εργασιακό δελτίο #22 από το omnia sunt communia


osc_sticker2

 

redblack smallΟργή και αποτροπιασμός για την απόφαση της αστικής δικαιοσύνης με την οποία έπεσαν στα μαλακά οι ρατσιστές δολοφόνοι της Μανωλάδας. Αθώος κρίθηκε ο φραουλοπαραγωγός Βαγγελάτος και ο ένας επιστάτης-μπράβος ονόματι Χαλούλος . Οι άλλοι δύο επιστάτες-μπράβοι κρίθηκαν επίσης αθώοι για το εργασιακό trafficking, δηλαδή εμπορία ανθρώπων, ενώ ο ένας κρίθηκε ένοχος για πρόκληση σωματικής βλάβης και ο άλλος για συνέργεια σε σωματική βλάβη, με ποινές 14 χρόνια και 7 μήνες για σωματική βλάβη ο ένας επιστάτης, και 8 χρόνια και 7 μήνες ο άλλος. Κατά τη διάρκεια της δίκης υπήρξαν δυναμικές κινητοποιήσεις από αλληλέγγυους όπως και την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η αστική δικαιοσύνη δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι εκτός από τυφλή είναι και κουφή. Ανίκανη να ακούσει το αίτημα της κοινωνίας να τιμωρήσει τους μπράβους και τους γαιοκτήμονες που πυροβόλησαν εναντίον των εργατών γης. Δείτε σχετικές ανακοινώσεις αλληλεγγύης (ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ) (Δυσήνιος Ίππος), και (Προλεταριακή Πρωτοβουλία).

 

redblack smallΕν ‘τω μεταξύ, στο αρχείο μπήκε η υπόθεση για τον πνιγμό μεταναστών στο Φαρμακονήσι, με απόφαση του Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά. Οι δύο αποφάσεις, δικαιώνουν την εργοδοτική ρατσιστική τρομοκρατία από τη μία, ενώ από την άλλη, ανοίγουν τον δρόμο για ακόμα περισσότερη καταστολή σε βάρος των μεταναστών από τις δυνάμεις καταστολής, αλλά και για γενικότερο εκφασισμό της κοινωνίας.

 

redblack smallΠαρέμβαση του συντονιστικού ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια την Κυριακή 3/8,στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Σύνθημα αυτής της παρέμβασης-καμπάνιας: OYΤΕ 52 ΟYΤΕ ΚΑΙ 7, ΚΑΜIΑ ΚΥΡΙΑΚH ΤΑ ΜΑΓΑΖΙA ΑΝΟΙΚΤA / Ποτέ δουλειά την Κυριακή: Δεν δουλεύουμε – δεν ψωνίζουμε.

 

redblack smallΕργασιακός μεσαίωνας στα καταστήματα “ΠΛΑΣΙΟ”. Σύμφωνα με καταγγελία εργαζόμενων- συνδικαλιστών, η Διοίκηση της ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS, παρακωλύει τη συνδικαλιστική δράση, πιέζοντας τους εργαζόμενους να διαγραφούν από το σωματείο, ή να μην έχουν καμιά επαφή μαζί του, ενώ αρνείται κάθε διάλογο με τους εργαζόμενους.

 

redblack smallΔικαστική νίκη για τους εργαζομένους της ΒΙΟΜΕ. Δεν διορίζεται κανείς από την οικογένεια Φιλίππου στην προσωρινή διοίκηση της ΒΙΟΜΕ, αλλά αντίθετα, διορίζεται ένας από τους προτεινόμενους των εργαζόμενων.

 

redblack smallΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 31 Ιουλίου, έξω από τα ΚΕΠΑ πραγματοποιήθηκε από την συντονιστική επιτροπή αγώνα αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην εξαθλίωση τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

 

redblack smallΑπολύσεις εργαζομένων στην “AirFastTickets”. Σε μπαράζ απολύσεων εργαζομένων προχώρησε τις τελευταίες μέρες η AirFastTickets. Έτσι, ύστερα από καταγγελίες των εργαζομένων, αντιπροσωπεία από το Σύνδεσμο Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε παρέμβαση στη διοίκηση της εταιρείας.

 

redblack smallΣυγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της CPS (εταιρείας Central Parking System, η οποία διαχειρίζεται τους χώρους στάθμευσης στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος) την Τετάρτη 30 Ιουλίου, για τον καταιγισμό απολύσεων. Η εν’ λόγω εταιρεία, καταγγέλλεται για δουλεμπορικές μεθόδους, ότι αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους της, τους απολύει ομαδικά για να προσλάβει νέους με χαμηλότερο μισθό, δίχως κανένα εργασιακό δικαίωμα. Για τα αφεντικά είναι νόμος της φύσης. Πρώτα το ξεζούμισμα μετά οι απολύσεις.

 

redblack small200 περίπου άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αντανακλαστικής πορείας σχετικά με την κυνική δολοφονία της Ευτυχίας Ποποδάκη από τη ΔΕΗ. Το κάλεσμα με κύριο σύνθημα «Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο» έγινε από τον αυτοδιαχειρόμενο Αγρό, τις καταλήψεις Παπουτσάδικο και Σινιάλο και τον Θερσίτη. 

 

redblack smallΠροκλητική απόλυση συνδικαλιστή-εργάτη στην εταιρία μεταλλικών κατασκευών «ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ INOX ΑΒΕΕ» στις 27/06/14. Η εξήγηση που δόθηκε από την εργοδοσία ήταν η «κακή πορεία των εργασιών και ότι ήταν υψηλόμισθος εργάτης» .Στην πραγματικότητα τα αφεντικά της «ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ INOX ΑΒΕΕ» τον απέλυσαν, γιατί δεν συμφώνησε στις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθού, καθώς και να εργάζεται υπερωριακά χωρίς να αμείβεται γι’ αυτό. Η εργοδοσία εκμεταλλεύτηκε την απουσία εργοστασιακού σωματείου και πέρασε όλες τις περικοπές, ενώ ετοιμάζεται και για νέο γύρο αντεργατικών μέτρων και ένας εργάτης που συμμετείχε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και συνδικαλιζόταν ήταν εμπόδιο στα σχέδια της. Κανένας εργάτης μόνος του! Κανένας εργατικός αγώνας χαμένος!

 

redblack smallΤην άρση της επιστράτευσης για τους εργαζομένους στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό-Τράμ-Ηλεκτρικό) ανακοίνωσε η κυβέρνηση, 19 μήνες μετά από την επιβολή του αντιδραστικού μέτρου. Η πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων είχε επιβληθεί στις 24/1/2013 για να σπάσει η απεργία τους, ενάντια στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Στο διάστημα που μεσολάβησε, υπήρξαν εργαζόμενοι που δεν πειθάρχησαν στην απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης και διώχτηκαν διοικητικά από την υπηρεσία τους .

 

redblack smallΣε απεργία κατέρχονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ρόδο στις 8 και στην Κέρκυρα, στις 13 Αυγούστου, κάτω από την πίεση τα οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως απληρωσιά, εντατικοποίηση, απολύσεις, καθώς και την άρνηση της εργοδοσίας για καταβολή δεδουλευμένων και εφαρμογή της σύμβασης εργασίας. Σημειώνεται ότι, οργιάζει η μαύρη εργασία στον τουρισμό. Μέχρι και στη θάλασσα έπεφταν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι για να μην τους εντοπίσουν οι επιθεωρητές εργασίας, ενώ σε κάποια νησιά οι εργαζόμενοι κοιμούνται σε ανήλιαγες υπόγες. Μια υπενθύμιση τι σημαίνει για τους εργαζόμενους του κλάδου η καραμέλα της «τουριστικής κίνησης».

 

redblack smallΤην Πέμπτη 31 Ιούλη σε νέα 2ωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στα γραφεία της κοινοπραξίας στο Αιγάλεω προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην επέκταση της «γραμμής 3» του Μετρό. Διεκδικούν την υπογραφή διμερούς Σύμβασης με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.

 

redblack smallΔεν τα κατάφερε ο 47χρονος εργάτης του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς έχασε τη μάχη με τη ζωή, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μετά από εργατικό ατύχημα. Ο Χρήστος Τουντούρης, πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε σοβαρά στις 21 Ιούλη, την ώρα που εργαζόταν στο μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

*Συγκέντρωση μνήμης και οργής για τις δολοφονίες των εργατών από τα αφεντικά πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα στις 31/7.

 

redblack smallΑπολύσεις εργαζομένων στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) στο Δήμο Αμαρουσίου. Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι της Τρίτης στελέχη της ΚΟΙΝΣΕΠ, επικοινωνούσαν με τους εργαζόμενους, τους οποίους ενημέρωναν ότι την Πέμπτη 31-7-2014 λήγει η σύμβασή τους και να μην ξαναπάνε στη δουλειά.

 

redblack smallΝα μην γίνει καμία απόλυση καθαρίστριας στον Όμιλο ΟΤΕ ζητούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση τηλεπικοινωνιών. Ειδικότερα, με παρέμβασή στη διοίκηση οι εργαζόμενοι απαίτησαν να μην απολυθεί καμιά εργαζόμενη εργολάβου καθαρισμού και να συνεχίσουν την υποστήριξη του έργου τους, στη νέα σύμβαση, χωρίς περικοπές ωραρίων – μειώσεις μισθών, χωρίς συνεντεύξεις και διαχωρισμούς.

 

redblack small4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ και στη συνέχεια στα δικαστήρια, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα που κατέθεσαν, πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ).Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΒΑΑ ζητούν να πληρώνονται στην ώρα τους, αλλά και να εκταμιευθούν περίπου 6 εκατ. ευρώ προς τον φορέα, ώστε να σταματήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός του, με άμεσες επιπτώσεις την κατάσχεση, λόγω δικαστικών οφειλών προς συνταξιούχους, σε λογαριασμούς μισθοδοσίας, και σε λογαριασμούς έργων, οδηγώντας τελικά το φορέα σε μαρασμό και συρρίκνωση

 

redblack smallΈνα ακόμα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα-για μας εργοδοτικό έγκλημα- έγινε την Τετάρτη 30 Ιούλη σε ναυπηγείο στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένας 49χρονος άνδρας, που εργαζόταν ως χειριστής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος εργάτης που εργάζονταν στο ναυπηγείο, ήταν πεζός και διέρχονταν από χώρο, όπου γερανοφόρο όχημα είχε σηκώσει ένα βαρύ μεταλλικό εξάρτημα, και μάλλον κόπηκε το συρματόσχοινο, με αποτέλεσμα το εξάρτημα να πέσει πάνω στον άτυχο εργαζόμενο, με συνέπεια να τον χτυπήσει στο κεφάλι. Ο εργάτης εξέπνευσε πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

 

redblack smallΣτο όριο της φτώχειας ζει το 60% των συνταξιούχων, δηλαδή έξι στους δέκα συνταξιούχους. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχεται σε 34,6%, το οποίο μεταφράζεται σε 3.795.100 συνανθρώπους μας.

 

redblack smallΕν’ τω μεταξύ απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τον Ιούνη του 2014. Σταθερά, άνω από 25 εκατομμύρια εξακολουθούν να είναι οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται σε 10,2% στην ΕΕ των 28, και 11,5% στις χώρες της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα, συνεχίζει να καταγράφει τη μεγαλύτερη ανεργία, με ποσοστό 27,3% σύμφωνα με τα στοιχεία του Απρίλη. Ακολουθεί η Ισπανία με 24,5%. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ελλάδα και στην ανεργία των νέων με 56,3%. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε Αυστρία (5%), Γερμανία (5,1%) και Μάλτα (5,6%),ενώ το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υπολογίζεται από τη Eurostat σε 6,1.

 

redblack smallΚινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) ,το πρωί της Πέμπτης, στο δημαρχείο Κορυδαλλού ενάντια στην απόλυση κωφής εργαζόμενης .Η ΣΕΑΑΝ, καταγγέλλει την απόλυση κωφής εργαζόμενης μετά από 15 χρόνια δουλειάς από το δήμο, καθώς και άλλων 10 εργαζομένων από τη δημοτική κατασκευαστική εταιρεία ΚΕΔΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απολυμένοι είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι.

 

redblack small Κείμενο μοιράστηκε από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων σε μαγαζιά στα Εξάρχεια, για την εργοδοτική αυθαιρεσία στο μαγαζί ΑΦΑΝΕΙΣ. Μια ακόμα παρέμβαση του Σωματείου με την εργοδοσία είχε θετική έκβαση για την εργαζόμενη που δεν έσκυψε το κεφάλι και απευθύνθηκε στο σωματείο. Όπως αναφέρεται στο κείμενο : «Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε και από αυτό τον αγώνα είναι ότι η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση μπορεί να καταφέρει πολλά και ακόμα περισσότερα».

 

redblack smallΓια νέες απεργίες από Σεπτέμβρη προειδοποιούν οι “λαϊκατζήδες,”οι οποίοι αντιδρούν στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις λαϊκές αγορές. Οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών έχουν ήδη καταθέσει αναλυτικά τα αιτήματά τους, όπου αναλύουν τα προβλήματα που προκύπτουν γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

 

redblack smallΕκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, λουκέτα, χρεωστούμενοι μισθοί και αβέβαιο εργασιακό μέλλον, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του πάζλ που συνθέτουν την εικόνα του σύγχρονου κάτεργου στις εφημερίδες. Στην εφημερίδα «Κέρδος» οφείλονται δεδουλευμένα, ενώ η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλλει εκ’ περιτροπής εργασία μια ολόκληρη ημέρα την εβδομάδα…. Στην έγκυρη «Espresso» δύο αθλητικογράφοι γύρισαν από…υποχρεωτική άδεια και βρήκαν το χαρτί της απόλυσης να τους περιμένει. Στην«Εξπρές», οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν από την αστική δικαιοσύνη, ωστόσο παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Τέλος, έναν μισθό και κυριακάτικα, άδειες και επιδόματα από το 2013 έχουν να λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι στον «Ελεύθερο Τύπο».

 

[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά απο τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ Η ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΜΡ3 ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *