ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ: Εκδηλώσεις σε Ρέθυμνο και Χανιά

5510496646_32a5cfc590Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) οργάνωσε εκδήλωση – συζήτηση στο Ρέθυμνο με θέμα, «ένας άλλος τρόπος να κάνεις συνδικαλισμό: σωματεία βάσης – πρωτοβάθμια σωματεία».
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου και την παρακολούθησαν αρκετοί σύντροφοι που δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά κινήματα της πόλης. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τις εμπειρίες που μεταφέρθηκαν από τη δράση των σωματείων βάσης, των πρωτοβάθμιων σωματείων, των συντονισμών δράσης, καθώς και την προσπάθεια για τη συγκρότηση ανέξάρτητης συνδικαλιστικής δομής από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (Εργατική Ομοσπονδία Βάσης).
Παράλληλα η ΕΣΕ παρουσίασε τις δικές της αντιλήψεις και πρακτικές για το συνδικαλισμό. Κόντρα στον φιλοεργοδοτικό και τον κομματικό συνδικαλισμό, εμείς προωθούμε ένα συνδικαλισμό αντιγραφειοκρατικό, μαχητικό, αυτοοργανωμένο.
Η ΕΣΕ στην εκδήλωση κατέθεσε την ιδέα – πρόταση για τη δημιουργία μιας Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στην πόλη του Ρεθύμνου που θα παρέμβει συνδικαλιστικά μέσα και έξω από τα σωματεία, οργανώνοντας και κινητοποιώντας τους εργαζόμενους για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Απ” ό,τι φάνηκε από τις συζητήσεις, υπάρχει ένα δυναμικό εργαζομένων και αγωνιστών των κοινωνικών κινημάτων που προβληματίζεται και την ψάχνει σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Ως ΕΣΕ δώσαμε συνέντευξη στο τοπικό κινηματικό ραδιόφωνο Ψαλίδι, που άρχισε τη λειτουργία του πριν από λίγο καιρό.
Μια αντίστοιχη εκδήλωση με αυτή του Ρεθύμνου οργανώθηκε στην Κατάληψη ROSA NERA στα Χανιά. Στην εκδήλωση μίλησαν μέλη της ΕΣΕ, της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε (τοπική ομάδα Χανίων) και μέλη των Παρεμβάσεων από την ΕΛΜΕ Χανίων.
Και στην εκδήλωση στα Χανιά, έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον για τα όσα τέθηκαν εισηγητικά. Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στις τοποθετήσεις που έγιναν, υπήρξε μια κοινή συνισταμένη: υπάρχει ανάγκη να δράσουμε στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους. Δεν αντιλαμβάνονταν όλοι οι παραβρισκόμενοι με τον ίδιο τρόπο τα επίδικα του εργατικού προβλήματος, όμως όλοι συμφωνούσαν ότι υπάρχει ανάγκη να παρέμβουμε για τα εργασιακά προβλήματα και για τη μισθωτή εργασία.
Και στο Ρέθυμνο και στα στα Χανιά μεταφέραμε και παρουσιάσαμε πλούσιο έντυπο υλικό τόσο της ΕΣΕ, όσο και των σωματείων και των εργατικών συντονιστικών δράσης.
Οι εκδηλώσεις στην Κρήτη, από την πλευρά μας ως ΕΣΕ, αποτιμώνται θετικά. Μας έδωσαν τη δυνατότητα να προβάλουμε τις δικές μας ιδέες και προτάσεις, να γνωρίσουμε νέους φίλους και συντρόφους, να μάθουμε καλύτερα την εργασιακή, συνδικαλιστική και κινηματική πραγματικότητα στις δύο πόλεις. Πιστεύουμε ότι βοηθήσαμε όσους παρακαλούθησαν τις εκδηλώσεις, αλλά και όσους γνωρίσαμε και συζητήσαμε να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τους αγώνες και τις προσπάθειες συνδικαλιστικής οικοδόμησης, ακθώς και για την ΕΣΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *