Ταξικό Μέτωπο: η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας μας αφορά όλους‏

ποτε δουλεια την ΚυριακηΑκόμα μία Κυριακή μέσα στο χρόνο προγραμματίζουν κράτος και αφεντικά να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Πιο συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή του χρόνου στις 28 Δεκεμβρίου επιδιώκουν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα. Η συγκεκριμένη διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά το «ΕΣΠΑ 2014-2020» αλλά και άλλες ρυθμίσεις.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μονάχα το χώρο του εμπορίου. Αποδεικνύεται πως η απόφαση που πήρε το ΣτΕ, κάτω από την πίεση που ασκεί ο διαρκής αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής ως αργίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την πολιτική και οικονομική εξουσία. Δεν είναι τυχαίο πως την Παρασκευή 7/11 παρενέβησαν υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του έτους ο ΣΕΒ (βιομήχανοι), ο ΣΕΤΕ (μεγαλοξενοδόχοι) και ο ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα). Ο ΣΕΒ και οι παρατρεχάμενοι του δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι η γραμμή τους δεν θα εφαρμοστεί. Αλήθεια, υπάρχει ακόμη κανένας που έχει αμφιβολία, ότι πίσω από αυτή την παρέμβαση των βιομηχάνων, κρύβεται η προσπάθεια τους για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνολικά για όλη την κοινωνία;
Εάν το συνδυάσουμε με τα θέματα που «συζητήθηκαν» στο Παρίσι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα αντιλαμβανόμαστε πως η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί σημαντικό στόχο των εκμεταλλευτών μας στη διαρκή προσπάθειά τους να μας ξεζουμίσουν. Ενδεικτικά, της συνολικής επίθεσης που δεχόμαστε αλλά και της αγαστής συνεργασίας κράτους και κεφαλαίου, είναι ορισμένα από τα θέματα της συζήτησης. Π.χ η Κατάργηση της προσαύξησης 75% στο ημερομίσθιο της Κυριακής, η Επανεξέταση του 40% της αποζημίωσης που παίρνουν όσοι αποχωρούν με σύνταξη και 35ετία χωρίς όριο ηλικίας από ΔΕΚΟ, τράπεζες, καθώς και όσοι φεύγουν με τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης, από ΙΚΑ, με 5.500, 10.000 και 10.500 ημέρες ασφάλισης, η αύξηση του ανώτατου ποσοστού των εργαζομένων υπό δοκιμή (ασκούμενοι) στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.α.
Επομένως γίνεται ξεκάθαρο πως ο αγώνας που δίνεται από τους εμποροϋπάλληλους αλλά και άλλους εργαζόμενους ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι και δικός μας αγώνας. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να δουλεύουμε βάρδιες, αργίες και Κυριακές. Απαιτούμε να πληρωνόμαστε την αυτονόητη προσαύξηση και πρέπει να στηρίξουμε όπως μπορούμε τον αγώνα που διεξάγεται. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη. Εάν η Κυριακάτικη αργία καταργηθεί όσοι από εμάς δουλεύουμε σε κυλιόμενο ωράριο θα δούμε το εισόδημά μας να μειώνεται ακόμα περισσότερο. Θέλουν μια κοινωνία τσακισμένη και υποταγμένη. Θέλουν εργαζόμενους με σκυμμένο κεφάλι χωρίς δικαιώματα.
Σε μια συνθήκη όπου όλα είναι ρευστά και η επίθεση εναντίων μας οξύνεται διαρκώς, δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία. Η αποπροσανατολιστική αναμονή των εκλογών, μόνο εις βάρος μας θα λειτουργήσει. Δεν έχουμε να δώσουμε πίστωση χρόνου σε κανένα. Εδώ και τώρα να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας.
Στην σχεδιαζόμενη πρόθεση των αφεντικών να ανοίξουν ακόμα μία Κυριακή τα μαγαζιά μπορούμε και πρέπει να βρεθούμε απέναντί τους. Αν δεν τους σταματήσουμε σήμερα στο εμπόριο, τότε αύριο θα δούνε και άλλοι κλάδοι να αμφισβητείται η Κυριακάτικη αργία. Να σταθούμε δίπλα στους εμποροϋπάλληλους που απεργούν, μαζί με τον κόσμο του αγώνα. Ένάντια σέ ολες τίς αντεργατικές απαιτήσεις των αφεντικών, πού μεταξύ αλλων προωθούν νεκρανάσταση του αντεργατικου Ν.330 του Λάσκαρη. Να πραγματοποιήσουμε στάση εργασίας την Κυριακή 28/12 τις ώρες που σκοπεύουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους.

Ταξικό Μέτωπο
Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Συγκοινωνίες
taxikometopo.wordpress.com
taxikometopo@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *