ΣΒΕΧΑ: ο πολιτισμός της εκμετάλλευσης

Το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ είναι ένα από τα γνωστότερα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα, που αυτοπροβάλλεται ως εναλλακτικό και ως αλυσίδα που προάγει τον πολιτισμό. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό το φτιαχτό προσωπείο;
Στην γενικευμένη επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, με το πρόσχημα της κρίσης, η εργοδοσία του ΙΑΝΟΥ δεν έμεινε αμέτοχη. Πήρε θέση επιτιθέμενου. Κι αυτό γιατί η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους εις βάρος της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, αποτελεί βασικό στοιχείο του «πολιτισμού» των αφεντικών.
Πιο συγκεκριμένα, η πίεση και η τρομοκρατία προς τους εργαζόμενους είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ οι εκδικητικές απολύσεις και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης διαδέχονται η μια την άλλη. Ενδεικτικά, μέσα σε διάστημα δύο μηνών έχουν γίνει 7 απολύσεις. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι αντικαθίστανται από φτηνούς επιδοτούμενους εργαζόμενους, μέσω προγραμμάτων Voucher, οι οποίοι μετά το πέρας του προγράμματος, αντικαθίστανται από νέους εργαζόμενους, μέσω του ίδιου προγράμματος, συντηρώντας έτσι τον φαύλο κύκλο της ανεργίας. Όλοι οι εργαζόμενοι φορούν μηχανάκια σκάνερ που ελέγχουν τις πωλήσεις του καθενός και αυτό πέρα από το ότι δημιουργεί πίεση και άγχος, βάζει τους εργαζόμενους στη διαδικασία να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το ποιος θα πουλήσει περισσότερο και συνεπώς ποιός θα κρατήσει τη θέση του. Λογική δηλαδή, του διαίρει και βασίλευε. Στην ίδια κατεύθυνση, η εργοδοσία του ΙΑΝΟΥ εξαναγκάζει με απειλές τους εργαζόμενους να υπογράφουν κείμενα καταδίκης ενάντια στο σωματείο υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, ενάντια σε συναδέλφους τους που διεκδίκησαν δικαιώματα, κείμενα αποδοχής της κατάργησης της αργίας του Αγίου Πνεύματος και κείμενα αποδοχής των σκάνερ.
Επιπλέον στην απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην κυριακάτικη εργασία στο κατάστημα ΙΑΝΟΣ στην Σταδίου στις 28/12 δεν δίστασε να καλέσει τα ΜΑΤ για να καταστείλουν απεργούς και αλληλέγγυους που πραγματοποιούσαν παρέμβαση στο κατάστημα και μήνυσε όσους συλλήφθηκαν.

Από τη μεριά μας σαν εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό χώρο δηλώνουμε ότι ο πολιτισμός που «προάγει» ο ΙΑΝΟΣ βρωμάει εκμετάλλευση και τρομοκρατία. Πολιτισμός για εμάς είναι η συλλογική οργάνωση, ο αδιαμεσολάβητος αγώνας και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, ενάντια στην τρομοκρατία των αφεντικών. Η προκλητική συμπεριφορά της εργοδοσίας του ΙΑΝΟΥ πρέπει να απαντηθεί τόσο απ τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, όσο και από τους καλλιτέχνες που συνεργάζονται με το εν λόγω βιβλιοπωλείο, έτσι ώστε να σπάσει το εναλλακτικό προσωπείο του.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των μηνύσεων, την ανάκληση των απολύσεων και την κατάργηση των scanner (μηχανάκια της ντροπής). Ειδικά, καλούμε όλους τους καλλιτέχνες στο χώρο του ακροάματος να συνυπογράψουν αυτό το κείμενο, να καταγγείλουν τις σχέσεις τους με τον ΙΑΝΟ και να βγάλουν δημόσιο λόγο για αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι.

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΣΒΕΧΑΣΒΕΧΑ
swmateioakroamatos.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *