Κυριακάτικη αργία: ταξικός αγώνας ενάντια στην εργατική υποτίμηση

apergia_kyr_21114_b

Η 28η του Δεκέμβρη ήταν άλλη μια στιγμή κορύφωσης της καταστολής από την πλευρά του κράτους και των αφεντικών απέναντι στον διαρκή αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ένας αγώνας που μετράει πολλούς μήνες στην πλάτη του, με επιμονή και συνέπεια δίνεται κάθε φορά που τα αφεντικά και το κράτος επιτίθενται στην κατάκτηση αυτή, με πολλαπλά οφέλη και στόχους για τα ίδια.

Η ιστορία βέβαια αυτού του αγώνα φτάνει πολύ πίσω στις αρχές του 20υ και στους αγώνες της εργατικής τάξης τότε. Σε αυτό τον αγώνα συμπυκνώνεται χαρακτηριστικά η πάλη των εργατών ενάντια στον απόλυτο έλεγχο και την εκμετάλλευσή τους από τα αφεντικά. Με πολλούς σταθμούς στα 100 και πλέον χρόνια ιστορίας του εργατικού κινήματος.

Το 1910 το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε υπό τους αγώνες της εργατικής τάξης για το ωράριο, να θεσμοθετήσει για πρώτη φορά την υποχρεωτική κυριακάτικη αργία για όλους τους εργάτες. Το 2012 το κράτος επανεκκίνησε αποφασιστικά την κατάργηση της , ξεκινώντας από τον κλάδο των εμπορουπαλλήλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτός ο κλάδος και οι συνθήκες εργασίας των εργατών, όπως το ωράριο και η διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, ήταν πάντα στο στόχαστρο των αφεντικών. Προεξάρχοντα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας στην αντεργατική αυτή πολιτική, ήδη από τις αρχές του 20ου. Είναι, επίσης χαρακτηριστικό, πως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές του χρόνου γύρω από τα χριστούγγενα (κάτι που ισχύει ακόμα) καθώς και ο διαχωρισμός του ωραρίου των καταστημάτων και του ωραρίου των εργατών είναι μέτρα που εφάρμοσε η χούντα το 1971.

Ξεκινώντας από τη σφαίρα της κυκλοφορίας των προϊόντων, τον κλάδο του εμπορίου, το κεφάλαιο θέλησε να εφαρμόσει μια αντεργατική πολιτική που σχετίζεται τόσο με ακόμα μεγαλύτερη εντατική εκμετάλλευση των εργατών όσο και με ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή της εργατικής τάξης συνολικά. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του κλάδου αυτού. Τόσο λόγο σημαντικότητας στο συνολικό κύκλο του κεφαλαίου, όσο και του κοινωνικού αντίκτυπου που επιφέρουν, οι αλλαγές στον κλάδο του εμπορίου, λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός για συνολικότερες και βαθύτερες που αφορούν την εργατική τάξη. Τα ευέλικτα και απελευθερωμένα ωράρια, η αλα-κάρτ εργασία, οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί, τα φέσια και οι απληρωσιές, η ελαστικοποίηση και ο συνολικός περαιτέρω καθορισμός της κοινωνικής ζωής των εργατών γύρω από τις ορέξεις και τα συμφέροντα των αφεντικών- κάθε μεγέθους, είναι ένας διαρκής στόχος για το κεφάλαιο στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Σαφώς, αυτές οι ευέλικτες σχέσεις έχουν ιστορία και σε ένα ορισμένο βαθμό καθιερώθηκαν (επιβλήθηκαν από τα αφεντικά) σε προηγούμενες περιόδους. Αλλά, τα τελευταία χρόνα, η επιτακτική ανάγκη του κεφαλαίου να αντιμετωπίσει κερδοφόρα την κρίση και να βγει αλώβητο (ως οικοδόμημα) μέσα από αυτή, το οδήγησε σε σφοδρή ταξική επίθεση στα συμφέροντα των εργατών. Το 2012 ξεκίνησε η διαδικασία κατάργησης κάποιων αργιών το χρόνο και σιγά-σιγά αυτό επεκτάθηκε με σταθερό στόχο την ολική κατάργησή της. Παρ’ όλα αυτά, σε αυτή τους την προσπάθεια τα αφεντικά και το κράτος δεν έπαιξαν χωρίς αντίπαλο. Σε κάθε ”ραντεβού” βρήκαν απέναντι τους μια μικρή μεν, συγκροτημένη και δυναμική δε, εργατική δύναμη αποφασισμένη να μη περάσει από πάνω της αυτό το ”μέτρο ανάπτυξης”.

Τη Τετάρτη 18/2 δικάζονται οι συλληφθέντες της απεργίας της 28/12. Δικάζονται οι εργάτες που έφαγαν χημικά και ξύλο από τα ματ, στην απεργιακή περιφρούρηση στο κατάστημα του Ιανού, καθώς και μέσα και έξω από το Α.Τ Ακροπόλεως. Δικάζεται ένας σημαντικός αγώνας των εργατών ενάντια στην σφοδρή υποτίμηση των ζώων μας. Μόνο αμέριστη αλληλεγγύη και πρακτική στήριξη στους συναδέλφους.

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης.

Τετάρτη 18/2/15, 9πμ, δικαστήρια Ευελπίδων
Συγκέντρωση αλληλεγγύης
στους συλληφθέντες συναδέλφους μας από την απεργιακή περιφρούρηση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός, έπειτα από την επίθεση που δεχθήκαμε από την εργοδοσία και τα ΜΑΤ, την Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014, ημέρα απεργίας στον κλάδο του βιβλίου.

Μίσος Ταξικό

http://www.provo.gr/kyriakatikh-argia-taksikos-agwnas-enantia-sthn-ergatikh-ypotimhsh/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *