Περί security και χωροφυλακής … Μετά τις απολύσεις και την υποχρηματοδότηση τώρα security στις Σχολές

imagesΑρχίσαν να βάζουν Security στις σχολές.

Στην ΑΣΟΕΕ θέλουν να βάλουν από τον Σεπτέμβριο. Στο ΕΚΠΑ ήδη έχουν βάλει και ήδη συμπεριφέρονται σαν μπάτσοι

Ακολουθεί κείμενο από Α.Ρ.Εν.Α. (ΑΣΟΕΕ) και της ΑΡ.ΕΝ. ΕΚΠΑ.

Περί security και χωροφυλακής

«Την 04/09/2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00μμ., θα διενεργηθεί ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή για την Παροχή Υπηρεσιών Προστασίας και Φύλαξης Εσωτερικών και Εξωτερικών Χώρων των Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών…».
Όταν οι μπράβοι των club απ’το Γκάζι αναλαμβάνουν  να φυλάξουν και τη δική μας σχολή…
Η πιο πάνω ανακοίνωση προαναγγέλλει την παρουσία ιδιωτικών εταιριών security από την ερχόμενη χρονιά στο χώρο του Πανεπιστημίου μας. Οι επιθυμίες της πρυτανείας αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά μετατρέποντας αυτό που κάποτε έμοιαζε παραλογισμός σε αυτονόητο. Υποθέτοντας όμως ότι οι αρμοδιότητες των security δε θα ναι να ελέγχουν τα ληγμένα πάσο των αιωνίων φοιτητών που θέλει να διαγράψει από τη νέα χρονιά ο υπουργός κ. Λοβέρδος, αξίζει να αναρωτηθούμε τους λόγους που τους φέρνουν κοντά μας.
Αρχικά ο ισχυρισμός ότι οι μικροκλοπές κατά καιρούς στο χώρο της σχολής μας καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη τους, δεν ευσταθεί. Αφενός στην ΑΣΟΕΕ υπάρχουν ήδη 3 φύλακες και αν η διοίκηση ενδιαφέρεται για την περαιτέρω φύλαξη του χώρου, ας προσλάβει περισσότερους. Δεν είναι απαραίτητη η σύμβαση με κακοπληρωτές εργολαβίες, που ούτε οργανική σχέση με το Πανεπιστήμιο έχουν ενώ συχνά σχετίζονται με την αστυνομία, διάφορες φασιστικές ομάδες ή ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα. Αφετέρου, η ΑΣΟΕΕ ανεξαρτήτου μέτρων θα παραμείνει δημόσιος χώρος όποτε το ζήτημα των μικροκλοπών δε μπορεί να λυθεί και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα.
Αξιοσημείωτο ακόμη είναι πως την ώρα που οι εστίες της Δροσοπούλου είναι κλειστές λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, σε κάθε μάθημα αντιστοιχεί ένα και μόνο σύγγραμμα (με ουκ ολίγες των περιπτώσεων τα απαιτούμενα για την εξέταση ναι είναι περισσότερα), 33 διοικητικοί υπάλληλοι απολύονται, φοιτητές διαγράφονται, η κάρτα σίτισης δεν μπορεί να δοθεί σε όλους και η αξιοπιστία της λέσχης υποτιμάται η διοίκηση του Πανεπιστημίου μας καταφέρνει να αποσπάσει κονδύλι  254.610,00 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α). Για να προλάβουμε λοιπόν όσους θα τρέξουν να υπερασπιστούν την απόφαση της πρυτανείας ισχυριζόμενοι πως με αυτή την πολιτική η ΑΣΟΕΕ αποκτά χαρακτηριστικά Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, θέλουμε να θέσουμε τον εξής προβληματισμό: “Ευρωπαϊκών προδιαγραφών” είναι ένα νεκρό εσωτερικά κέντρο κατάρτισης με αποκλεισμούς, υποστελεχωμένο και χωρίς παροχές ή ένα ζωντανό πανεπιστήμιο δωρεάν ακόμα και στα μεταπτυχιακά του με πλήρης κοινωνικές παροχές που προωθεί την καθολική μόρφωση και την ελευθερία ανάπτυξης νέων ιδεών και δράσεων. Τα αναβαθμισμένα site και logo είναι μόνο μια καλά μακιγιαρισμένη εικόνα για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που ο Δημόσιος και Δωρεάν χαρακτήρας του βρίσκεται υπό συνεχή κανονιοβολισμό από ένα σύστημα που οι ίδιοι οι καθηγητές υποστηρίζουν και συμμετέχουν στην ανάπτυξη και το σχεδιασμό του.
Στο διαταύτα…
Η κίνηση αυτή από τη μεριά της πρυτανείας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα δείγμα αυτού που συμβαίνει στο γενικότερο σκηνικό της κοινωνίας. Για ακόμη μια φορά ο κ. Γάτσιος αποδεικνύεται αυταρχικότερος του αυταρχικού και μνημονιακότερος του μνημονίου. Ποιος μας εγγυάται ότι οι ιδιωτικές εταιρίες security δε θα έχουν κατασταλτικό ρόλο; Την περασμένη χρονιά ποιος φοιτητής αισθανόταν ασφαλής με τα ΜΑΤ να επιτίθενται κάθε τόσο και να ρίχνουν κρότου λάμψης μέσα στη σχολή; Στην αρχή με πρόσχημα το εμπόριο των μεταναστών-μικροπωλητών οι δυνάμεις καταστολής έφτασαν στην πόρτα μας, πλέον με τη συγκατάθεση από μεριά της πρυτανείας θα γίνουν καθεστώς. Καθεστώς που θα επιβάλλει ότι αυτό επιθυμεί. Αντί το Πανεπιστήμιο μας ή αλλιώς ο κοινωνικός μας χώρος να αποτελεί ελεύθερο χώρο διακίνησης ιδεών, μέσα στον οποίο οι φοιτητές θα μπορούν να συζητούν, να αναπτύσσουν δράσεις, να καλλιεργούν συνειδήσεις και να «βγαίνουν» επιστήμονες οικονομολόγοι, θα έχουμε να κάνουμε με ένα εργοστάσιο παραγωγής αναλώσιμων τεχνοκρατών που θα αδιαφορούν για το κοινωνικό γίγνεσθαι και οποιαδήποτε μορφής διαφωνία θα έχει απέναντι της τις ιδιωτικές εταιρίες security. Στο χέρι μας είναι να το αποτρέψουμε.

Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας ΕΚΠΑ για την εργολαβία security στο ΕΚΠΑ

Με έκπληξη διαπιστώσαμε από τα τέλη Αυγούστου πώς πλέον σε όλους  τους χώρους του ΕΚΠΑ κυκλοφορούν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας. Μας ζητούν φοιτητικές ταυτότητες για να μπούμε στην πανεπιστημιούπολη, μας κοιτάζουν ύποπτα στους διαδρόμους ορισμένες φορές μας ζητούν το λόγο για να μπούμε σε συγκεκριμένες αίθουσες ή κτήρια. Η πανεπιστημιακή αστυνομία-και μάλιστα μέσω ιδιώτη εργολάβου-  είναι πλέον γεγονός.  Έτσι «καλύφθηκαν» τα κενά που άφησε πίσω της η απόλυση όλων των φυλάκων από τον προηγούμενο υπουργό παιδείας, Αρβανιτόπουλο. Έτσι φαίνεται λοιπόν πως οι απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων πέρα από την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την αντικατάστασή τους από μηχανισμούς με χαρακτήρα μαφίας (εργολαβίες) είχαν και σοβαρό αντίκτυπο στην ίδια την δημοκρατία και ελευθερία στο ΕΚΠΑ. Και σε αυτήν την διαδικασία, δεν θεωρούμε τυχαία ούτε την ομοιόμορφη περιβολή των σεκιουριτάδων η οποία τόσο πολύ μοιάζει με αυτή του αστυνομικού, για να συνηθίζουμε σιγά σιγά τον πλήρη έλεγχο, το δόγμα της ασφάλειας μέσω επιβολής, τον «νόμο και την τάξη» κατά Σαμαρά-Δένδια.
 Η απάντησή μας σε αυτά είναι απλή και σύντομη. Ό,τι και να κάνετε εμείς θα ζήσουμε αλλιώς. Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες!

 

https://athens.indymedia.org/post/1530361/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *