εργασιακό δελτίο #54 από το omnia sunt communia

sticker

 

 

redblack smallΝέα «Μανωλάδα» στην Αχαΐα. Σύγχρονος δουλέμπορος, ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής μονάδας , εξανάγκαζε Ρουμάνους εργάτες σε απλήρωτη εργασία για 20 ώρες ημερησίως, και στη συνέχεια τους κλείδωνε σε μικρά άθλια δωμάτια, με ελάχιστο φαγητό. Χρησιμοποιούσε δε και την απειλή όπλου για να τρομοκρατεί τους εργάτες, συχνά πυροβολώντας κοντά στα πόδια τους. Ελπίζουμε αυτή τη φορά η αστική δικαιοσύνη να μην αποδειχτεί για ακόμα μια φορά ότι είναι σαν το φίδι που δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους. Θυμίζουμε ότι για τους δουλεμπόρους της Μανωλάδας, εκτός τα όσα ευτράπελα συνέβησαν όπως δικαστικές παρατυπίες, η τελική απόφαση δεν αναγνώριζε την εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. 

 

redblack smallΔεν υπάρχουν λόγια για τα όσα ανατριχιαστικά περιέγραψε στη δίκη ενάντια στους βασανιστές του, ο Ουαλίντ Τάλεμπ. Η δίκη μετά από τέσσερις αναβολές ξεκίνησε επιτέλους στις 10 Μάρτη, και θα συνεχιστεί στις 31 Μάρτη. Φυσικά ο Ουαλίντ με την εύθραυστη φυσική και ψυχική του υγεία, έχει μπροστά του έναν Γολγοθά: αυτόν της αντιμετώπισης της αστικής δικαιοσύνης αλλά και τον τρόμο να στέκεται μπροστά στον βασανιστή του, όμως στον αγώνα του αυτό δεν είναι μόνος του αλλά έχει τη στήριξη δεκάδων αλληλέγγυων.

 

redblack smallΗ εφοπλιστική εταιρεία ΝΕΛ συνεχίζει να κωφεύει για τις διεκδικήσεις των ναυτεργατών. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να λαμβάνει επιδοτήσεις, αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα και τα επιδόματα στους ναυτεργάτες, οι οποίοι παραμένουν σε επίσχεση εργασίας από τις 19 Φλεβάρη.

 

redblack smallΣυνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην απλήρωτη ναυτεργατική εργασία, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν ναυτεργατικά σωματεία, έξω από τον Οίκο Ναύτου, την Τετάρτη 11 Μάρτη. Επίσης πραγματοποίησαν συμβολική πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΝΕΛ.

 

redblack smallΣυνεχίζεται όμως και η ποινικοποίηση των αγώνων των ναυτεργατών. Περίπου 15 δίκες ναυτεργατών, που σε περιπτώσεις αφορά σε ολόκληρο το πλήρωμα, αλλά και ναυτεργατικών σωματείων, είναι προγραμματισμένες για το επόμενο δίμηνο, για συμμετοχή των ναυτεργατών σε κινητοποιήσεις στον κλάδο τους.

 

redblack smallΆφαντος και ανενόχλητος παραμένει ο διαχειριστής της Ελευθεροτυπίας – enet.gr Χάρης Οικονομόπουλος, ενώ αναμένεται η απόφαση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων και η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας. Θυμίζουμε ότι  οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, με εκκρεμότητες στις καταβολές ενσήμων τους, ενώ βιώνουν το λοκ άουτ από τα τέλη του 2014.Οι εργαζόμενοι παραμένουν μάχιμοι και προχωρούν στη σύσταση συνεταιριστικού σχήματος, συνεχίζοντας να δίνουν το παρόν στη μάχη της ενημέρωσης.

 

redblack smallΟι εργαζόμενοι στον Δήμο Περάματος προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την προγραμματισμένη απόλυση 14 εργαζομένων ΑμΕΑ. Οι εργαζόμενοι που είναι σε καθεστώς συμβάσεων, οδηγούνται στην απόλυση καθώς τον Απρίλη λήγουν οι συμβάσεις τους.

 

redblack smallΜε λοκ άουτ απειλεί το ίδρυμα Η Παιδική Στέγη, αν οι εργαζόμενοι προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες.

 

redblack small65 εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και οι εργαζόμενοι στη Δημοτική επιχείρηση στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας, κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι, καθώς ο δήμος δηλώνει ότι αν δεν λάβει τις κρατικές επιχορηγήσεις, αδυνατεί να προχωρήσει στη μισθοδοσία των εργαζομένων.

 

redblack smallΝέα ματαίωση των παραστάσεων του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Πάσης φύσεως για την Κυριακή 15 Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους.

 

redblack smallΜαχητική ήταν η διαδήλωση των απολυμένων των Μetropolis την Τετάρτη 4 Μάρτη έξω από τον τελικό για το πανήγυρι της Eurovision. Για μία ακόμα χρονιά δυναμική ήταν και η συμμετοχή αλληλέγγυων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων  και μελών ανοιχτών λαϊκών συνελεύσεων.

 

redblack smallΝίκη στον αγώνα των εργαζομένων στη Nestle. Η εργοδοσία δεσμεύτηκε στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο εργασίας, να μην προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και απολύσεις. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναμονή τήρησης των δεσμεύσεων.

 

redblack smallΝικηφόρος όμως ήταν και ο αγώνας των εργαζομένων στη Γενική Ανακύκλωση στα Γιάννενα. Μετά από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων, η εργοδοσία υποχώρησε και  κατέβαλε τα δεδουλευμένα δύο μηνών που χρωστούσε, και επίσης δεσμεύτηκε για την μετατροπή όλων των δίμηνων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, και για λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

 

redblack smallΕβδομάδα παρεμβάσεων έξω από τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.  Οι δράσεις πραγματοποιούνται ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία της επιχείρησης, που μετά από 15 χρόνια απέλυσε εργαζόμενη γιατί διεκδίκησε τα εργατικά δικαιώματα όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τους συναδέλφους της. Επίσης, να σημειώσουμε ότι η εργαζόμενη είχε αντισταθεί στις πιέσεις της εταιρείας να υποστηρίξει το εργοδοτικό σωματείο που είχαν στήσει. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι το κλίμα τρομοκρατίας συνεχίστηκε και στην τριμερή στην επιθεώρηση εργασίας, καθώς μπάτσοι εμφανίστηκαν και ρωτούσαν ποιοι θα είναι στη συνάντηση!

 

redblack smallΟι παλαίμαχοι της εργασίας θα κατέβουν και πάλι στο δρόμο την 1η Απρίλη με συγκέντρωση και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας. Διαμαρτύρονται για το πετσόκομμα των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, αλλά και απαιτούν την καταβολή του δώρου Πάσχα.

 

redblack smallΑπολύσεις ιατρικών επισκεπτών από τις εταιρείες CANA, TAKEDA και ΒΙΑΝΕΞ. Στην CANA, μάλιστα, οι απολύσεις συνοδεύτηκαν από ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών για τους εναπομείναντες εργαζόμενους.

 

 redblack smallΤο σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, εργαστηρίων, γηροκομείων, οίκων ευγηρίας, αναρρωτηρίων, διαγνωστικών κέντρων και συναφών χώρων όρισε το Σάββατο (14/3) ως «Ημέρα Δράσης Κατά της Απλήρωτης Εργασίας στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Υγείας», και πραγματοποίησε συγκέντρωση την ίδια ημέρα έξω από την κλινική «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ». Τα αιτήματα της κινητοποίησης αφορούν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με επαναφορά των όρων του 2011, και τη σταθερή-μόνιμη δουλειά. Σημειώνουμε ότι, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία αντιμετωπίζουν την παγιωμένη τακτική της απλήρωτης εργασίας για διαστήματα που ξεκινούν τους 6 μήνες και φτάνουν μέχρι και τα 4 χρόνια!

 

redblack smallTην Παρασκευή 13 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μηνιαία παρέμβαση του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του ΟΑΣΘ, για τη διαγραφή προστίμων ανέργων και τη διεκδίκηση δωρεάν μετακινήσεων. Να σημειώσουμε ότι οι δράσεις του Δικτύου εδώ και ένα χρόνο, έχουν διαγράψει πάνω από 150 πρόστιμα.

 

redblack smallΤο Συντονιστικό για τη διεκδίκηση επιδόματος ανεργίας πραγματοποίησε παρέμβαση-μικροφωνική την Πέμπτη  12/03 στην πλατεία Αμερικής. Διεκδικεί επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόλις ένας στους εννέα ανέργους λαμβάνει το επίδομα ανεργίας.

 

redblack smallΑπλήρωτοι παραμένουν οι 130 εργαζόμενοι στα καταστήματα «Hondos Palace». Η εργοδοσία χρωστάει δεδουλευμένα 6 έως 20 μηνών (!), ενώ για το 2014 δεν τους έχουν καταβληθεί επιδόματα αδείας και δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα. Πάνω από 75 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, και άλλοι 20 έχουν εξωθηθεί σε παραίτηση από την εργοδοσία χάνοντας το δικαίωμα σε αποζημίωση. Τέλος, 30 εργαζόμενοι έχουν «απολυθεί» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

 

redblack smallΕπίσης, σε 5μηνη φυλάκιση για παρακώλυση της συνδικαλιστικής δράσης καταδικάστηκε ο Νίκος Χόντος, ιδιοκτήτης της εταιρείας «HONDOS», επειδή στις 21/10/2010 απέλυσε εργαζόμενη που ήταν δραστήριο μέλος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη, μαζί με άλλες εκείνη την περίοδο ως μέλη του κλαδικού σωματείου, οργάνωναν τις εργαζόμενες της επιχείρησης για να μην περάσουν οι αλλαγές των ατομικών τους συμβάσεων, με μείωση μισθών. Η προσπάθεια αυτή έφτασε σε κορύφωση με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Η εταιρεία απάντησε με εκδικητική απόλυση περίπου 40 εργαζομένων.

 

redblack smallΑντεργατική όμως απόφαση από το τριμελές πλημμελειοδικείο  για την υπόθεση των οφειλόμενων δεδουλευμένων των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ. Εδώ και 3 ½ χρόνια, οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και ενώ έχουν δικαιωθεί σε προηγούμενες αποφάσεις, η τελευταία απόφαση στις 3 Μάρτη, μείωσε τη συνολική ποινή για την πρώην εργοδοσία από 123 μήνες φυλάκισης σε μόλις 43 και μάλιστα με αναστολή. Ουσιαστικά η δικαιοσύνη βάζει πλάτες στην εργοδοσία να συνεχίζει να εμπαίζει τους εργαζόμενους για την καταβολή των δεδουλευμένων. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ σε ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι όλα αυτά τους κάνουν πιο δυνατούς και δεν θα αφήσουν το εργοστάσιο σε κανέναν γιατί η ΒΙΟΜΕ «ανήκει σε χέρια εργατικά».

 

redblack smallΟι γελοίοι στο ΚΕΚ ΔΙΑΔΡΑΣΗ έκαναν πρόταση στο ΣΩΒΑ να τους χρηματίσουν και να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες. Σε κείμενο καταγγελία του ΣΩΒΑ, αναφέρουν ότι το ΚΕΚ, προφανώς αγνοώντας ότι υπάρχουν και σωματεία που αγωνίζονται, απέστειλε μήνυμα που ζητούσε να μεσολαβήσει το σωματείο ώστε να τροφοδοτήσουν το ΚΕΚ με ανέργους στο πλαίσιο των προγραμμάτων “Voucher”, και μάλιστα με πληρωμή. Η συγκεκριμένη πρόταση αφενός εξαγριώνει τα μέλη του ΣΩΒΑ, γιατί αντιτίθεται σε όλα αυτά που πρεσβεύουν και αγωνίζονται, και όπως οι ίδιοι δηλώνουν προκαλεί και γέλιο, γιατί είναι γνωστή η στάση και η δράση του ΣΩΒΑ.

 

redblack smallΤην Τρίτη 17/3 στις 11.00, πραγματοποιείται παρέμβαση στο υπουργείο εργασίας από συλλογικότητες κατά της ανεργίας, διεκδικώντας επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και δωρεάν μετακίνηση.

 

redblack smallΜικροφωνική και Μοίρασμα κειμένων πραγματοποίηση η ΕΣΕ Θεσσαλονίκης στην έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 13/3, και καλούν σε Μποϊκοτάζ στα Βιβλιοπωλεία Ιανός. Το Φεστιβάλ συνεργάζεται για άλλη μια χρονιά με το Βιβλιοπωλείο Ιανός, παρά το γεγονός ότι είναι ένα εργασιακό κάτεργο, και η εργοδοσία του είναι γνωστή για την τρομοκρατία και την καταστολή των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων.

 

redblack smallΟ αγώνας ενάντια στην καταστολή συνεχίζεται. Από τις 2 Μάρτη οι αγωνιζόμενοι κρατούμενοι σύντροφοι βρίσκονται σε απεργία πείνας, που με όπλο το σώμα τους, απαιτούν -μεταξύ άλλων – την κατάργηση των τρομονόμων και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Αλληλεγγύη στον αγώνα τους δείχνουν σύντροφοι/ισσες με καταλήψεις, πορείες, και δράσεις / παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης.

– δείτε εδώ την ανακοίνωση από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων,

– την ανακοίνωση από τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ εδώ

– το κείμενο του Ν. Ρωμανού εδώ

 

redblack smallΤέλος, έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Σταύρος Χατζησταύρου (Marx Factor). Ως γεωπόνος καπνών γνώριζε καλά τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την υπερεκμετάλλευση των εργατών του κλάδου. Ήταν πάντα μάχιμος. Αντίο σύντροφε.

 

Το εργασιακό δελτίο από το omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ 

 

Μπορείτε να ακούσετε το εργασιακό δελτίο σε mp3 εδώ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *