«Στο διάολο» γιορτινές ευχές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες προς τους εργαζόμενους του.

317442_2466251649898_1201243411_nΜε την «ευχή» «άντε μου στο διάολο» προς τους εργαζόμενους του ΕΣΠ και τα σωματεία ΣΒΕΜΚΟ και Εργαζομένων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες από την Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΣΠ, κα Αργυροπούλου, έληξε η συνάντηση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της απεργίας εργαζόμενων που διαρκεί από τις 23 Δεκέμβρη. Μέρος των εργαζομένων αποχώρησε από την αίθουσα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το ΔΣ του ΕΣΠ ανακοίνωσε δύο επιπλέον απολύσεις, δε δεσμεύτηκε ρητά για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων που αφορούν σε έως και 6 μισθούς τόσο για τους υφιστάμενους όσο και για τους απολυμένους εργαζόμενους. Να μην αναφερθούμε στην ανεκδιήγητη αντίφαση ότι ένας οργανισμός-«προστάτης» των προσφύγων έχει καθυστερήσει πληρωμές προς διερμηνείς αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έως και 2 χρόνια.
Το ΔΣ εκτραχύνθηκε πλήρως όταν επανειλημμένως επεσήμανε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του εργοδότη καθώς «είναι εθελοντές», ότι δεν αναγνωρίζει τις απολύσεις ονομάζοντάς τες «μη ανανέωση σύμβασης ορισμένου χρόνου», όταν οι εργαζόμενοι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με το ΕΣΠ, και ότι «λυπάται» για το σύνθημα «Σεβασμός στους Εργαζόμενους, Σεβασμός στους Πρόσφυγες» που αναγράφεται σε πανό της απεργίας, καθώς «προτεραιότητα δεν έχουν οι εργαζόμενοι». Επιπλέον οι γιορτινές ευχές από την εργοδοσία περιελάμβαναν εκφράσεις όπως «ναίξεις και ξερός» από τον Αντιπροέδρο του ΔΣ, κο Κουσίδη, προς εργαζόμενο.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη. Και γιορτές να μην ήταν, το ΔΣ θα μας έλουζε με τις ίδιες «ευχές». Διότι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΠ το ενοχλούμε: καταφέραμε με τη δυναμική μας απεργία να λάβουμε ως «δια μαγείας» από 5 έως και 7 μισθούς, αλλά και να επιβάλουμε στο ΔΣ να συνδιαλλαγεί με τα εργατικά σωματεία, ενώ εδώ και 2 μήνες απέφευγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση και επέμενε να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων.
Το ΣΒΕΜΚΟ καλεί σε συνέχιση της απεργίας έως ότου αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα όλων των εργαζόμενων, να ανακληθούν οι απολύσεις των 4 συναδέλφων και να αναγνωριστεί η πραγματική σχέση εργασίας τους με το ΕΣΠ.
Τονίζουμε ότι:
– Μοναδικούς λόγους να «λυπάται» το ΔΣ του ΕΣΠ αποτελούν η χρόνια καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων (που φτάνει σταθερά τους 6 μήνες τα τελευταία 7 χρόνια) και η μη υπογραφή συμβάσεων, παρά μόνο με πολύμηνη καθυστέρηση. Η τελευταία πρόφαση για την κατάσταση αυτή κατέρρευσε μετά την έγκριση 2 νέων προγραμμάτων, όπως ανακάλυψαν εργαζόμενοι, χωρίς να έχουν ενημερωθεί από τη διοίκηση.
– Το ΔΣ του ΕΣΠ αποτελεί το μοναδικό υπόχρεο εργοδότη απέναντι στους εργαζομένους. Η μη έγκαιρη εξεύρεση πόρων (ανανέωση προγραμμάτων, αδέσμευτοι πόροι κ.α.) και η μη στελέχωση του σχετικού με αυτούς τμήματος συνιστούν κακή διαχείριση εκ μέρους του ΔΣ του ΕΣΠ, το οποίο, είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι, έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις χρωστούμενες αμοιβές.
-Δεν θα δεχτούμε την εντατικοποίηση των όρων εργασίας μας. Γι’ αυτό απαιτούμε ανάκληση όλων των απολύσεων. Οι απολύσεις τεσσάρων συναδέλφων δεν συνιστούν μόνο απαξίωση των ίδιων, αλλά και των εργαζομένων που καλούνται να διεκπεραιώσουν το ίδιο έργο παρά τη συρρίκνωση του τμήματός τους.
– Δε θα δεχτούμε μαθήματα «κοινωνικής ευαισθησίας». Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα από οποιαδήποτε εργοδοσία τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων. Αποτελούμε τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΠ υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και είναι με τη δική μας εργασία που ο οργανισμός παρέχει υπηρεσίες σε εκατοντάδες κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας μας οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στάθηκαν αλληλέγγυοι, παρόλο που δεν εξυπηρετούνταν.
ΣΒΕΜΚΟ
Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *