Απεργία στο ΕΣΠ: Ανάκληση απολύσεων και καταβολή δεδουλευμένων

Με νίκη έληξε η απεργία στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες!

Οι εργαζόμενοι πέτυχαν ανάκληση των τεσσάρων απολύσεων που είχε εξαγγείλει η διοίκηση και κατεβλήθησαν δεδουλευμένα 3 μηνών!

 

αρχείο λήψης

 

 

Η απεργία στο ΕΣΠ δεν ήταν απλώς η πρώτη σε έναν κλάδο, όπου μέχρι πρόσφατα οποιαδήποτε διεκδίκηση και συνδικαλιστική δράση ήταν αδιανόητες, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν «εθελοντές» ή «εργολάβοι», όπου η «μαύρη» ή απλήρωτη εργασία είναι καθημερινό φαινόμενο. Η απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΠ αποτέλεσε την πρώτη συλλογική διεκδίκηση εργαζομένων σε ΜΚΟ και ήταν αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΣΠ και του ΣΒΕΜΚΟ.

 Δεν μας έπεισαν οι ισχυρισμοί της διοίκησης ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», δεν μας «έπεισε» η επίκληση του «συμφέροντος του πρόσφυγα», ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνονταν απολύσεις εργαζομένων.  Δε μας πτόησαν οι προσπάθειες διάσπασης και η στοχοποίηση εργαζομένων και συνδικαλιστών. Αντιθέτως, οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που στάθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα μας και οι επιθέσεις της διοίκησης κατάφεραν μόνο να μας δυναμώσουν. Μέσα από τον αγώνα μας καταλάβαμε ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν δεν προήλθαν από οικονομική αδυναμία του ΕΣΠ, αλλά από διαχειριστική επιλογή και αυτό είναι κάτι που μας κάνει να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμά τους για διαβούλευση και συμμετοχή στη χάραξη πολιτικής.

Η απεργία στο ΕΣΠ απέδειξε ότι η συνδικαλιστική δράση και οι συλλογικοί αγώνες στους χώρους εργασίας είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση. Η ανάκληση των απολύσεων των τεσσάρων συναδέλφων και η καταβολή δεδουλευμένων δεν ήταν αποτέλεσμα «ευτυχούς συγκυρίας» ή «καλής διάθεσης» της εργοδοσίας. Ήταν, πάνω από όλα,  αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων και της άρνησής τους να επιστρέψουν στις θέσεις τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η νίκη των συναδέλφων στο ΕΣΠ είναι νίκη όλων των εργαζομένων στις ΜΚΟ που βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταστρατηγούνταιΔεν θα μπούμε σε λογικές ατομικής διεκδίκησης, δεν θα υποκύψουμε σε ψυχολογικούς εκβιασμούς, δεν θα επιτρέψουμε την εκμετάλλευση της εργασιακής μας δύναμης για την εξυπηρέτηση πολιτικών που δεν συνάδουν θεωρητικά με το πνεύμα και τους σκοπούς των ΜΚΟ.

Η νίκη της απεργίας στο ΕΣΠ ανοίγει το δρόμο για συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στον κλάδο. Δεν επαναπαυόμαστε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους αγώνες των συναδέλφων για αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας τους και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Είμαστε εργαζόμενοι, όχι εθελοντές!

Σωματείο Εργαζομένων ΕΣΠ

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ -ΣΒΕΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *