Η εφιαλτική ανεργία εργαλείο για την προώθηση της κινεζοποίησης

imagesΤην  Τετάρτη 6 Αυγούστου, λίγο πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του, εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες ο Σαμαράς αυτοπροσώπως, για να μας ανακοινώσει ότι μέχρι τα τέλη της χρονιάς η κυβέρνησή του θα προσφέρει «κατάρτιση και πρώτη επαφή με την εργασία σε 145.000 νέους και μακροχρόνια ανέργους».
Πρόκειται για τα γνωστά προγράμματα δουλείας, τα οποία αναγκαστικά αποδέχονται οι άνεργοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν αυτό έστω το άθλιο πεντακοσάρικο (χωρίς ασφάλιση) για ένα πεντάμηνο.

Την Παρασκευή 8 Αυγούστου, ήταν η σειρά του Βρούτση, ο οποίος βγήκε και ανακοίνωσε περιχαρής: «Είναι ενθαρρυντικό ότι και αυτό το μήνα συνεχίζεται η θετική εικόνα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ακολουθώντας τη γενική τάση εξομάλυνσης της αγοράς εργασίας. Πράγματι, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που καταγράφει ψηφιακά τις ροές της μισθωτής απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε κλάδο της οικονομίας, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ι-ούλιο ήταν κατά 13.275 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις. Σε επίπεδο πρώτου επταμήνου του έτους (Ιανουαρίου – Ιουλίου) το 2014 δημιουργήθηκαν 189.572 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, που πρόκειται για επίδοση σημαντικά υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (91.611 θέσεις εργασίας) και, σαφώς, την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα» (η υπογράμμιση του Βρούτση, η έμφαση δική μας).

Ενδιαμέσως τους τα χάλασε και πάλι η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά τα δικά της πορίσματα δεν συζητιούνται, δεν γίνονται λαϊκά αναγνώσματα και θεάματα από τα παπαγαλάκια της «ενημέρωσης». Δίνοντας στη δημοσιότητα την τελευταία Ερευνα Εργατικού Δυναμικού, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι «το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2014 ανήλθε σε 27,2% έναντι 27,7% τον Μάιο του 2013 και 27,3% τον Απρίλιο του 2014».

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, ο Βρούτσης ανακοινώνει ότι μήνα με το μήνα αυξάνονται οι απασχολούμενοι, αλλά η ΕΛΣΤΑΤ επιμένει να «μετράει» την ανεργία (με ένα μοντέλο που την υποεκτιμά, όπως πολλάκις έχουμε γράψει) στα ίδια θηριώδη επίπεδα. Σταθερά πάνω από 27%, χωρίς καμιά ουσιαστική τάση κάμψης.
Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας τη μετανάστευση πολλών νέων και τη λειτουργία των προγραμμάτων δουλείας (οι συμμετέχοντες σ’ αυτά λογίζονται ως… απασχολούμενοι), θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα και σε σχέση με τις καταγραφές της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν, μάλιστα, κοιτάξουμε λίγο και μερικά ποιοτικά στοιχεία, όπως καταγράφονται στις επίσημες κρατικές στατιστικές, αλλά περνάνε ψιλοαπαρατήρητα, θα καταλήξουμε σε πιο  μαύρα συμπεράσματα.

Η ίδια η ΕΡΓΑΝΗ, το παιχνιδάκι του Βρούτση, αποκαλύπτει ότι οι μισές περίπου από τις «νέες» θέσεις εργασίας είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης! Το πρώτο επτάμηνο του 2014, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, έγιναν 917.336 προσλήψεις. Το 46,84% απ’ αυτές (429.684) ήταν προσλήψεις για μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Μιλάμε για τετράωρα ή για δουλειά μία, δύο ή τρεις μέρες την εβδομάδα! Κι επειδή οι πάντες προσλαμβάνονται πλέον με τα «κινεζοποιημένα» βασικά της μνημονιακής περιόδου, μιλάμε για δουλειές με 150 μέχρι 300 ευρώ το μήνα! Για τέτοιες θέσεις εργασίας καμαρώνει ο άθλιος δεξιός υπουργός!

Κοιτάζοντας την Ερευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, βλέπουμε ότι έχουμε μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων, αλλά ταυτόχρονα και μείωση των απασχολούμενων και μείωση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού! Δεδομένου ότι απασχολούμενοι και άνεργοι, από τη μια, και οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, από την άλλη, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, μία μόνο λογική εξήγηση μπορούμε να βρούμε γι’ αυτή την (σε πρώτη ανάγνωση ανεξήγητη) τριπλή μείωση. Aύξηση της μετανάστευσης στο εξωτερικό και αύξηση των θανάτων σε σχέση με τις γεννήσεις. Κοιτάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για το 2012 και το 2013, διαπιστώνουμε ότι και τις δύο αυτές χρονιές οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις (γύρω στις 17.000 κάθε χρονιά), ενώ ως μετανάστες δίνονται περίπου 44.000 το 2012 και περίπου 52.000 το 2013. Μέσα σε μια διετία, δηλαδή, έχουμε μείωση του πληθυσμού κατά περίπου 160.000 άτομα!

Eίναι κι αυτό ένα από τα «καλά» της κρίσης και της κινεζοποίησης. Ποιο νέο ζευγάρι θα τολμήσει να γεννήσει παιδιά σ’ αυτές τις συνθήκες; Σε μια δεκαετία η Ελλάδα θα χάσει μια ολόκληρη γενιά και σε μια εικοσαετία θα είναι μια γερασμένη χώρα, καθώς ούτε οι μετανάστες μπορούν πλέον να δώσουν ώθηση στην αύξηση του πληθυσμού (δεν έχουμε μαζική μετανάστευση νέων εργατών από την Αλβανία, πλέον). Αν αυτό δε λέγεται κοινωνική εξαθλίωση, τότε πώς λέγεται;

Και βέβαια, η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τον κάθε άνεργο σε… Πηνελόπη που περιμένει υπομονετικά την επιστροφή του Οδυσσέα ναυαγεί.
Αρκεί να κοιτάξει κανείς τον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή 8 Αυγούστου, για να πλημμυρίσει από… απαισιοδοξία. Αντιγράφουμε: «Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 6,7%, έναντι αύξησης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012. Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 3,2%, έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012».

Επί κυβερνήσεων ΓΑΠ, τον δεύτερο μνημονιακό χρόνο, κατεβλήθη προσπάθεια να παραμυθιαστούν οι άνεργοι με μια επικείμενη ανάπτυξη, η οποία θα στηριχτεί στις εξαγωγές, οι οποίες δήθεν κάλπαζαν. Μαϊμούδισαν τα στοιχεία για μερικούς μήνες, αλλά δεν μπορούσαν να τα μαϊμουδίζουν επ’ άπειρον. Τώρα, η ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις εξαγωγές διατυπώνεται ως όραμα, από χειλέων Χαρδούβελη. Προς το παρόν, όμως, η εικόνα είναι αυτή που περιγράφουν οι Δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ. Η βιομηχανική παραγωγή, στην οποία θα αποτυπωθεί το… όραμα του Χαρδούβελη και όλων των εκπροσώπων του κομπραδόρικου και ξενόδουλου ελληνικού καπιταλισμού, παρουσιάζει το πρώτο εξάμηνο του… αναπτυξιακού 2014 εικόνα χειρότερη του πρώτου εξάμηνου του 2013! (Περισσότερα στοιχεία για την «ανάπτυξη» και ειδικά για τις εξαγωγές και τον τουρισμό μπορείτε να βρείτε στη σελίδα 11).

Φιέστα με προθύμους

Την 1η του Σεπτέμβρη, ενόψει και της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ο Σαμαράς ήθελε μια ακόμη φιέστα, στην οποία θα εξέφραζε ξανά το ενδιαφέρον του για την ανεργία και θα μοίραζε παρηγορητικές υποσχέσεις. Ετσι, συγκάλεσε για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης, βρίσκοντας πρόθυμους συνομιλητές, πέρα από τον Βρούτση, τον Βενιζέλο και τους κρατικούς παράγοντες, και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει παραδάκι.

Ο Σαμαράς είπε τα γνωστά δακρύβρεχτα που λέει σ’ αυτές τις περιπτώσεις («η ανεργία είναι ο πιο ύπουλος και ο πιο σκληρός αντίπαλος της κοινωνίας, καθώς υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας») και κατέληξε στο success story, δίνοντας και νούμερα αυτή τη φορά (δεν κοστίζουν τίποτα): «Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης ως το 2020»! Ο αριθμός 770.000 εντυπωσιάζει, αν το σκεφτεί όμως κανείς θα διαπιστώσει ότι ο Σαμαράς υπόσχεται ότι το 2020 η ανεργία θα είναι γύρω στο 12%! Φυσικά, και αυτό είναι στον αέρα, όπως είναι στον αέρα οι «προβλέψεις» για μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 3% τα ίδια χρόνια.

Ο Βενιζέλος, για να δείξει πως αποτελεί το… προοδευτικό τμήμα της κυβέρνησης, πρότεινε να θεσμοθετηθεί «ρήτρα απασχόλησης» σε κάθε κυβερνητική δράση που αφορά θέματα ανάπτυξης! Είπε κι αυτός την παπαριά του (είπαμε: τζάμπα είναι), για να ‘χουν να γράφουν οι φυλλάδες την επομένη και να τσαμπουνάνε τα παπαγαλάκια στα ραδιοκάναλα.

Ο Βρούτσης, για να μην υστερήσει έναντι του Βενιζέλου, ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Λευκού Μητρώου» για τις επιχειρήσεις με «αποδεδειγμένα υποδειγματική συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία». Οι επιχειρήσεις που θα κατακτήσουν μια ζηλευτή θέση στις δέλτους του «Λευκού Μητρώου» δε θα ελέγχονται εντατικά έτσι που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να στραφούν στοχευμένα εκεί που υπάρχει υψηλή παραβατικότητα και υποτροπή!

Ανακοίνωσε ακόμη και σχέδιο ανάσχεσης του brain drain, όπως λέγεται στην… απλοελληνική η διαρροή των «καλύτερων μυαλών» προς το εξωτερικό! Τους τελείωσαν όλα τα άλλα παπατζιλίκια, οπότε έπρεπε να σκεφτούν νέες εφετζίδικες ατάκες για να δείξουν ότι μοχθούν νυχθημερόν για να αντιμετωπίσουν την ανεργία: ρήτρα απασχόλησης, λευκό μητρώο, anti brain drain.

Στη συνέχεια, ο Βρούτσης άρχισε να αραδιάζει για πολλοστή φορά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ «για τη στήριξη της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας».
Οπως είπε, ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων για τη διετία 2014 – 2016 θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, με τους ωφελούμενους ανέργους να ανέρχονται σε τουλάχιστον 397.356.

Ο μπαξές έχει απ’ όλα: προγράμματα «μαθητείας», «επαγγελματικής κατάρτισης», «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων εργασίας, επιδότησης για πρόσληψη ανέργων κτλ. Τα περισσότερα λεφτά θα διατεθούν σε προγράμματα «μαθητείας» και «επαγγελματικής κατάρτισης» διαφόρων τύπων. Πρόκειται, όπως έχουμε ξαναγράψει, για προγράμματα εξασφάλισης τζάμπα εργατών-δούλων από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μπροστά στα οποία τα παλιά stage μοιάζουν… φιλεργατικά. Ετσι, η ανεργία μετατρέπεται σε εργαλείο προώθησης της κινεζοποίησης, αφού οι άνεργοι ξεσκίζονται για να βρουν μια θέση ανασφάλιστης εργασίας (δήθεν «μαθητείας» ή «επαγγελματικής κατάρτισης») και αναγκαστικά μετατρέπονται σε δούλους των αφεντικών (ειδικά στον τουρισμό «χτυπάνε» ακόμη και δωδεκάωρα) για να πάρουν ένα πεντακοσάρικο το μήνα για ένα πεντάμηνο. Στόχος είναι να εμπεδωθεί στους νέους εργαζόμενους η συνείδηση ότι αυτή είναι η «μοίρα» τους, ότι πρέπει να αισθάνονται και ευχαριστημένοι αν καταφέρουν να βρουν ένα τέτοιο πεντάμηνο δουλείας.

Μερίδιο από το νταβατζιλίκι αυτών των προγραμμάτων γυρεύει και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Γι’ αυτό και ο Παναγόπουλος, όχι μόνο δεν έτριψε στη μούρη του Σαμαρά την πρόσκληση, αλλά στρογγυλοκάθησε στο τραπέζι της φιέστας, προσφέροντας την «κοινωνική νομιμοποίηση» που ήθελαν οι Σαμαράς-Βενιζέλος.
Χαρακτηριστικά είναι τα πρώτα λόγια που είπε στη δήλωση που έκανε μετά τη φιέστα: «Το Συμβούλιο αυτό όπως γνωρίζετε θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά καιτο θετικό που εκπέμπει είναι ότι οι πόροι που υπολογίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας μπορούμε να πούμε ότι κατά ένα σημαντικό τρόπο μπορούν να μαζευτούν».

Μετά μπήκε στο ζουμί: «Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να ενισχυθούν τα προγράμματα, η υλοποίηση και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που αφορούν το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς με την παρουσία των κοινωνικών φορέων, των εργοδοτών και των εργαζομένων. Είναι κάτι που μπορεί να δώσει και ποιότητα και έλεγχο στα προγράμματα για την ανεργία». Οταν, δε, ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει να πηγαίνει το παραδάκι απευθείας σ’ αυτούς, απάντησε:
«Ζητήσαμε να είμαστε οι τελικοί δικαιούχοι των πόρων του ΕΣΠΑ κι από ΕΠΑΝΑΔ και ΕΠΑΝΕΚ. Δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει και ότι θα γίνει και η νομοθετική ρύθμιση»!

Το μόνο που ενδιαφέρει τους εργατοπατέρες είναι ν’ αναλάβουν αυτοί ρόλο στη διαχείριση της κινεζοποίησης. Να παίρνουν το παραδάκι από το ΕΣΠΑ και να «μοιράζουν το παιχνίδι», σε συνεργασία με τα συνδικάτα των καπιταλιστών. Προσφέρουν απόλυτη στήριξη στην κινεζοποίηση, φτάνει να εισπράττουν ένα νταβατζιλίκι που θα τους επιτρέπει και το μηχανισμό τους να συντηρούν (είναι και πολυδάπανος) και πελατειακές σχέσεις να δημιουργούν, δένοντας νέους εργαζόμενους στο άρμα τους.

Χαστούκι από τον ΟΟΣΑ

Στο 27% θα παραμείνει η ανεργία και το 2015 προβλέπει ο ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας μεταξύ των χωρών-μελών του οργανισμού. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 49% στο 71% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2007 και του πρώτου τριμήνου του 2014.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώνονται με ρυθμό πάνω από 5% ετησίως κατά μέσο όρο από το πρώτο τρίμηνο του 2009! Η μείωση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ.

Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί χαστούκι για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, γι’ αυτό και τα παπαγαλάκια την υποβάθμισαν, δίνοντας χώρο μόνο στις φιέστες του Σαμαρά.

 

Αναδημοσίευση από: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *