εργασιακό δελτίο #26 από το omnia sunt communia

osc_sticker2

 

 

redblack smallΣαρωτικές θα είναι οι αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους στις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου γι’ άλλη μία φορά τα “σπασμένα” καλείται να πληρώσει η εργατική τάξη, αλλά και κάθε λογής μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Επί ξυρού ακμής το δικαίωμα στη σύνταξη, καθώς προωθούν αύξηση των ενσήμων, αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και ενοποιήσεις ταμείων.

Αιχμή του δόρατος για τη νέα ανατροπή η κατάργηση της 15ετίας. Από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 το όριο που προωθεί η κυβέρνηση.

Τον δρόμο των νέων μέτρων άνοιξε η κυβέρνηση με τη γνωστή μελέτη που ανέθεσε στο ΚΕΠΕ, επιχειρώντας να δώσει στη συνεχιζόμενη αντιασφαλιστική πολιτική της «επιστημονική τεκμηρίωση».

Έτσι από τον Σεπτέμβριο ανοίγει ένας νέος κύκλος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που πρόθεση του κράτους και των καπιταλιστών είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

 

redblack smallΣυγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα για την ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων των εργαζομένων από το Βazaar του Ιανού, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ)την Τετάρτη 27/8 στην επιθεώρηση εργασίας. Αίτημα του ΣΥΒΧΑ είναι η άμεση ανάκληση των άδικων και εκδικητικών απολύσεων στο Βazaar του Ιανού.

 

redblack smallΕξελίξεις στο μέτωπο της ΒΙΟΜΕ, καθώς η εταιρία μετά την αίτηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής θεωρείται πλέον πτωχευμένη.
Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό τον δύσκολο και μακρύ αγώνα, μετά την πρόσφατη ανεπιτυχή προσπάθεια της πρώην ιδιοκτησίας να επανέλθει στο εργοστάσιο, αποτελεί η αίτηση για πτώχευση που κατέθεσε η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ σε ανύποπτο χρόνο για χρέη της ΒΙΟΜΕ που δεν θα εισπράξει ποτέ, μια και βρίσκεται στην ουρά των πιστωτών. Η αίτηση εκδικάστηκε και πλέον η ΒΙΟΜΕ A.E. είναι χρεοκοπημένη.
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην αίτηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ, γίνεται ολοσέλιδη αναφορά στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ και στο μοντέλο της αυτοδιαχείρισης. Αυτό είναι που τους ενοχλεί περισσότερο από όλα και όχι τα χρέη της εταιρείας.» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

 

redblack smallΣε μοτοπορεία αλληλεγγύης & στήριξης του αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, καλεί την 1η Σεπτεμβρίου στην Καμάρα στην Θεσσαλονίκη, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ.

 

redblack smallΑπορρίφθηκε η προσφυγή της «Coca Cola» σε βάρος των απεργών. Συγκεκριμένα, απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η «Coca Cola» σε βάρος των απεργών στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας. Υπενθυμίζεται πως ο ι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργία για πάνω από 330ημέρες, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, οι εργάτες έχουν καλέσει σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της εργοδότριας εταιρείας.

 

redblack smallΣε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Δευτέρα 25 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Πελοποννησιακής Εταιρείας Ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ Τρίπολης . Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική και κατ’ αυτόν τον τρόπο έφερε αποτελέσματα, καθώς στο τέλος της ημέρας καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και περίπου 10 ημέρες, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο χώρο εργασίας, τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και τη βελτίωση των μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων.

 

Σredblack smallε 24ωρη απεργία κατήλθαν την Τετάρτη 27/8 και οι εργαζόμενοι του Δήμου Φυλής που παραμένουν απλήρωτοι πάνω από ενάμιση μήνα, με αποτέλεσμα αυτοί και οι οικογένειές τους να έχουν περιέλθει σε μία πραγματικά τραγική κατάσταση. Ο αγώνας τους είχε σαν αποτέλεσμα, την ίδια ημέρα να εκταμιευθούν χρήματα από τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για το Δήμο Φυλής που προορίζονται για τη μισθοδοσία. Με βάση αυτήν την εξέλιξη, το Σωματείο εργαζομένων αναμένεται να αποφασίσει την περαιτέρω δράση του.

 

redblack smallΤην έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων στις φαρμακαποθήκες πυροδοτεί η απόφαση του Δημάρχου Αθήνας Γιώργου Καμίνη, να ανοίγουν και το Σάββατο οι φαρμακαποθήκες.

Το κλαδικό σωματείο με ανακοίνωση του κάνει λόγο για απόφαση-βόμβα στο ωράριο εργασίας των εργαζόμενων του κλάδου του φαρμάκου – 5ήμερο, 40ωρο, από Δευτέρα ως Παρασκευή – που έχει κατακτηθεί με αγώνες και έχει κατοχυρωθεί εδώ και χρόνια μέσα από την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ότι ανοίγει το δρόμο για την ελαστικοποίηση του ωραρίου, όχι μόνο για τους εργαζόμενους των φαρμακαποθηκών, αλλά ολόκληρου του κλάδου.

 

redblack smallΣτην Ρόδο οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Sunshine πέτυχαν την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων τους μετά από κινητοποίηση στην οποία προέβησαν. Με τη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων του ξενοδοχείου που απέκλεισαν την Ένωση Ξενοδόχων ανάγκασαν την εργοδοσία να δεσμευτεί ότι θα καταβάλλει το 50% των οφειλόμενων σήμερα και το υπόλοιπο την άλλη εβδομάδα

 

redblack smallΤη στάση του νέου δημάρχου Αλμυρού καταγγέλλει το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών του Ν. Μαγνησίας. Όπως αναφέρει στην σχετική καταγγελία το σωματείο, ο νέος δήμαρχος υποχρεώνει, αφενός τις καθαρίστριες να εργάζονται σε δύο υπηρεσίες ταυτόχρονα, αφετέρου, αρνήθηκε να συναντηθεί με το σωματείο για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα. Οι καθαρίστριες παλεύουν για να μονιμοποιηθούν όλες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά (7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο) και ασφαλιστικά δικαιώματα, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλων όσων εργάζονται στην καθαριότητα, και πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού για ουσιαστική αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής λειτουργίας των σχολείων, του νοσοκομείου, του πανεπιστημίου.

 

redblack smallΤην καταβολή των δεδουλευμένων τους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους υπό οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό καθεστώς, απαιτούν οι 600 εργαζόμενοι στα 42 καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Λάρισα», που έχουν κλείσει. Οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχτούν την πρόταση από τη πλευρά της εργοδοσίας και άλλων τοπικών παραγόντων για «κούρεμα» των οφειλομένων από την μεριά της επιχείρησης, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή με κάποιο τρόπο η επαναλειτουργία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε γίνει ήδη το προηγούμενο διάστημα μείωση των μισθών τους κατά 30% ενώ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 14 μήνες.

 

redblack smallΣε κατάσταση συναγερμού ο εργαζόμενοι της «hellas on line» και της «Vodafone», καθώς στις 22 Αυγούστου η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τους εργαζόμενους σχετικά με τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της «hellas on line» από την «Intracom holdings» στη «Vodafone Ελλάδας». Τα συνδικάτα του κλάδου διεκδικούν, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος είτε από την «Vodafone» είτε από HOL, οποιαδήποτε σχέση εργασίας και να έχει, να υπογραφεί Κλαδική αλλά και Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση που να περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους και της HOL και τους επινοικιαζόμενους στην “Vodafone”.

 

redblack smallΝέο εργατικό δυστύχημα- για εμάς μια ακόμα εργατική δολοφονία- με θύμα έναν ναυτικό σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 25 Αυγούστου, στο νότιο αγκυροβόλιο του Πειραιά. Νεκρός είναι ένας 42χρονος, μέλος του πληρώματος του ρυμουλκού «Μέγας Αλέξανδρος». Ο έμπειρος ναυτικός από έλλειψη μέτρων ασφαλείας, τραυματίστηκε κατά τη διαδικασία πρόσδεσης ναυαγίου στο ρυμουλκό και στη συνέχεια έπεσε αναίσθητος στη θάλασσα. Ο ναύτης περισυνελέγη σε σοβαρή κατάσταση και λίγο μετά εξέπνευσε. Το νέο έγκλημα στο βωμό των εφοπλιστικών κερδών καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία.

 

redblack smallEνα ακόμα εργατικό ατύχημα-εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στις Μοίρες Ηρακλείου. Θύμα ένας 45χρονος πατέρας δύο παιδιών ο οποίος κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας. «Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανάγκη για το μεροκάματο μετά από πολλούς μήνες ανεργίας δημιουργούν συνθήκες γκιλοτίνας για τους συναδέλφους», τονίζει σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου..

 

Δείτε μια ακόμα αφίσα από το καφενείο των ανέργων για τις εργοδοτικές δολοφονίες εδώ

 

redblack smallΈνα τρίτο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου 4 εργαζόμενοι υπέστησαν εγκαύματα – οι δύο ανάμεσά τους σε όλο τους το σώμα – από καυστική ποτάσα σε οινοποιείο στην περιοχή της Παλιανής. Σύμφωνα με πληροφορίες το ατύχημα προκλήθηκε κατά τη διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών στο οινοποιείο της ΄Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), όταν για άγνωστο λόγο έσπασε λάστιχο με καυστική ποτάσα και περιέλουσε τους 4 άτυχους εργαζόμενους. Οι δύο από τους εργαζόμενους νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Διαβάστε περισσότερα για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στην ΕΑΣ Ηρακλείου εδώ.

 

 

redblack smallΤον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις στα ΚΤΕΛ ανοίγει προεδρικό διάταγμα-δώρο στην εργοδοσία. Η σχετική ρύθμιση νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση και εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που δημοσιεύθηκε δύο μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο. Προφανής στόχος του ΠΔ, είναι να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ να πετύχουν, με την απειλή της απόλυσης, μείωση των μισθών των οδηγών ή αντικατάστασή τους από νέους, πιο φθηνούς εργαζόμενους .

 

redblack smallΕν΄ τω μεταξύ, στην Μεσσηνία σημειώθηκε ήδη η πρώτη απόλυση εργαζόμενου στα ΚΤΕΛ με το νέο νόμο. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος, που εργάζεται πάνω από 14 χρόνια με σύμβαση αορίστου χρόνου στο συγκεκριμένο ιδιοκτήτη, ειδοποιήθηκε ότι θα απολυθεί σε τέσσερις μήνες, στα τέλη Δεκέμβρη, και έτσι θα πάρει τη μισή αποζημίωση!

 

redblack smallΣε πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων του «Ερρίκος Ντυνάν» που θα γίνει στις 24 Σεπτέμβρη, προχωράει η Τράπεζα Πειραιώς. Και ενώ κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι παίζουν τα δικά τους επενδυτικά παιχνίδια, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9-14 μήνες. Να υπενθυμίσουμε πως ανάμεσα στους όρους του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου και η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μείωση του εργατικού «κόστους» στο μισό με απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστική εργασία, αναδιάρθρωση προσωπικού και των θέσεων εργασίας.

 

redblack smallΣε 3ωρη στάση εργασίας κατέρχονται την Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την ίδια ημέρα στο ΥΠΕΚΑ. Παράλληλα, προχωρούν σε διήμερη λειτουργική κατάληψη του φορέα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που διεκδικούν να πληρώνονται έγκαιρα, ενώ αντιδρούν και στις περικοπές που έχουν μειώσει τους μισθούς τους κατά 60%, αθροιστικά από το 2010.

 

redblack smallΑπεργία την Κυριακή 31/8 στα «ΝΟΤΟS» της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στην Καλαμάτα ενάντια στις “λευκές νύχτες” και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

 

redblack smallΚαι στην Αθήνα όμως ο αγώνας για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται δυναμικά. Το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα καθώς και η συλλογικότητα «Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου» έδωσαν το παρών στους δρόμους και την Κυριακή 31/8, ενάντια στη λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων και τον κοινωνικό εκφασισμό. Ανταπόκριση από την προηγούμενη παρέμβαση 24/8 εδώ.

 

redblack smallΝα σταματήσουν τα ασφαλιστικά μέτρα της διοίκησης και του υπουργείου Υποδομών κατά των συμβασιούχων απαιτεί το Σωματείο των εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Το Σωματείο έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τη Δευτέρα 1/9, μέρα κατά την οποία εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των συμβασιούχων εργαζόμενων, για τους οποίους μάλιστα υπάρχουν τελεσίδικες θετικές Εφετειακές αποφάσεις.

 

redblack smallΣοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών από τον χώρο της εκπαίδευσης. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δημιουργία κλίματος τρόμου και φόβου και μείωση στο ελάχιστο των δαπανών για την παιδεία, είναι μερικά από το κλίμα ζόφου που εξαπλώνεται στην εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, ότι θέλουν να φτάσουν τις δαπάνες για την παιδεία στο 2% !!!

 

redblack smallΕκτός από τις πασίγνωστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, για τις οποίες ολόκληρη η κοινωνία συζητά, τα μνημόνια έχουν επιδράσει καταστροφικά και στη δημογραφική κατάσταση της χώρας. Οι γεννήσεις περιορίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το…1932. Οι θάνατοι εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται. Επί τέσσερα χρόνια οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ η ψαλίδα ανοίγει ολοένα και περισσότερο. Οι οικονομικοί μετανάστες επιστρέφουν στις πατρίδες τους μαζικά και οι Έλληνες φεύγουν και αυτοί αναζητώντας εργασία εκτός Ελλάδας. Οι αυτοκτονίες εμφανίζονται αυξημένες πάνω από 35%. Το μερίδιο των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών στον συνολικό πληθυσμό της χώρας εκτοξεύεται, και το μερίδιο των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 14 φθίνει. Αλήθεια, είμαστε σίγουροι ότι ο γιαλός είναι στραβός;

 

redblack smallΝέες παρεμβάσεις σε Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και Ειδικά Σχολεία έχει προγραμματίσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενεργητική στήριξη των αναπήρων και των συγγενών τους, επιβεβαιώνωντας την έκταση της «σφαγής» που γίνεται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και τα Ειδικά Σχολεία.

 

Τredblack smallην ίδια ώρα που έχει σημάνει silver alert για την εξαφάνιση του Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος πάσχει από μια περίεργη νόσο – νομίζει ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων-, ανεξάρτητες εργατικές ταξικές συγκεντρώσεις διοργανώνονται στη φετινή ΔΕΘ στις 6/9. Ανεξάρτητες από κράτος και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, στέλνουν το πραγματικό μήνυμα των εργαζομένων και ανέργων ενάντια στον ταξικό πόλεμο. Δείτε εδώ και εδώ

 

redblack smallTέλος, τραγικά είναι τα αποτελέσματα για την φτώχεια στους συνταξιούχους, όπως αυτά καταγράφονται από το σύστημα «Ηλιος». Τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στα στατιστικά όρια της φτώχειας, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από το σύστημα «Ηλιος» και για το μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εισόδημα ενός μεγάλου μέρους των συνταξιούχων, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες, καθώς το 36% των κύριων συντάξεων είναι κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά. Επίσης, η μέση κύρια σύνταξη είναι 705,8 ευρώ μεικτά και η μέση επικουρική μόλις 170,4 ευρώ μεικτά, χωρίς δηλαδή να αφαιρεθούν οι κρατήσεις (4%) για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο φόρος που αναλογεί στα συγκεκριμένα ποσά. Σημειώνεται πως μόλις το 55% όσων λαμβάνουν κύρια σύνταξη, παίρνει και επικουρική.

 

[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net

Μπορείτε να ακούσετε  να καταβάσετε η να χρησιμοποιήσετε για κινηματική χρήση, το εργασιακό δελτίο σε μορφή mp3 ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *