ΙΜΑΣ, 3ωρες στάσεις εργασίας από 1/9 ενάντια στην εργοδοτική επίθεση, συνέντευξη

Εδώ και βδομάδες οι 260 εργαζόμενοι των εργοστασίων ΙΜΑΣ/ ΣΥΡΜΑ στο Βόλο βρίσκονται επί ποδός καθώς η διοίκηση του εργοστασίου έχει ανακοινώσει την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασία με ταυτόχρονη μείωση μισθών. Ο ΙΜΑΣ και το ΣΥΡΜΑ (για συντομία ΙΜΑΣ) ανήκουν στον ίδιο πολυεθνικό όμιλο Contitech  και οι εργαζόμενοι των δυο εργοστασίων έχουν κοινό σωματείο.

 

b1986366419083ea75dd79dd2603275a_XL

Μιλήσαμε με τον συνδικαλιστή Θοδωρή Πανόπουλο, μέλος του ΔΣ του σωματείου και επικεφαλής της παράταξης «Εργατική Αυτονομία». Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Νίκος Κανελλής. 

 

·        Θοδωρή πες μας, ποια είναι τα σχέδια της διοίκησης του εργοστασίου;

Η διοίκηση του εργοστασίου ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάει η εκ περιτροπής εργασία όλων των εργαζομένων, δηλαδή 3 βδομάδες δουλειά το μήνα και μείωση μισθών κατά 25%.

 

Η εργοδοσία επικαλείται γενικά και αόριστα την «παγκόσμια κρίση» και μιλά για μείωση παραγγελιών για να εκβιάσει τους εργαζόμενους και να τους αναγκάσει να δεχτούν την εκ περιτροπής εργασία.

 

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι παραγγελίες δεν έρχονται κατευθείαν στο εργοστάσιο του ΙΜΑΝΤΑ στο Βόλο αλλά στην πολυεθνική στην οποία ανήκει το εργοστάσιο του Βόλου, την Contitech η οποία είναι ένας κλάδος του πολυεθνικού κολοσσού ελαστικών Continental. Η Contitech παίρνει τις παραγγελίες και στη συνέχεια τις μοιράζει στα διάφορα εργοστάσια του ομίλου. Έτσι, δεν είναι καθόλου σαφές το αν υπάρχει όντως μείωση παραγγελιών ή αν η Contitech συνειδητά δημιουργεί μια τεχνητή κρίση παραγγελιών στον ΙΜΑΝΤΑ προκειμένου να αξιοποιήσει το «ευνοϊκό» για αυτήν περιβάλλον στην Ελλάδα (διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων και υψηλή ανεργία) με τελικό σκοπό να μειώσει το εργατικό κόστος.

 

Άλλωστε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του εργοστασίου στόχος της είναι ο ΙΜΑΣ να γίνει ανταγωνιστικός ως προς τα εργοστάσια της Contitech στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τουρκία!…

 

·        Ποιο είναι το κλίμα στις γραμμές των εργαζομένων; Για τις είδους αγώνα ετοιμάζεστε;

Στις 26 Αυγούστου πραγματοποιήσαμε μια πολύ μαζική συνέλευση των εργαζομένων. Η συνέλευση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (183 υπέρ έναντι 24 κατά) να εξουσιοδοτήσει το ΔΣ να προχωρήσει σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις στο βαθμό που η διοίκηση του εργοστασίου προχωρούσε στα σχέδια για εκ περιτροπής εργασία.

 

Τις προηγούμενες μέρες η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στα σχέδιά της από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό κι εμείς από την ίδια μέρα ξεκινάμε 3ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και στις 3 βάρδιες. Στο βαθμό που δεν υπάρξει υποχώρηση από πλευράς εργοδοσίας θα κλιμακώσουμε με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου.

 

Όπως έδειξε και η συνέλευση, οι συνάδελφοί μου είναι συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Άλλωστε αυτό είναι το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει από τις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις σε πολλά άλλα εργοστάσια (ΚΟΝΤΙ, ΒΙΟΣΩΛ, VPI, Χαλυβουργία κα). Όπου επικράτησε η λογική της υποχώρησης και των συμβιβασμών οι εργαζόμενοι δεν κέρδισαν αλλά έχασαν. Πολλά από τα παραπάνω εργοστάσια έβαλαν λουκέτο ενώ σε πολλά άλλα έχουν μειωθεί δραματικά οι μισθοί και τα δικαιώματα. Για αυτό εμείς είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε.

·         Θέλεις να πεις κάτι στους υπόλοιπους εργαζόμενους και στο Βολιώτικο λαό;

Καταρχάς εκ μέρους όλων των εργαζομένων του ΙΜΑΣ θέλω να απευθύνω κάλεσμα σε όλο το Βολιώτικο λαό και ειδικά στο εργατικό κίνημα της περιοχής μας να στηρίξει μαχητικά τον αγώνα που ετοιμαζόμαστε να δώσουμε. Ό,τι γίνεται σε κάθε εργασιακό χώρο και ειδικά σε μεγάλα εργοστάσια επηρεάζει όλους τους εργαζόμενους της περιοχής. Ήδη στις δυο βιομηχανικές ζώνες η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι πολύ δύσκολη (μειώσεις μισθών, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, λουκέτα). Μια δική μας νίκη μπορεί να ενισχύσει συνολικά τη δύναμη του εργατικού κινήματος και να ανεβάσει το ηθικό του. Εκτός από τις 260 οικογένειες που εξαρτώνται άμεσα από το εργοστάσιο, η δραστηριότητα του επηρεάζει σημαντικά την τοπική οικονομία ευρύτερα (κατανάλωση σε εμπορικά καταστήματα κάθε είδους, προμηθευτές εργοστασίου κλπ).

 

Η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί με όλα τα μέσα! Με στήριξη έξω από την πύλη του εργοστασίου, με συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης, με απεργίες αλληλεγγύης και σε άλλους εργασιακούς χώρους κλπ.

 

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου έχει ευθύνη όχι απλά να καλέσει κινητοποιήσεις υποστήριξης αλλά να τις προετοιμάσει πραγματικά σε κάθε εργασιακό χώρο ώστε να έχουν επιτυχία. Έχει επίσης ευθύνη να συγκροτήσει ένα μόνιμο συντονιστικό όργανο των πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής που με συστηματικό τρόπο θα προετοιμάζει απεργίες και κινητοποιήσεις (όχι μόνο για τον ΙΜΑΝΤΑ φυσικά). Επίσης θα επιδιώξουμε επαφή και στήριξη από τα σωματεία των εργαζομένων στο εξωτερικό.

 

Υπάρχουν όμως και άλλες κινήσεις που μπορούν να στηρίξουν τους εργαζόμενους ειδικά στην προοπτική της απεργίας διαρκείας όπως για παράδειγμα το να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου να μην πληρώσουμε δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ύδρευσης, λογαριασμούς ΔΕΗ κλπ για όσο διαρκεί η απεργία.

 

Ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο αγώνα, αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο δικό μας αλλά όλων μας. Με συσπείρωση, ενότητα στις γραμμές μας, ταξική αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα θα κερδίσουμε! 

http://www.xekinima.org/arthra/view/article/bolos-ston-imanta-tha-dothei-skliri-maxi-synenteyksi/#sthash.C2veomBV.iJgCQi0F.dpuf

 

Αναδημοσίευση από : ergasiakodeltio.wordpress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *