραυματίστηκε την Παρασκευή το πρωί, 40χρονος ναυτικός στο φορτηγό «ΤΖΟΑΝΝΑ VI».Η απληστία των αφεντικών για κέρδη συχνά παρακάμπτει τα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να γίνονται σοβαρά εργατικά ατυχήματα, που σε μερικές περιπτώσεις στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές.

 

redblack smallΛουκέτο…διαμαρτυρίας για τη διάλυση του πανεπιστημίου, έβαλε από την Δευτέρα έως την Παρασκευή, η Ιατρική Σχολή Αθηνών, με τους εργαζόμενους να προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά των απολύσεων και της διαθεσιμότητας.

 

redblack smallΓια …τα μάτια του κόσμου, 24ωρη απεργία κήρυξε την Τετάρτη 9/7 η γραφειοκρατική ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην αξιολόγηση, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να αναγνωριστεί η απεργία – αποχή διαρκείας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, παράνομη και καταχρηστική. Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση έγινε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή της κυβέρνησης. Τις επόμενες μέρες, ίσως και τη Δευτέρα, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου για την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, κατά της οποίας προσέφυγε η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε μία νέα προσπάθεια αυταρχισμού και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων.

 

redblack smallΣε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων για το ίδιο θέμα και τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Άγιος Σάββας, Αγλαΐα Κυριακού, Θεαγένειο και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Εν’ τω μεταξύ, ματαίωσαν προς το παρόν την διαδικασία της «αξιολόγησης», οι εργαζόμενοι στο ΚΑΤ. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι, η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός δεν θα περάσει, και πως ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά.

 

redblack smallΣυνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι στο πανεπιστήμιο Πάτρας. Διήμερη κατάληψη την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου της Πάτρας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του κλάδου, που εναντιώνεται στην απόλυση εργαζομένων.

 

redblack smallΑνοιχτά 52 Κυριακές το χρόνο τα εμπορικά καταστήματα, καθώς μεγαλέμποροι και κυβέρνηση, προχωρούν στην οριστική κατάργηση της αργίας της Κυριακής, σε βάρος εννοείται των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε η υπουργική απόφαση που προβλέπει την πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο, όλων των εμπορικών καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο και Σαντορίνη.

 

redblack smallΚινητοποίηση έξω από τα LIDL ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της Λευκάδας την Κυριακή 6/7.

 

redblack smallΠεριστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών έρχεται τον Οκτώβριο, με τον κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενο “συνδικαλιστικό νόμο” που καταθέτει η κυβέρνηση, και με τον οποίο προσπαθεί να ελέγξει τη λειτουργία και δράση των, ούτως η άλλως, εν υπνώσει συνδικάτων. Ο νόμος προβλέπει ότι, η προκήρυξη απεργίας, για να είναι νόμιμη, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Επαναφέρει επίσης το δικαίωμα των εργοδοτών για λοκ-άουτ(ανταπεργία),πρακτική, η οποία καταργήθηκε το 1982. Τέλος, προβλέπει την επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.

 

redblack smallΑναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 9 Ιούλη, απεργία στα Πρακτορεία Τύπου λόγω «μικρής ΔΕΗ». Ως νέα ημερομηνία απεργίας ορίστηκε η 16η Ιούλη. Η μεταφορά κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της σοβαρότητας του θέματος. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε καταγγελία της, όλο και αυξανόμενης, δραστηριοποίησης δουλεμπορικών γραφείων στο χώρο.

 

redblack smallΣτον Ελεύθερο Τύπο η εργοδοσία οφείλει δυο μισθούς από πέρυσι, επίδομα αδείας και κυριακάτικα από τον Μάιο (έχει δώσει μόλις τρεις δόσεις των 300 ευρώ), ενώ επιπλέον δεν έχει καταβάλλει τη μισθοδοσία του Μαϊου και κυριακάτικα Μαρτίου και Απριλίου. Την ίδια τακτική πάντως ακολουθεί και η εργοδοσία του Δημοκρατικού Τύπου (εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Espresso»). Απλήρωτοι παραμένουν όλοι οι εργαζόμενοι της Ναυτεμπορικής με τη διοίκηση να επιμένει να μην τους ενημερώνει ούτε για την ημερομηνία πληρωμής τους ούτε για τους ακριβείς λόγους μη καταβολής των δεδουλευμένων τους. Αίτηση πτώχευσης της εταιρείας Κέρδος Εκδοτική κατέθεσε ο ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος  Θωμάς Λιακουνάκος. Υπενθυμίζεται πως εδώ και περισσότερο απο ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι της οικονομική εφημερίδας «Κέρδος»  παρέμεναν απλήρωτοι.

 

redblack smallΚλείνουν τα εργοστάσια ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 3 Ιούλη στους εργαζόμενους η διοίκηση των εργοστασίων, λουκέτο θα μπει σύντομα στα δύο εργοστάσια, ενώ οι εργαζόμενοι περνούν στιγμές αγωνίας για το εργασιακό τους μέλλον. Το κλείσιμο των δύο εργοστασίων ζάχαρης καταγγέλλουν σωματεία στον χώρο των τροφίμων, ενω για την Τρίτη 15/7/2014 ,έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη των Σερρών.

 

redblack smallΣτο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τη δέσμευση του πρύτανη ότι θα υπογραφεί τρίμηνη σύμβαση για το καλοκαίρι, απέσπασαν οι καθαρίστριες του Ιδρύματος, οι οποίες εδώ και μέρες έδιναν αγώνα για να κρατήσουν τη δουλειά τους.

 

redblack small4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Άμυνας, διοργάνωσαν την Πέμπτη 10/7, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες και σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.

 

redblack smallΓενική συνέλευση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 9 Ιούλη, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Σνάιντερ Ελέκτρικ», παραγωγής μετασχηματιστών στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν για τη στάση που θα κρατήσουν στην πρόθεσή της εργοδοσίας να προχωρήσει στην απόλυση 30 από τους 100 εργαζόμενους του εργοστασίου.

 

redblack smallΝέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή 10 και 11 Ιούλη αντίστοιχα από τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην διαλυθεί το ΙΓΜΕ, το οποίο θα συγχωνευθεί με τον νέο φορέα που θα ονομάζεται Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ).

Τις ίδιες ημέρες οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και στη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, όπου έγινε η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΒΑΑ.

 

redblack smallΓενική Συνέλευση την Πέμπτη 10 Ιούλη του σωματείου εργαζομένων FORTHNET – NETMED. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στη Forthnet, από πέρυσι η εργοδοσία δρομολογεί το ξεπούλημα δίνοντας ένα τμήμα στη Singular, απολύοντας τους field τεχνικούς, ενώ συνεχίζει κάνοντας συμφωνία με δουλεμπορικές για υπενοικίαση εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ώστε να είναι ευέλικτη σε όλες τις συνθήκες

 

redblack smallΣε καταγγελία για την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Παλαιοκαστρίτσα», προχώρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε, το κλαδικό σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Όπως καταγγέλλουν, δεν φτάνουν οι μεγάλες μειώσεις των μισθών, το κόψιμο των ρεπό, οι απολύσεις, δεν φτάνει η εντατικοποίηση της εργασίας που επιβαρύνει την υγεία τους πολλές φορές με δραματικές συνέπειες, τώρα θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους ακόμα και από το κόψιμο της παροχής του ενός γεύματος την ημέρα, το οποίο προβλέπεται από την ΣΣΕ.

 

redblack smallΚαλπάζει η ανεργία στην χώρα. Στο 27,3% καταγράφηκε η επίσημη ανεργία τον περασμένο Απρίλη, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).Ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.303.454 ανέργους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία παραμένει αμετακίνητη στα ίδια ποσοστά με αυτά του Μάρτη του 2014 (27,3%), ενώ είναι ελαφρά αυξημένη σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2013 (27,5%).

 

redblack smallΕπιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι 9 στους 10 άνεργους δε δικαιούνται το επίδομα ανεργίας, ενώ το συμπληρωματικό βοήθημα για τους μακροχρόνια άνεργους, το παίρνει μόλις το 1,5% αυτών. 102.026 άτομα, σε σύνολο 1.274.843 ανέργων, παίρνουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. 

 

redblack smallΣτην Λευκάδα, εργαζόμενοι στο ΤΑΟΛ καταγγέλλουν τις εκβιαστικές τακτικές για να αποδεχτούν μειώσεις μισθών που φθάνουν έως και το 20%. Σύμφωνα με την καταγγελία, η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΤΑΟΛ Λευκάδας, εκβιάζει και τρομοκρατεί το προσωπικό, ότι θα κλείσει τις εμπορικές δραστηριότητες, και είτε θα το απολύσει, είτε θα το απασχολεί εκ περιτροπής, εάν δεν δεχθεί μειώσεις κατά 20% των ήδη μειωμένων από το νόμο αποδοχών του.

 

redblack smallΣτις 7/7 τέθηκε εκτός λειτουργίας, ο κινηματικός server espiv, μετά από εντολή του πρύτανη του Παντείου, με αφορμή εξώδικο του ιδιοκτήτη  της Online Sales στο οποίο ζητά να διαγραφεί ανάρτηση που τάχα τον δυσφημεί και να κατονομαστούν οι συντάκτες της. Η παρουσία μελών από τη διαχειριστική ομάδα Cybrigade και εκπροσώπων από τους proledialers στο ίδρυμα ήταν αρκετή, ώστε ο server να τεθεί ξανά σε λειτουργία και καλούν σε αλληλεγγύη Δευτέρα 14/7 στις 9:00 στην Επιθεώρηση Εργασίας, Αγησιλάου 10.

 

redblack smallΤέλος, απίστευτος πολιτικάντικος καιροσκοπισμός και συνδικαλιστικός τυχοδιωκτισμός από συνδικαλιστικό Εργατικό σωματείο, το οποίο έχει ως ισότιμους συνομιλητές φασίστες. Ο λόγος για το Σωματείο των εργαζομένων στην ELFE (πρώην ΒΦΛ) στην Καβάλα, το οποίο σύμφωνα με καταγγελία συνδικαλιστών, έχει καταστήσει την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, αλλά και την τοπική ομοϊδεάτισσα Πατριωτική Κίνηση, σε σταθερούς συνομιλητές του. Για άγνωστους λόγους, η διοίκηση του σωματείου συνδιαλέγεται με ψευτονταήδες φο-αντισυστημικούς, που πίσω από την δήθεν αντισυστημική ρητορεία, αποκρύπτουν αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μπράβοι των αφεντικών.

 

[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά απο τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

 κατεβαστε η ακουστε το δελτιο εδω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *