Χανιά: εργάτριες και εργάτες για δώρο χριστουγέννων / Εργάτριες και Εργάτες από τον Αντιεξουσιαστικό/ Αντιφασιστικό Χώρο

Το δώρο είναι ένα μέρος του μισθού που εντέχνως δίνεται έκτακτα τα Χριστούγεννα για τη τόνωση της κατανάλωσης, λένε. Επομένως δεν πρόκειται για κάποιου είδους χάρη που μας κάνουν τα αφεντικά τις ‘άγιες’ αυτές μέρες, αλλά για τον ίδιο το μισθό που οφείλουν να μας καταβάλουν. (αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας). Ας μη γελιόμαστε, το ξέρουνε και οι πέτρες ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων. afisa dwro

Αφίσσα, όπως και Κείμενο που κυκλοφορεί και μοιράζεται σε χώρους εργασίας στα Χανιά, για την καταβολή του δώρου στον ιδιωτικό.

 

Ας μη γελιόμαστε, το ξέρουνε και οι πέτρες ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

 

Το δώρο είναι ένα μέρος του μισθού που εντέχνως δίνεται έκτακτα τα Χριστούγεννα για τη τόνωση της κατανάλωσης, λένε. Επομένως δεν πρόκειται για κάποιου είδους χάρη που μας κάνουν τα αφεντικά τις ‘άγιες’ αυτές μέρες, αλλά για τον ίδιο το μισθό που οφείλουν να μας καταβάλουν. (αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας)

 

Είναι σίγουρο ότι με πρόσχημα την κρίση όσοι/ες το διεκδικήσουμε, θα ακούσουμε διάφορες δικαιολογίες όπως «η κίνηση έχει πέσει και το μαγαζί και δε βγαίνει», «δεν παίρνουν πια δώρο ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι» και διάφορα άλλα.

 

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι/ες που δεν το διεκδικούν ας αναλογιστούν τι σημαίνει για όλους μας το να μην ερχόμαστε σε ρήξη με τον εργοδότη ώστε αυτός να καταβάλει τα νόμιμα. Είναι ζήτημα επιβίωσης, υπεράσπισης του μισθού μας και της εργασιακής μας αξιοπρέπειας. Και κυρίως σήμερα, όταν  η πρακτική των αφεντικών που πάει να κυριαρχήσει είναι «το μεροκάματο στο χέρι και τίποτα άλλο».

 

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούμαστε όλοι/ες, είτε η σύμβαση μας είναι έγκυρη είτε άκυρη ( π.χ. να μην έχουμε το βιβλιάριο υγείας), ανασφάλιστοι/ες ή όχι, μερικής ή ολικής απασχόλησης ή ημερομίσθιοι/ες.

 

Υπολογίζεται με τον εξής απλό τρόπο:  Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Μάη μέχρι και την 31 Δεκέμβρη κάθε έτους. Ακόμα κι αν στο ενδιάμεσο έχουμε παραιτηθεί/ απολυθεί, δικαιούμαστε το τμήμα του δώρου που μας αναλογεί. Το αργότερο πρέπει να μας κατατεθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και ποτέ σε είδος, αλλά σε χρήμα.

  • Αν αμειβόμαστε με μισθό, δικαιούμαστε δώρο ίσο με ένα μηνιάτικο, συν την προσαύξηση του συντελεστή αδείας που είναι ίσος με 0.04166.

Παράδειγμα:

Αν πληρωνόμαστε με μισθό 900 ευρώ:

Δώρο Χριστουγέννων: 900 ευρώ

Συντελεστής αδείας: 900 Χ 0.04166= 38 ευρώ άρα δικαιούμαστε

Σύνολο: 900+38= 938 ευρώ.

  • Αν αμειβόμαστε με ημερομίσθιο, μετράμε από 1 Μάη μέχρι 31 Δεκέμβρη και υπολογίζουμε 2 ημερομίσθια για κάθε 19 μεροκάματα που εργαστήκαμε [1]. Στα παραπάνω προσθέτουμε και την προσαύξηση του συντελεστή αδείας 0.04166 [2].
  • ·    Σε περίπτωση εργασίας εκ περιτροπής, υπολογίζουμε με τον ίδιο τρόπο 1 ημερομίσθιο ανά 8 μεροκάματα.

 

Παράδειγμα:

Αν από 1/5 ως 25/12 πραγματοποιήσαμε 70 μεροκάματα για 34 ευρώ:

Διαιρούμε 70:19= 3.68 και πολλαπλασιάζουμε επί 2, δηλαδή 3.68 Χ 2= 7.36 ημερομίσθια επομένως

Δώρο Χριστουγέννων: 7.36 Χ 34.00= 250.24 ευρώ

Συντελεστής αδείας: 250.24 Χ 0.04166= 10.42 ευρώ άρα δικαιούμαστε

Σύνολο: 260.66 ευρώ

 

Οι Μάγοι με τα Δώρα

εργάτριες και εργάτες από τον αντιεξουσιαστικό/ αντιφασιστικό χώρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *