Σε νέες περιπέτειες η ΒΙΟΜΕ

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ οι εργαζόμενοι του οποίου βρέθηκαν για ακόμη μία φορά στα δικαστήρια προκειμένου να αιτηθούν να οριστεί προσωρινή διοίκηση στο εργοστάσιο αποτελούμενη από άτομα της εμπιστοσύνης τους.
ΒΙΟΜΕ1413887484Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δίκη το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εργοδοσίας που εγκατέλειψε το εργοστάσιο να πάρει ξανά στα χέρια της την διοίκηση της ΒΙΟΜΕ μετά από καταθέσεις μαρτύρων και εργαζομένων για τον αποτυχημένο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η προηγούμενη εργοδοσία την λειτουργία του εργοστασίου και που κατέληξε στην πλήρη εγκατάλειψη του εκ μέρους της. Στην συνέχεια όμως για άγνωστους λόγους οι δύο πραγματογνώμονες παραιτήθηκαν και έτσι οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ προχώρησαν σε νέα αγωγή ζητώντας τον διορισμό νέας προσωρινή διοικούσας.

Στην σημερινή δίκη ο δικηγόρος των  εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων τόνισαν την ανάγκη διορισμού προσωρινής διοίκησης τόσο για την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου αλλά και για την διενέργεια ελέγχου των οικονομικών της ΒΙΟΜΕ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν κακοδιαχείριση των οικονομικών της ΒΙΟΜΕ μιας εταιρείας που μέχρι το 2010 κατέγραφε ανοδική πορεία. Από το 2010 και μετά όπως τονίζουν η μητρική εταιρεία Φίλκεραμ και διοίκηση Φιλίππου αφαίμαζε την ΒΙΟΜΕ μέσω δανείων που έπαιρνε εις βάρος της μέχρι και το 2011 που εγκατέλειψε τελείως το εργοστάσιο.

Η σύνδικος της ΒΙΟΜΕ που εμφανίστηκε και αυτή τη φορά ως αντίδικος των εργαζομένων χρησιμοποίησε ένα διαφορετικό από την προηγούμενη φορά επιχείρημα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα των εργαζομένων για διορισμό προσωρινής διοίκησης διότι η ΒΙΟΜΕ βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους τόνισαν ότι ο διορισμός προσωρινής διοίκησης δεν έρχεται σε αντίθεση με την διαδικασία πτώχευσης κατά της οποίας όμως έχουν προσφύγει καθώς δηλώνουν ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις και εκκένωση του εργοστασίου. Ο ορισμός προσωρινής διοικούσας σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των οικονομικών της εταιρείας ενώ επίσης δηλώνουν ότι η διαδικασία πτώχευσης δεν έρχεται σε αντίθεση με την συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας.

“Προσπαθούμε να σταθούμε στο εργοστάσιο με κάθε τρόπο. Δεν έχουμε απολυθεί ούτε φυσικά λάβει αποζημιώσεις. Άξιο απορίας είναι με ποιο έννομο συμφέρον προσπαθεί η σύνδικος να αποτρέψει τον ορισμό προσωρινής διοικούσας. Εμείς υποψιαζόμαστε ότι είναι καθοδηγούμενη από την προηγούμενη εργοδοσία. Να αναφερθεί ότι η σύνδικος της εταιρείας στην συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις εναντίον των εργαζομένων και ειδικότερα στην εκκένωση του εργοστασίου. Παρ`όλα αυτά σήμερα αντιτάχθηκε στο διορισμό προσωρινής διοίκησης επιβεβαιώνοντας τις αρχικές μας υποψίες. Εμείς ζητάμε την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά της ΒΙΟΜΕ” δήλωσε από την πλευρά του ο Μ. Αναγνώστου, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕ μετά το τέλος της δίκης.
Η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την απόρριψη η μη του αιτήματος των εργαζομένων θα εκδοθεί σε έναν περίπου μήνα ενώ εντός τριών ημερών καλούνται οι δικηγόροι να καταθέσουν συμπληρωματική έγγραφα.

Παράλληλα συγκέντρωση αλληλεγγύης διοργάνωσε  η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης από τις 11 π.μ.στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. “Να στηρίξουμε για μια ακόμη φορά την προσπάθεια των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. Να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η εταιρεία, για να μην υλοποιηθεί το σχέδιο της εργοδοσίας και εκκένωση του εργοστασίου.Να μην απολυθούν χωρίς αποζημίωση οι εργαζόμενοι, να μην περάσει η πρόταση της συνδίκου.Να τιμωρηθεί η εργοδοσία, να πληρώσει τα χρέη της προς τους εργαζόμενους. Η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά.” αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα.

Να αναφέρουμε ότι σε θετικό κλίμα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις των εργαζομένων με τον υφυπουργό εργασίας σχετικά με μία ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει την λειτουργία της ΒΙΟΜΕ. Οι δικηγόροι της ΒΙΟΜΕ από κοινού με τους εργαζόμενους επεξεργάζονται το σχέδιο αυτό το οποίο έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο, το οποίο όμως παρά τις υποσχέσεις που δίνει εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ακόμη προχωρήσει ουσιαστικά στην υλοποίησή τους.

Η  λειτουργία του εργοστασίου προχωράει κανονικά με τα οικολογικά καθαριστικά της ΒΙΟΜΕ να έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ζήτηση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται μάλιστα να λάβουν και οικολογική πιστοποίηση, εξέλιξη που θα αυξήσει τις δυνατότητες της διανομής και θα τετραπλασιάσει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους τον κύκλο εργασιών.

Τέλος να σημειωθεί ότι η ΒΙΟΜΕ έχει επιτύχει την δικτύωση της με άλλα συνεργατικά εγχειρήματα αλλά και με το κίνημα της απευθείας διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή ήταν το ολοήμερο δράσης και αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε ένα άκομη άνοιγμα του εργοστασίου προς την κοινωνία με δεκάδες παραγωγούς με μέλη συνεργατικών εγχειρημάτων να διαθέτουν τα προϊόντα τους, δηλώνοντας την πρόθεσή τους η δράση αυτή να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά με στόχο την διαρκή επικοινωνία του εργοστασίου με την κοινωνία.

Για δεύτερη φορά οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ φιλοξένησαν εργαζόμενους από το εργοστάσιο τσιμέντων Χαλκίδας, που ήρθαν μαζικά, φέρνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα. Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή ρεμπέτικη και παραδοσιακή  μουσική.

Αναδημοσίευση από το alterthess.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *