εργασιακό δελτίο #52 από το omnia sunt communia

 sticker

 

redblack smallΤο κεφάλαιο δολοφονεί και σακατεύει εργάτες. Ένας ναυτεργάτης νεκρός, ένας πολύ σοβαρά τραυματίας και ένας ελαφρά, στο αμπάρι του πλοίου COSMAS V με σημαία Παναμά, που μετέφερε λιθάνθρακα και  ήταν αγκυροβολημένο έξω από το εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ» στο Δρέπανο Αχαΐας. Οι ναυτεργάτες άνοιξαν το αμπάρι του πλοίου και λόγω αναθυμιάσεων λιποθύμησαν. Ένας ναυτεργάτης σκοτώθηκε επί τόπου, ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ο τρίτος τραυματίστηκε μεν, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

 

redblack smallΑκόμα ένας νεκρός εργάτης. Την Τετάρτη 48χρονος εργάτης του Δήμου Θεσσαλονίκης πέθανε μέσα στο εργοτάξιο του Τμήματος Οδοποιίας του δήμου, από ανακοπή καρδιάς. Ο εργάτης, πατέρας τριών παιδιών, μεταφέρθηκε πρόσφατα στην οδοποιία, και οι συνάδελφοί του καταγγέλλουν ότι η έλλειψη προσωπικού και φυσικά η υπερενταντικοποίηση της εργασίας, συνέβαλαν στον πρόωρο θάνατο του συναδέλφου τους. 

 

Για μια προσπάθεια καταγραφής εργοδοτικών δολοφονιών από τον Δεκέμβριο δείτε εδώ

 

redblack smallΣυνεχίζεται η απλήρωτη ναυτική εργασία. Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι ναυτεργάτες του πλοίου Μυτιλήνη από τις 19 Φλεβάρη, καθώς παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι.

 

redblack smallΗ ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει τον τραμπουκισμό την πλοιοκτήτρια ΑΝΕΚ και τον λιμενάρχη Πειραιά, όταν απλήρωτοι ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Παναγία Τήνου», παρεμποδίστηκαν να κάνουν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Προσπάθησαν να οργανώσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό για να σπάσουν την ενότητα και τις διεκδικήσεις ενάντια στην απλήρωτη ναυτική εργασία.

 

 

redblack smallΣε επίσχεση εργασίας όμως βρίσκονται επίσης από τις 19 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου Πρεβέζης. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες.

 

redblack smallΌμως εδώ και 21 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των Σούπερ Μάρκετ Λάρισα. Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ για το θέμα πραγματοποίησε ο Σύλλογος υπαλλήλων – εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας απαιτώντας να δοθεί επιτέλους το έκτακτο βοήθημα στους εργαζόμενους. Ο ΟΑΕΔ εξακολουθεί να κωλυσιεργεί μην δίνοντας απάντηση στους εργαζόμενους. Η νέα συνάντηση έχει οριστεί για τις 3 Μαρτίου.

 

redblack smallΝέα παρέμβαση από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων στις 5 Μαρτίου, έξω από το κατάστημα της PANDA Pizza. Διαμαρτύρονται για τις δύο εκδικητικές απολύσεις από το κατάστημα και διεκδικούν την επαναπρόσληψη των εργαζόμενων και άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους για δεδουλευμένα, επιδόματα, κ.α.

 

redblack smallΣυνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, και οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ», «ΖΟΥΡΑΣ», ΒΙΟΚΟΤ, «ΕΛΙΖΑ ΑΛΚΟΤ» απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στον εμπαιγμό της εργοδοσίας για το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής, οι εργαζόμενοι απαντούν με μείωση παραγωγής με άρνηση υπερωριών, και στρατηγικές στάσεις εργασίας, καθημερινά μέχρι την πληρωμή τους.

 

redblack smallΑθωώθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά οι 48 ναυτεργάτες, πλήρωμα του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «SUPERFERRY II», οι οποίοι σύρθηκαν σε δίκη επειδή στις 20 Φλεβάρη 2013 συμμετείχαν  σε πανελλαδική απεργία που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΠΝΟ, αψηφώντας το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης το οποίο βρισκόταν σε ισχύ.

 

 redblack smallΑπίστευτη αυθαιρεσία και εμπαιγμός από την εταιρεία Falcon Security που έχει αναλάβει την εργολαβία της φύλαξης της ΔΕΗ στη Σάμο. Άσκησε πιέσεις στους εργαζόμενους να δεχτούν συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, αν και θα εργάζονται πλήρη ωράρια, και όταν αυτοί κατέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας, τους απέλυσε όλους!

 

redblack smallΤον εμπαιγμό όμως των εργαζομένων στα έργα της Αρχαιολογίας στην Πηγή καταγγέλλει και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ), καθώς παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις μήνες.

 

redblack smallΣε μαζική απεργία προχώρησαν την Πέμπτη 26 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στην κλινική «Κυανούς Σταυρός» για τα δεδουλευμένα και για να μπει οριστικό τέλος στο αίσχος της απλήρωτης δουλειάς. Η εργοδοσία απάντησε με εξώδικο κατά της απεργίας προκειμένου διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων, που όμως έπεσε στο κενό καθώς αυτοί κλιμακώνουν τον αγώνα τους.

 

redblack smallΤο σωματείο εργαζομένων στην «Coca Cola 3Ε» Θεσσαλονίκης συνεχίζει για 17 μήνες τον απεργιακό τους αγώνα και απευθύνει κάλεσμα ενίσχυσης του απεργιακού του ταμείου προκειμένου να συνεχίσει ο αγώνας τους.

 

redblack smallΝα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους απαίτησαν οι εργαζόμενοι του ιδρύματος «Κιβωτός αγάπης» στην Πάτρα, με παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 26/2. Να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση των μισθών αποτελεί παγιωμένη τακτική της εργοδοσίας.

 

redblack smallΤο σωματείο εργαζομένων FORTHNET – NETMED, πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 26 Φλεβάρη. Διαμαρτύρονται ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών, για την καθυστέρηση στη μισθοδοσία, και για το εργολαβικό καθεστώς.

 

redblack smallΤις δυναμικές κινητοποιήσεις όμως συνεχίζει το μαχητικό σωματείο εργαζομένων στη WIND. Προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Μάρτη, με κύριο αίτημα τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Διαμαρτύρονται για τις απολύσεις της εργοδοσίας, και την αντικατάσταση των παλαιών εργαζομένων με νέους που υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, ή είναι εργαζόμενοι με καθεστώς voucher και ΚΟΧ.

 

redblack smallΤο Επιχειρησιακό Σωματείο της Vodafone έχει προκηρύξει επίσης, απεργία για την Τρίτη 3 Μαρτίου για υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

redblack smallΝέα εκδικητική απόλυση από το κάτεργο της «ΜΙΚΕL». Απέλυσε εργαζόμενη στο κατάστημα του Αλίμου, επειδή διεκδικούσε να τηρούνται οι όροι της εργασιακής σύμβασης, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όλους τους συναδέλφους της.

 

redblack smallΔωρεάν μετακίνηση για κάθε άνεργο, διεκδίκησαν με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΣΘ την Τετάρτη 25 Φλεβάρη, οι Επιτροπές ανέργων Τούμπας, Ε’ Διαμερίσματος, Κέντρου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης . Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα, στο Υπουργείο Μεταφορών, από επιτροπές ανέργων.

 

 redblack smallΚρυφές κάμερες παρακολούθησης σε όλη την παραγωγή, αλλά και στο εστιατόριο, βρέθηκαν στην επιχείρηση Σινόπουλος. Αποκορύφωμα του θράσους του εργοδότη ήταν αναρτημένη πινακίδα με την επιγραφή «Προσέξτε τι λέτε, και οι τοίχοι έχουν αυτιά». Οι κάμερες βρέθηκαν μετά από καταγγελία του Σωματείου Λιθογράφων για έλλειψη πιστοποιητικών ασφαλούς λειτουργίας για τις περισσότερες μηχανές.

 

redblack smallΕκδικητικές και προκλητικές απολύσεις από την Quality Call Sales. Πριν από ένα μήνα είχε αναγκαστεί να επαναπροσλάβει εργαζόμενο μετά τις κινητοποιήσεις. Τώρα τον απολύει και πάλι, μαζί με άλλον ένα εργαζόμενο με το γνωστό “αιτιολογικό” ότι είναι αντιπαραγωγικοί και δεν κάνουν αρκετές πωλήσεις! Η πραγματικότητα είναι, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ότι στην συγκεκριμένη εταιρία οι συνθήκες εργασίας είναι αυτές ενός σύγχρονου κάτεργου. 4 ώρες εργασία, 400 κλήσεις ημερησίως, για 250 ευρώ μηνιαίο μισθό, αλλά και με παρακολούθηση των εργαζομένων με κάμερες προκειμένου να διασφαλίζεται η εντατικοποίηση της εργασίας. Την Παρασκευή 27/2 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση διαμαρτυρίας από το Σωματείο έξω από τα γραφεία της εταιρείας.

 

redblack smallΕκδικητική απόλυση εργαζόμενης και από την επιχείρηση ΑΒ Βασιλόπουλος στο Χολαργό την Δευτέρα 16/2, και μάλιστα μετά από ταπεινωτική συμπεριφορά εις βάρος της από τον διευθυντή καταστήματος. Η επί 15 χρόνια υπάλληλος του ομίλου απολύθηκε γιατί αντέδρασε στις απειλές που δεχόταν προσωπικά από τον διευθυντή καταστήματος, απαίτησε το 10λεπτο διάλειμμα που δικαιούνται οι 4ωροι εργαζόμενοι, διαμαρτυρήθηκε για τις απλήρωτες υπερωρίες, υπερασπίστηκε ανοιχτά την κυριακάτικη αργία. Η εργαζόμενη κατήγγειλε την απόλυσή της ως καταχρηστική και ζητά την άμεση επαναπρόσληψή της καθώς και τις απλήρωτες υπερωρίες. Οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του εμπορίου καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης την Τρίτη 3 Μαρτίου στην Επιθεώρηση Εργασίας Αγίας Παρασκευής. Ήδη πραγματοποιήθηκε δυναμική παρέμβαση διαμαρτυρίας το Σάββατο 28/2 με τον κόσμο να δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του μαθαίνοντας για την εργοδοτική αυθαιρεσία.

 

redblack smallΠαρεμβάσεις με γιγαντοαφίσες και κείμενα ενάντια στο Gamatο, πραγματοποιήθηκαν από τον Θερσίτη τις τελευταίες μέρες σε Ίλιον, Πετρούπολη και Άγιους Ανάργυρους. Η πόλη «στολίστηκε» με τον τιμοκατάλογο του Gamato σε μια προσπάθεια δημόσιας ανάδειξης των συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα με τις οποίες είναι αντιμέτωποι εργαζόμενοι/ες της περιοχής και όχι μόνο στα «αόρατα» καθημερινά κάτεργα.

 

Διαβάστε εδώ και το κείμενο του Θερσίτη με αφορμή τον αγώνα στο Gamato

 

 redblack smallΆθλιες μεθοδεύσεις από τη διοίκηση του ΟΤΕ αλλά και από την ομοσπονδία εργαζόμενων του ΟΤΕ. Απαίτησαν από τους εργαζόμενους να δηλώσουν παραίτηση από την εταιρεία OTEPlus και να υπογράψουν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας με το κάτεργο της EValue. Οι κατάπτυστοι όροι της σύμβασης αποτελούν ένα υπόδειγμά όλων των αντεργατικών πρακτικών που επικρατούν στην αγορά εργασίας: μείωση μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων, και απόλυτος εργοδοτικός έλεγχος. Οι εργαζόμενοι, αντέδρασαν με λευκή απεργία και συνελεύσεις για την οργάνωσή τους, πιέζοντας παράλληλα την ομοσπονδία να λειτουργήσει για τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

 

redblack smallΜετά από 30 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, τα καταστήματα Metropolis έσβησαν και τυπικά από το χάρτη με το λουκέτο που μπήκε στο τελευταίο κατάστημα κουφάρι που λειτουργούσε στην οδό Σταδίου. Την ίδια ώρα που η εταιρεία επιδιώκει και τυπικά την πτώχευση, ο «πτωχός»  επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής ετοιμάζεται να ξαναγεμίσει τα ταμεία του από τη διοργάνωση της Eurovision που του ξαναχαρίζει η ΝΕΡΙΤ, όπως τονίζουν οι απολυμένοι των καταστημάτων METROPOLIS.

 

redblack smallΚατέρρευσαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και επικρατούν οι επιχειρησιακές και οι ατομικές. Πλέον μόλις 18 είναι οι εν ισχύ συλλογικές – κλαδικές συμβάσεις εργασίας με το 85% των μισθωτών πλέον να καλύπτεται είτε από επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, είτε από ατομικές συμβάσεις. Επιπλέον, οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί την τελευταία πενταετία, επιβάλουν περικοπές από 10-50%.

 

redblack smallΤην Παρασκευή 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης για την Εργατική Ομοσπονδία Βάσης, στο κτήριο των ΕΜΜΕ, Καλαμιώτου2, Μοναστηράκι – Πλατεία Καπνικαρέας, 22:00 μμ.

 

redblack smallΔιήμερο προβολής και ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας, στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Παρασκευή 6/3 στις 20.30 αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη δολοφονία του Joe Hill, συνδικαλιστή και τροβαδούρου μέλους των IWW, θα ακολουθήσει συναυλία με αμερικανικά εργατικά τραγούδια (Dudettes). To Σάββατο 7/3 και πάλι στις 20.30, τραγουδάμε ενάντια στον φασισμό και στον πόλεμο με τη χορωδία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου ΜΑΡΣΥΑΣ, και ακολουθεί γλέντι.

 

redblack smallΤέλος, το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia κλείνει ένα χρόνο. Κόντρα σε μια παγιωμένη σιωπή για τις αντιστάσεις στους χώρους δουλειάς απέναντι στην ανηλεή επίθεση εργοδοσιών και κράτους, εδώ και ένα χρόνο καταγράφουμε σε εβδομαδιαία βάση την ταξική πάλη, τους αγώνες της εργατικής τάξης. Αγώνες που δέχονται θεσμική και εξωθεσμική καταστολή, αγώνες που δίνονται ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ευχαριστούμε όλους και όλες για τη συμπαράστασή τους σε αυτήν μας την προσπάθεια, φυσικά τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ που μας φιλοξενούν, αλλά και όσα μέσα αντιπληροφόρησης έχουν αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα.

 

Το εργασιακό δελτίο από το omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ 

Μπορείτε να κατεβάσετε το εργασιακό δελτίο σε mp3 εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *