ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Πρωτοβουλία εργαζομένων στις συγκοινωνίες: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΡΑΦΕΙΟ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ.

Εδώ και αρκετό καιρό η διοίκηση έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ πειθαρχικών διώξεων προς τους εργαζόμενους. Από τις αρχές του 2013 και εκμεταλλευόμενη την αδυναμία μας να απαντήσουμε δυναμικά και ουσιαστικά στην επιβληθείσα επίταξη, εφάρμοσε στην εργασιακή μας καθημερινότητα τον εκφοβισμό και την αυταρχικότητα. Από τη στιγμή μάλιστα που υπογράφτηκε ο κανονισμός εργασίας, οι διοικούντες προσπαθούν να εκβιάσουν καταστάσεις και να εντατικοποιήσουν την εργασία έχοντας πάνω από τους εργαζόμενους τον «μπαμπούλα» των πειθαρχικών. Επιδίδονται σε κάθε λογής παρατυπίες με το πρόσχημα «να βγαίνει η δουλειά», αδιαφορώντας για στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, για εργατικά δικαιώματα και λοιπές «ανοησίες» όπως τα θεωρούν.

Θα σταθούμε σε 3 παραδείγματα εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας. Αρχικά στις διώξεις σε συναδέλφους οδηγούς συρμών που ζήτησαν να μην οδηγήσουν συρμούς που είχαν εμπλακεί σε περιστατικά ηλεκτροπληξίας μέχρι να ελεγχθούν, στη συνέχεια στην αυθαίρετη και εκδικητική τιμωρία της συναδέλφου Ε.Τ. που διεκδίκησε τα εργατικά της δικαιώματα καθώς και ο μεροληπτικός και αντεργατικός χαρακτήρας της πειθαρχικής επιτροπής στην περίπτωση του συναδέλφου Φ.Κ.αποδεικνύουν πως η αυταρχικότητα της διοίκησης στρέφεται εναντίων όλων των εργαζομένων και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι συλλογική.

Όσον αφορά τα περιστατικά με τα τρένα, υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι συρμοί είχαν προκαλέσει για άγνωστο λόγο ηλεκτροπληξία σε οδηγούς συρμών. Η αδιαφορία της διοίκησης να ερευνήσει σε βάθος τα περιστατικά ώστε να είναι η ασφάλεια του προσωπικού εγγυημένη, ανάγκασε τους συναδέλφους να απαιτήσουν με την στάση τους και αρνούμενοι να οδηγήσουν τα συγκεκριμένα τρένα το αυτονόητο. Δηλαδή ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η απάντηση ήρθε άμεσα, σε αντίθεση με την κωλυσιεργία στο θέμα διερεύνησης των συρμών, με διευθυντικό δικαίωμα και παρά τις αντίθετες απόψεις από τα πιο άμεσα εμπλεκόμενα στελέχη της διοίκησης, ύστερα από αυθαίρετη απόφαση των ανωτέρων στελεχών επεβλήθησαν ποινές στους οδηγούς που είχαν το θράσος να θέλουν να ξέρουν αν διακινδυνεύουν την υγεία τους κάθε φορά που έπαιρναν κάποιο από τα συγκεκριμένα τρένα.

Ένα ακόμα περιστατικό εργοδοτικής αυταρχικότητας αποτελεί η τιμωρία του συναδέλφου Φ.Κ. σε 8 μέρες υποχρεωτικής αργίας. Επειδή όπως προκύπτει από το πόρισμα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας ο συνάδελφος είχε κάθε δικαίωμα να αρνηθεί την εκτέλεση της εργασίας που του είχε ανατεθεί το πειθαρχικό συμβούλιο του καταλόγισε  αντισυναδελφική και απαξιωτική  συμπεριφορά έναντι των προϊσταμένων.  Η ειρωνική συμπεριφορά και η απαξίωση των μελών της ΕΥΑΕ από ορισμένα μέλη της πειθαρχικής επιτροπής δείχνει πως τα συγκεκριμένα στελέχη θεωρούν τους εργαζόμενους εξ αρχής ενόχους και απλώς προσπαθούν να βρουν ένα νομότυπο τρόπο να επιβάλλουν ποινές. Αποδεικνύεται ο πραγματικός ρόλος οργάνων όπως είναι τα πειθαρχικά συμβούλια. Πίσω από τη δικαιολογία της τήρησης των κανονισμών, κρύβεται η μεροληψία και οι εκδικητικές διαθέσεις, οι αντεργατικές αντιλήψεις και η αυταρχικότητα εις βάρος των εργαζομένων. 

Συνέχεια της εργοδοτικής αναλγησίας είχαμε με την παράτυπη, παράνομη και ανήθικη τιμωρία της Ε.Τ. Η περίπτωση της είναι ενδεικτική και εξοργιστική συνάμα. Ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζει η εταιρία τους κανονισμούς και τις διαδικασίες που η ίδια θεσπίζει. Κάνοντας χρήση του κανονισμού κατά το δοκούν και έχοντας ως όπλο τον νόμο 3920/2011. αποφάσισε να προχωρήσει σε βλαπτική μονομερή μετακίνηση της συναδέλφου από το γραφείο και την υπηρεσία που εργαζόταν για περισσότερα από 12 χρόνια στα εκδοτήρια εισιτηρίων με το πρόσχημα των υπηρεσιακών αναγκών.  Με την ίδια πρόφαση η διοίκηση έχει προχωρήσει σε δεκάδες μονομερείς μετακινήσεις, κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης νομοθεσίας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο παραπάνω νόμος. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αυτό που το κάνει ακόμα πιο εξοργιστικό είναι η ειρωνεία της διοίκησης πως θα δουν το ζήτημα ότι αποτελεί μονογονεϊκή οικογένεια με κατανόηση. Και είναι εξοργιστικό γιατί η κατανόηση που εννοούν είναι να στέλνουν υπηρεσιακά προκειμένου να μην της δίνεται εργασία, να την βγάζουν α/α αυθαίρετα και να της επιβάλλουν ποινή υποχρεωτικής αργίας.

Κατανοούμε όμως γιατί τόση εχθρότητα, τόση πρεμούρα για παραδειγματική τιμωρία. Γιατί η συναδέλφισσα τόλμησε να διεκδικήσει το δίκιο της, την αξιοπρέπειά της. Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να υποταχθεί και ανέδειξε όλους τους λόγους που η μετακίνησή της δεν πρέπει να γίνει. Τόσο με υπηρεσιακά υπομνήματα, όσο και μέσω του σωματείου αλλά και δικαστικά διεκδικεί τη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής μετακίνησης και την άρση κάθε πειθαρχικής δίωξης. Κέρδισε τα πρώτα δικαστήρια και κατάφερε να παραμείνει στη θέση της, αναγκάζοντας την εταιρία να πάρει πίσω την εντολή που της απαγόρευε να έχει αντικείμενο εργασίας.

Την Τετάρτη 18/3 στα δικαστήρια στην Ευελπίδων εκδικάζεται η υπόθεσή της. Αλλά αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους. Πρέπει να είμαστε όσοι περισσότεροι μπορούμε στα δικαστήρια γιατί η στήριξη στη συγκεκριμένη συνάδελφο είναι στήριξη σε κάθε συνάδελφο που διώκεται, που έχει μετακινηθεί υποχρεωτικά, σε κάθε συνάδελφο που αγωνίζεται.

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης την Τετάρτη 18/3 στα δικαστήρια Ευελπίδων.

(Προσυγκέντρωση στις 8:30 έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ Αθηνάς 67)

 

Ταξικό Μέτωπο

Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Συγκοινωνίες

taxikometopo@gmail.com

taxikometopo.wordpress.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *