“Ελλάδα – Κίνα. Τόσο κοντά, μα τόσο πολύ κοντά” : για τις εργασιακές συνθήκες στην GLOBO

Η Κίνα δείχνει τον δρόμο

MediaAssets

 

Συμβάσεις 450 ευρώ μικτά, δίμηνες ή τρίμηνες, σε συμφωνία με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της παρεχόμενης υπηρεσίας. Εργασιακό περιβάλλον που μοιάζει περισσότερο με ορνιθοτροφείο, σκοτάδι και λάμπες, φώτα από τις TFT οθόνες, 200 χλωμά πρόσωπα  αγχωμένα,  πληκτρολογούν ασταμάτητα επί 8ωρο. Διάλειμμα, απότι μάθαμε, προβλέπεται ανά δίωρο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η φυσική ανάγκη αποβολής των προϊόντων βιολογικής επεξεργασίας του κάθε οργανισμού που βρίσκεται μπροστά στην κάθε οθόνη.

 

Η εικόνα δεν είναι από την γνωστή (διαβόητη εδώ και χρόνια Foxconn, βασικού κατασκευαστή (υπεργολάβου) της Apple όπου οι  σκλάβοι  εργαζόμενοι  ζούσαν κάτω από καθεστώς δουλείας. Δεν είναι εικόνα από τις εγκαταστάσεις της Orange Telecoms στη Γαλλία. Δεν είναι εικόνα από τα τόσα εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά τον –καπιταλιστικό- πλανήτη του 2014. Είναι μία όψη της ελληνικής καθημερινότητας. Είναι η καθημερινότητα νέων ανθρώπων που είχαν την «τύχη» να προσληφθούν από την εταιρεία πρότυπο ελληνικής επιχειρηματικότητα και νέων τεχνολογιών GLOBO. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες, δεν υπάρχουν βίντεο. Υπάρχουν μόνο μαρτυρίες τρομαγμένων και ισοπεδωμένων από την ανεργία και τη δυστυχία, ανθρώπων. Η ένδεια και ο φόβος, σύμμαχοι του απάνθρωπου κορπορατικού Κράτους, κρατάνε τα σώματα δεμένα, τις ψυχές άδειες και τα στόματα κλειστά.

 

Ο Προμηθέας (δεσμώτης) του Αισχύλου είναι δεμένος με αλυσίδες και έχει δεσμοφύλακες   το Κράτος και τη Βία, τα τρομερά δίδυμα, τα παιδιά του Πάλλαντα και της Στύγας. Αν ζούσε ο μεγάλος τραγικός, σήμερα και ξαναέγραφε, θα έβαζε για δεσμοφύλακες του Προμηθέα, τηνGLOBO και τη Pizza Fan (π.χ.), δίδυμα αδέρφια παιδιά του Στουρνάρα, γεννημένα από το σπέρμα του Σαμαρά και το αίμα του Βενιζέλου. Αλλά αυτά έχουν να κάνουν με την τραγωδία.

 

Στη Foconn που μας φέρνει στα χέρια μας τα αγαθά της Apple (εκείνα τα άι –i Pad, I Phone, IPod κλπ)  και σύμφωνα με την εφημερίδα Southern Weekly,(Southern Weekend) οι υπάλληλοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν μιλάνε και δεν αναπτύσσουν συζητήσεις και σχέσεις. Δεν έχουν δεσμούς, δεν έχουν εραστές, οι άνδρες φτιάχνονται με porn-videos που βλέπουν στα γειτονικά internet-café και δεν χαμογελάνε.  Η θυσία της ζωής τους (όπως ακόμα την αντιλαμβανόμαστε εδώ στην Ελλάδα) αξίζει 130 δολάρια ΗΠΑ.

 

Στην GLOBO οι άνθρωποι (όσο ακόμα διατηρούν την ανθρώπινη ιδιότητα) απαγορεύεται να μιλούν μεταξύ τους, πολύ περισσότερο να συζητούν για εργασιακά ζητήματα, να πηγαίνουν στην τουαλέτα πέρα του προδιαγεγραμμένου χρόνου που παρέχει η εταιρεία γι’ αυτό το σκοπό καθώς και μία άλλη σειρά από «αντιπαραγωγικές» δραστηριότητες αφού η καθυστέρηση των λίγων λεπτών συνεπάγεται καθυστέρηση στο Data Entry που με τη σειρά του σημαίνει καθυστέρηση στην παράδοση της δουλειάς. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: Αν την δουλειά την κλείνει η εταιρεία με κριτήριο την ταχύτητα, γιατί δεν επωμίζεται και το ανάλογο επιχειρηματικό και οικονομικό ρίσκο και να προσλάβει περισσότερους ανθρώπους προκειμένου να βγει η δουλειά, ανθρώπινα; Ίσως γιατί το μοντέλο διαχείρισης εργασίας, που αγαπάνε και εφαρμόζεται στην Κίνα και σε άλλες χώρες, δουλεύει με λιγότερους, υποαμοιβόμενους  που δε σταματάνε ούτε για κατούρημα (εκτός των συγκεκριμένων – εγκεκριμένων ολιγόλεπτων διαλειμμάτων)..

 

Παράλληλα, τα ΜΜΕ, δείχνουν αυτές τις επιχειρήσεις ως παραδείγματα προς μίμηση, στον τομέα του επιχειρείν, Χαρακτηριστική είναι η παρουσίαση που είδαμε από τηλεοράσεως πριν από λίγο καιρό.

 

Στο Jungle Report, δε συνηθίζουμε να μεταφέρουμε εμπειρίες (ειδικά τόσο φορτισμένες) δίχως τεκμήρια της αλήθεια τους. Εδώ όμως είναι μία περίπτωση που έφτασε στα αυτιά μας από άσχετους μεταξύ τους, ανθρώπους και επιπλέον άσχετους με αντίπαλα προς την εταιρεία συμφέροντα.  (Εκτός αν το συμφέρον των εργαζομένων είναι αντίθετο με το συμφέρον της εταιρείας).

 

Η σιωπή πάνω στο θέμα από κόμματα και ΜΜΕ (δεν περιμέναμε το αντίθετο μετά τα τηλεοπτικά εγκώμια για την ίδια εταιρεία) μας έβαλε σε διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας, με τρόπο που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί. Αλίμονο. Τα πάντα είναι χωμένα στο υπόγειο, μαζί με τους εργαζομένους. Εκεί που δεν μπαίνει ήλιος αλλά ακόμα και το φως ελέγχεται από τους διακόπτες της εταιρείας. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Ειδικά στην περίπτωση που εργαζόμενοι εκεί θα αρχίσουν να εμπνέονται από τον μακάβριο αγώνα που δόθηκε στην Orange και στη Foxconn, με αυτοκτονίες και «αυτοκαταστροφική αντίσταση»

 

Δεν έχουμε την αντοχή να σιωπήσουμε την ίδια ώρα που διαχέεται από τα ΜΜΕ κλίμα επιβράβευσης και αποδοχής του είδους αυτού της επιχειρηματικότητας.  Δεν μπορούμε να σιωπάμε όταν η Κινεζοποίηση εντείνεται και απλώνεται στη χώρα, απειλεί τη ζωή και την κοινωνία. Δεν γίνεται να σιωπάμε όταν η επίθεση στην κοινωνία, από αισχρούς εκμεταλλευτές έχει τη συμπαράσταση και τη νομική κάλυψη των κυβερνώντων.

 

Δεν γίνεται να ανεχόμαστε το μέλλον  που μας επιφυλάσσουν. Ούτε εμείς ούτε κανείς σ’ αυτόν τον πλανήτη. Και αν το Κράτος και η Βία μας έχουν καθηλώσει στην αδράνεια μας, τα άλλα αδέλφια τους, ο Ζήλος και η Νίκη (τα υπόλοιπα παιδιά του Πάλλαντα και της Στύγας) , μας γνέφουν από τα βάθη της μυθολογίας μας.

 

Γιατί δεν χαίρεστε; Οι θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ανοίγουν και μας περιμένουν.

 

Πηγή: Jungle Report

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *