Και την απέλυσε και την απειλεί

Αναδημοσίευση από : ergasiakodeltio.wordpress

Με αγωγή για διαφυγόντα κέρδη και συκοφαντική δυσφήμηση προειδοποίησε μέσω… αστυνομίας ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πρίσμα» την εργαζόμενη που έδιωξε, αν δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών.

Παλιό το κόλπο και δοκιμασμένο, φτάνει να μην ανησυχήσουν οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά σε αυτό το κάθαρμα.

 

Την καταχρηστική απόλυση συναδέλφου τους από γνωστό φροντιστήριο καταγγέλλουν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), προχωρώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χθες, για τρίτη φορά, έξω από το κτίριο του φροντιστηρίου.

 

Η Α.Σ. εργαζόταν στο φροντιστήριο «Πρίσμα» επί 24 χρόνια και ήταν η αποκλειστική διδάσκουσα στο γνωστικό της αντικείμενο. Από το 1990 μέχρι το 1996 δίδασκε Κοινωνιολογία, ενώ από το 1996 και ύστερα δίδασκε αρχικά το μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας και αργότερα το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

 

Το 2011 ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, ενώ από τον Μάιο του 2014 δεν της καταβάλλονταν καθόλου χρήματα, με αποτέλεσμα να μαζευτεί ένα χρέος σχεδόν ενάμισι έτους της τάξης των 5.700 ευρώ. Και αν το ποσό φαίνεται μικρό σε κάποιους, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ώρες που δίδασκε ήταν ελάχιστες και το ωρομίσθιό της αντιστοιχούσε στα 9,24 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για μηνιαίες απολαβές περίπου 270 ευρώ.

 

 

«Στα μέσα Μαρτίου και ενώ ήδη ο εργοδότης καθυστερούσε να με πληρώσει, μου έθετε όρους -προκειμένου να με επαναπροσλάβει- να δεχτώ μείωση του μισθού μου και να δουλέψω επιπλέον ώρες ανασφάλιστη. Σημειωτέον, πέρυσι είχα ήδη υποστεί μείωση 45% στον μισθό μου. Προσέφυγα για δεύτερη φορά στην Επιθεώρηση Εργασίας και βγήκε απόφαση να επιστρέψω στη δουλειά μου. Αρνήθηκε να συμμορφωθεί και έτσι προχώρησα σε αγωγή. Η σύμβασή μου έληγε στις 9 Μαΐου. Ομως, το μάθημά μου διαγωνιζόταν στις 12 Ιουνίου. Θα έπρεπε λοιπόν να με προσλάβει για έναν μήνα. Δεν το έκανε. Εφτασε στο σημείο να δηλώνει στο πρόγραμμα το μάθημά μου και μία ώρα πριν ξεκινήσει να μου το αναβάλλει. Υπήρξαν αντιδράσεις από γονείς και μαθητές και αναγκάστηκε να βάλει έναν άλλο καθηγητή, ο οποίος δεν γνωρίζω υπό ποιο καθεστώς εργάζεται».

 

 

 

Ο ΣΕΦΚ διοργάνωσε κινητοποιήσεις στις 13 και τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ είχε ήδη προαναγγείλει νέα συγκέντρωση για τις 20 του μήνα. Την περασμένη Πέμπτη λοιπόν η Α.Σ. έλαβε «πρόσκληση», η οποία της επιδόθηκε από αστυνομικό υπάλληλο και η οποία έλεγε ότι θα έπρεπε να προσέλθει στο Α.Τ. Καλλιθέας

«εντός 3 ημερών και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας φέροντες (!) την παρούσαν και αποφανθείτε (!) στον Αρχ/κα Ελευθεριάδη Αγγελο που ανέλαβε τη διεκπεραίωση της υπόθεσής σας».

 

 

 

«Την επομένη πήγα στο τμήμα και ο αρχιφύλακας στην ουσία μετέφερε την επιχειρηματολογία του εργοδότη και την προειδοποίηση ότι αν πραγματοποιούνταν η συγκέντρωση του Σαββάτου, θα μου έκανε αγωγή για διαφυγόντα κέρδη και συκοφαντική δυσφήμηση. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα μου κοστίσει 30.000 ευρώ και θα με εξαντλήσει οικονομικά. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει και αξιοκρατικές κρίσεις σχετικά με την απαγόρευση των «μικρών συγκεντρώσεων που αναστατώνουν την πόλη» και ότι «τα αφεντικά μπορούν να απολύουν και να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν»».

 

«Πρώτα ξεζούμισμα, μετά απολύσεις»

 

«Για τα αφεντικά η μέθοδος της λύσης, πρώτα το ξεζούμισμα, μετά οι απολύσεις» φώναζαν οι δεκάδες συγκεντρωμένοι χθες, ενώ κατήγγειλαν και «την πρωτοφανή πρακτική δημόσιοι υπάλληλοι να λειτουργούν ως ιδιωτικοί σεκιούριτι των εργοδοτών» υπό το βλέμμα μερικών ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας.

 

Σήμερα, εκπρόσωποι του ΣΕΦΚ επιδίδουν στο Α.Τ. Καλλιθέας έγγραφο με το οποίο ζητούν να τους χορηγηθεί η τυχόν αλληλογραφία του εργοδότη της Α.Σ. με την αστυνομική υπηρεσία, καθώς και να απαντήσει γραπτώς σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν τη νομιμότητα της επίδοσης «πρόσκλησης» από αστυνομικό όργανο σε πολίτη.

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου, Βασ. Γκούμα, μας είπε ότι έχει εφαρμόσει πλήρως τον νόμο, αρνήθηκε ότι υπάρχει απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας που αποφαίνεται την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης και μας πληροφόρησε ότι υπάρχει εισαγγελική παραγγελία για την κλήτευση της Α.Σ. και ότι ο αστυνομικός δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη.

 

http://www.efsyn.gr/?p=236983

Ψοφάνε οι μπάτσοι για τέτοια μπραβηλήκια !

Η ανακοίνωση του σωματείου

 

Το φροντιστήριο Πρίσμα απολύει εργαζόμενη μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας

Η συνάδελφος Α.Σ., μέλος του ΣΕΦΚ από το 1990, εργαζόταν στο φροντιστήριο «Πρίσμα» 24 χρόνια και ήταν η αποκλειστική διδάσκουσα τα γνωστικά αντικείμενα της Οικονομίας. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών αμειβόταν με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραφε το Σωματείο μας. Εν τοις πράγμασι, η εργασιακή της σχέση ήταν ενιαία συνεχής σχέση εργασίας, καθώς κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης.

Κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013, όταν έληξε η ισχύς της ΣΣΕ, υλοποιώντας την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων του ΣΕΦΚ, αρνήθηκε βλαπτική μεταβολή στο ωρομίσθιό της. Με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς υποχρεώθηκε να αποδεχθεί μείωση του ωρομισθίου της κατά 45%, προκειμένου να της καταβληθούν οφειλόμενα δεδουλευμένα των δύο τελευταίων χρόνων από τον εργοδότη της.

Την άνοιξη του 2014, ο εργοδότης τής έθεσε ως προϋπόθεση για την επαναπρόσληψή της την περαιτέρω μείωση του ωρομισθίου της, καθώς και την απασχόλησή της σε συνθήκη, η οποία δεν ήταν σύμφωνη με την εργατική νομοθεσία. Έτσι, παράλληλα με τη μη αποδοχή της βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, η συνάδελφος, μαζί με τον ΣΕΦΚ, αναγκάστηκε να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας (1/4/2014), προκειμένου να διεκδικήσει οφειλόμενα δεδουλευμένα 5.700 Ευρώ. Έτσι πέτυχε την καταβολή τους. Αμέσως μετά, ο εργοδότης αρνήθηκε να την επαναπροσλάβει μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας στην επιχείρησή του, αποδεικνύοντας ότι η μη επαναπρόσληψή της αποτελεί εκδικητική συνδικαλιστική δίωξη. Της απαγόρευσε να διδάξει τους/ις μαθητές/ήτριές της στις παραμονές των πανελλήνιων εξετάσεων. Η συνάδελφος δεν συνέχισε το διδακτικό και παιδαγωγικό της έργο, και βρέθηκε, χωρίς να ευθύνεται η ίδια, εκτεθειμένη απέναντι στους/ις μαθητές/ήτριές της.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Α.Σ., μαζί με τον ΣΕΦΚ, προσέφυγε εκ νέου στην Επιθεώρηση Εργασίας με αίτημα την επαναπρόσληψή της (26/6/2014), όπου ο εργοδότης της αρνήθηκε «να επανεξετάσει την απόφασή του», όπως του ζητήθηκε από τον Επιθεωρητή Εργασίας. Παράλληλα, η συνάδελφος υπέβαλε αγωγή.

Η υπόθεση της συναδέλφου Α.Σ. δεν είναι ούτε μεμονωμένο «περιστατικό» ούτε μια ακόμη απόλυση για «οικονομοτεχνικούς λόγους», γεγονός που αποδέχθηκε και η Επιθεώρηση Εργασίας. Αποτελεί την πιο προκλητική στάση των εργοδοτών, οι οποίοι αξιοποιούν την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, τη θεσμική ασυλία που τους παρέχει η κυβέρνηση και δεν διστάζουν να πετούν στον δρόμο τους εργαζομένους που συντέλεσαν καθοριστικά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων τους. Εντάσσεται στα σχέδια της εργοδοτικής ένωσης και των αλυσίδων να προχωρήσουν σε υποτίμηση της εργατικής δύναμης, σε προσλήψεις εργαζομένων χωρίς δικαιώματα με εικονικά ένσημα, με τζάμπα γι’ αυτούς εργασία, μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με voucher. Προϋπόθεση για να διαμορφωθεί η συνθήκη αυτή είναι να βρεθούν εκτός χώρων εργασίας οι εργαζόμενοι που υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους, που πιστεύουν στην αξία του συλλογικού αγώνα και της αλληλεγγύης, που παλεύουν μαζί με το σωματείο τους, υλοποιώντας τις αποφάσεις των Γενικών του Συνελεύσεων…

Αντίσταση στις εκδικητικές απολύσεις.

Να επαναπροσληφθεί η συνάδελφος Α.Σ.

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)

http://www.sefk.gr/selides/prisma1.htm

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *