εργασιακό δελτίο #24 από το omnia sunt communia

osc_sticker2

 

redblack small

Nτροπολογία με την οποία θα αποτρέπεται η προσφυγή εργαζομένων στη διαιτησία για υπογραφή συλλογικής σύμβασης, έχει έτοιμη η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροή από καθεστωτικό μέσο ενημέρωσης. Σύμφωνα με διαρροή από φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το υπουργείο Εργασίας προωθεί τροπολογία για να παρακαμφθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία καταργούνταν η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

 

redblack smallΠροσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τις καθαρίστριες. Να παραλάβουν τα χαρτιά της απόλυσης από τις υπηρεσίες τους κλήθηκαν την παραμονή Δεκαπενταύγουστου, οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια στιγμή οι καθαρίστριες καλούνται στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν στις 18 Αυγούστου, σχετικά με τα γεγονότα της 10ης Ιουλίου, όταν και δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από αστυνομικούς. Παρόλα αυτά οι καθαρίστριες κατηγορούνται για “εξύβριση κατά συρροή” και “απόπειρα διατάραξης οικιακής ειρήνης”.

Οι ίδιες δηλώνουν ,πως η τρομοκρατία δεν θα περάσει. 11 μήνες στον δρόμο δίνουν τη μάχη για να πάρουν πίσω τη δουλειά τους, τη ζωή τους, την αξιοπρέπειά τους. Και θα συνεχίσουν μέχρι τη νίκη, που κοντοζυγώνει

 

redblack smallΝα εξαγοράσουν συντάξιμο χρόνο πέντε ετών, που τους αναγνωρίστηκε ως προς την εργασιακή σχέση, αλλά όχι ως προς την ασφάλιση, καλούνται 1500 απολυμένοι σχολικοί φύλακες, όπως προκύπτει από την αισχρή τροπολογία που κατέθεσαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι υπουργοί οικονομικών, εργασίας και εσωτερικών. Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν οι σχολικοί φύλακες την τροπολογία και μιλούν για ταλαιπωρία και κοροϊδία που υφίστανται από το κράτος, το οποίο τα πρώτα 5μιση χρόνια τα έχει βαφτίσει “πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας”.

 
redblack smallΠαρέμβαση, τη Δευτέρα 11 Αυγούστου πραγματοποίησαν έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ, η Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ με αφορμή την σκανδαλώδη τροπολογία. Η ενημέρωση παραδίδεται εξ ολοκλήρου στα χέρια μεγαλο-εκδοτών, καναλαρχών και εφοπλιστών. Η σκανδαλώδης τροπολογία που τελικά ψηφίστηκε θα οδηγήσει με συγχωνεύσεις, σε ακόμα μεγαλύτερα τραστ στα ΜΜΕ, που θα οδηγήσουν εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΕΣΗΕΑ, για άλλη μία φορά, έλαμψε δια της απουσίας της.

 

redblack smallΣε καταγγελία της “EASYMAIL” στην επιθεώρηση εργασίας, προχώρησαν εργαζόμενοι στην επιχείρηση για την αναίτια απόλυση συναδέλφου τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αφεντικά της “EASY MAIL”, απέλυσαν τον εργαζόμενο πριν κλείσει χρόνο ώστε να μην δικαιούται αποζημίωση. Όσον αφορά την συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας, αυτή δεν ήταν τριμερής, καθώς υπήρχε ένας ακόμα “εταίρος” που δεν ήταν άλλος από τους μπάτσους που είχε καλέσει η εργοδοσία.

 

redblack smallΜία ακόμα εργοδοτική δολοφονία, που κόστισε τη ζωή σε εργαζόμενη σε ξενοδοχείο στο κέντρου του Ηρακλείου, σημειώθηκε την Τρίτη 12 Αυγούστου. Η άτυχη 48χρονη βγήκε στο μπαλκόνι ενός δωματίου του πρώτου ορόφου του ξενοδοχείου που δούλευε στο κέντρο του Ηρακλείου, και έχασε την ισορροπία της με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραύματα στο σώμα και άφησε την τελευταία της πνοή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Η μείωση προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας με εξοντωτικά ωράρια των εργαζομένων δημιουργούν προϋποθέσεις για σοβαρά εργατικά ατυχήματα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι -συνδικαλιστές στον κλάδο του τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι είναι το δεύτερο εργατικό δυστύχημα σε λίγες μέρες, καθώς την προηγούμενη βδομάδα έχασε τη ζωή του ένας 50χρονος υλοτόμος σε δασική περιοχή της Πέλλας, όταν καταπλακώθηκε από δέντρο που ο ίδιος έκοψε. Το δυστύχημα έγινε σε δασική περιοχή των Προμάχων Πέλλας.

Μια προσπάθεια καταγραφής των εργοδοτικών εγκλημάτων μπορείτε να δείτε εδώ.

 

redblack smallAπεργία και μαζική πορεία των απεργών ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ΟΑΕΔ και Σύνδεσμο Ξενοδόχων την Τετάρτη 13 Αυγούστου, στην Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι στο κλάδο του τουρισμού στο νησί των Φαιάκων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την καταβολή των δεδουλευμένων και με τις σκληρές συνθήκες εργασίας. Εκτός από τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες λόγω της τουριστικής περιόδου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα, έρχονται συχνά αντιμέτωποι και με την εργοδοτική τρομοκρατία.

 

redblack smallΕν τω μεταξύ, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία έχει βρει  το σύμμαχό της στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στην υπηρεσία ελέγχων του ΙΚΑ, ακριβώς δηλαδή στις υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο την πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Οι έλεγχοι δεν γίνονται αιφνιδιαστικά όπως οφείλουν, αλλά δημοσιεύονται στη Διαύγεια, με λίγα λόγια οι εργοδότες μπορούν να πληροφορούνται για τους ελέγχους και να δρουν αναλόγως. Μάλιστα ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας, καθώς έτσι αυξάνονται από φόβο οι προσλήψεις, δήλωσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκμετάλλευσης με την κρατική βούλα, είναι οι τουριστικές περιοχές, όπου προσλαμβάνουν τους αδήλωτους εργαζομένους μια μέρα πριν τον έλεγχο. Στο blog έχουμε αναφερθεί σε άθλιες συνθήκες εργασίας στον κλάδο του τουρισμού. Φαίνεται ότι εμείς έχουμε καλύτερη πληροφόρηση από τις υπηρεσίες που υποτίθεται προφυλάσσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Αν θέλουν βοήθεια μπορούμε να την προσφέρουμε!

 

redblack smallΠαρέμβαση συνδικαλιστών στον κλάδο του τουρισμού, σε Πρακτορείο Τουρισμού στην Ρόδο για την παράνομη παρακράτηση φόρου από τους ξεναγούς. Το συγκεκριμένο πρακτορείο, όπως και τα περισσότερα πρακτορεία, επιμένει να παρακρατά από τους ξεναγούς ποσοστό φόρου, το οποίο δεν προβλέπεται, ερμηνεύοντας τον νόμο κατά το δοκούν.

 

redblack smallΤο Σεπτέμβριο αναμένεται το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ένα ακόμα πρόγραμμα δηλαδή, απασχόλησης και όχι εργασίας, με «ωφελούμενους» χωρίς δικαιώματα. Ένα ακόμα πρόγραμμα εμπαιγμού κράτους και κεφαλαίου που προωθούν απολύσεις βρίσκοντας λύση σε αυτή την αναίσχυντη μορφή ελαστικής εργασίας. Δείτε σχετική αφίσα από το καφενείο των ανέργων εδώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΤΕΑ (δείτε σχετική ανακοίνωση του ΣΜΤ και ΣΥΒΧΑ).

 

redblack smallΤην καταβολή ενσήμων και μισθών πέτυχαν με οργανωμένο αγώνα οι απολυμένοι του εργοστασίου «Raptex» στην Λάρισα. Μετά από μακροχρόνιους αγώνες που ακολούθησαν το κλείσιμο του εργοστασίου της «Raptex» τον Δεκέμβριο του 2008 ως σήμερα, εκδόθηκε δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα καταβληθούν ένσημα διάρκειας 4 ετών, καθώς και 58 μισθοί αναλογικά στους εργαζόμενους που απολύθηκαν από το εργοστάσιο.

 

redblack smallΕπίσχεση εργασίας πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ναυτεργάτες του «European express» στην Καβάλα. Η επίσχεση εργασίας ξεκίνησε την Παρασκευή 8/8 από τους ναυτεργάτες του πληρώματος του ακτοπλοϊκού «European express» που διεκδικούν με αυτό τον τρόπο τα δεδουλευμένα τους. Οι ναυτεργάτες ακινητοποίησαν το πλοίο στο λιμάνι της Καβάλας, καθώς είναι απλήρωτοι, ορισμένοι μέχρι και 6 μήνες.

 

redblack smallΤέλος, εκτός παιδικών σταθμών θα μείνουν χιλιάδες παιδιά εργατικών οικογενειών. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την επιβολή τροφείων για όλους τους παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι, χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών θα μείνουν τελικά εκτός παιδικών σταθμών, επειδή οι εργάτες γονείς τους δεν θα έχουν να καταβάλουν το απαιτούμενο ποσό για τα τροφεία. 

 

 

[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

 

Μπορείτε να ακούσετε η κατεβάσετε το εργασιακό δελτίο σε μορφη mp3 ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *